26 °C Budapest

Elnyomott nők! Aki gyereket vállal, nem megbízható!

2010. március 8. 16:25

Bár Európában már jelentősen csökkent az eltérés a férfi és női átlagfizetések között, a kormányzat képviselői és cégvezetők még mindig találhatnak megoldandó feladatot a nemek közti esélyegyenlőség terén.

A dolgozó nők aránya ugyan folyamatosan növekedett az utóbbi évek során - az OECD tagországok összes munkaképes nőtagjának 62 százaléka dolgozik -, az átlagos fizetésük azonban még mindig 20 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké. Míg a munkavállaló hölgyek egynegyede részmunkaidőben dolgozik, addig a férfiaknak alig 6 százaléka vállal ilyen formában munkát - derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb tanulmányából.

A fizetési eltérések országonként elég eltérőek. Japánban és Koreában például 30 százalékkal magasabb a férfi átlagfizetés a nőinél, míg Belgiumban és Új-Zélandon ez az arány már csak alig 10 százalék. Az eltérések egyik oka, hogy a nők általában alacsonyabb beosztásban dolgoznak, mint a férfiak.

Az eltérés másik oka a gyermekvállalás, szülés után ugyanis a legtöbbször még mindig a nők maradnak otthon a gyerekkel, hiába van lehetőség egyre több országban arra, hogy az apa vigyázzon a kicsire, míg anya dolgozik. Márpedig amíg a nők a gyerek kedvéért hosszabb időt otthon töltenek a munkaadók nem tekintik őket olyan elkötelezettnek a karrierjük mellett, mint a férfiakat, vagyis kevesebbet is fognak invesztálni abba - így a tanulmány.

A nők pedig amúgy is több időt fordítanak gyermeknevelésre, illetve az idős rokonok látogatására, mint a férfiak. Az eltérések itt is országonként változnak, Japánban és Törökországban például 4-6-szor több időt töltenek a nők a rokonság köreiben, mint a férfiak.

A szabadidős tevékenységek területén is tapasztalhatóak jelentős eltérések. Míg Norvégiában például csak napi néhány perccel többen lazítanak a férfiak, mint a nők, addig Olaszországban a különbség eléri a 80 percet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jövedelmi különbségeknek köszönhetően a nők könnyebben kerülnek a hivatalos szegénységi küszöb alá, mint a férfiak, különösen öregkorukra: a 66 év feletti hölgyek 20 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek a szegények közé, mint a férfiak, 75 év felett ennek valószínűsége 70 százalékkal haladja meg a férfiakét.

Aki pedig nem lenne meggyőződve arról, hogy a férfi-elnyomás egy világméretű összeesküvés, annak figyelmébe ajánljuk a Konspirációs Teóriák-blog mai, nőnapi bejegyzését! Sok boldogságot a hölgyeknek!

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?