36 °C Budapest

Elnyomott nők! Aki gyereket vállal, nem megbízható!

2010. március 8. 16:25

Bár Európában már jelentősen csökkent az eltérés a férfi és női átlagfizetések között, a kormányzat képviselői és cégvezetők még mindig találhatnak megoldandó feladatot a nemek közti esélyegyenlőség terén.

A dolgozó nők aránya ugyan folyamatosan növekedett az utóbbi évek során - az OECD tagországok összes munkaképes nőtagjának 62 százaléka dolgozik -, az átlagos fizetésük azonban még mindig 20 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké. Míg a munkavállaló hölgyek egynegyede részmunkaidőben dolgozik, addig a férfiaknak alig 6 százaléka vállal ilyen formában munkát - derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb tanulmányából.

A fizetési eltérések országonként elég eltérőek. Japánban és Koreában például 30 százalékkal magasabb a férfi átlagfizetés a nőinél, míg Belgiumban és Új-Zélandon ez az arány már csak alig 10 százalék. Az eltérések egyik oka, hogy a nők általában alacsonyabb beosztásban dolgoznak, mint a férfiak.

Az eltérés másik oka a gyermekvállalás, szülés után ugyanis a legtöbbször még mindig a nők maradnak otthon a gyerekkel, hiába van lehetőség egyre több országban arra, hogy az apa vigyázzon a kicsire, míg anya dolgozik. Márpedig amíg a nők a gyerek kedvéért hosszabb időt otthon töltenek a munkaadók nem tekintik őket olyan elkötelezettnek a karrierjük mellett, mint a férfiakat, vagyis kevesebbet is fognak invesztálni abba - így a tanulmány.

A nők pedig amúgy is több időt fordítanak gyermeknevelésre, illetve az idős rokonok látogatására, mint a férfiak. Az eltérések itt is országonként változnak, Japánban és Törökországban például 4-6-szor több időt töltenek a nők a rokonság köreiben, mint a férfiak.

A szabadidős tevékenységek területén is tapasztalhatóak jelentős eltérések. Míg Norvégiában például csak napi néhány perccel többen lazítanak a férfiak, mint a nők, addig Olaszországban a különbség eléri a 80 percet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jövedelmi különbségeknek köszönhetően a nők könnyebben kerülnek a hivatalos szegénységi küszöb alá, mint a férfiak, különösen öregkorukra: a 66 év feletti hölgyek 20 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek a szegények közé, mint a férfiak, 75 év felett ennek valószínűsége 70 százalékkal haladja meg a férfiakét.

Aki pedig nem lenne meggyőződve arról, hogy a férfi-elnyomás egy világméretű összeesküvés, annak figyelmébe ajánljuk a Konspirációs Teóriák-blog mai, nőnapi bejegyzését! Sok boldogságot a hölgyeknek!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?