OECD: tízből egy ember munkanélküli lesz!

2009. szeptember 17. 15:02

Az OECD előrejelzései szerint 2010 végére 57 millió munkanélkülivel kell számolniuk a világ fejlett országainak, ami minden idők legmagasabb munkanélküliségi rátájának felelne meg.

2007 decemberében 25 éves mélyponton állt a munkanélküliség mutatója, az akkori 5,6 százalékkal, idén júniusban azonban már 8,3 százalékot mértek. Ha az OECD szakértői nem tévednek, akkor 2010 végére már 10 százalékos lesz az állástalanok aránya.

Még ha a gazdasági konjunktúra némiképp javulna is jövőre, ennek jótékony hatásai csak később gyűrűznének át a munkaerőpiacra, amely nagyjából fél éves késéssel reagál a változásokra.

A válság negatív hatásainak enyhítésére, illetve az elszegényedés elkerülésére számos ország különböző munkaügyi intézkedésekkel reagált: van, ahol a munkanélküliek járandóságát emelték, másutt a jogosultsági időt hosszabbították.

Az OECD álláspontja szerint rövidtávon, vagyis amíg a válság tart, az ilyen intézkedések megfelelőek lehetnek, azonban arra inti az országokat, hogy hosszú távon semmiképp nem célszerű kifizetődővé tenni a munkanélküliséget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nehezebb időkben a politikusok hajlamosak olyan intézkedéseket hozni, ami a munkanélküliséggel fenyegetett egyéneket véglegesen kiiktatja az aktívak táborából, például korai nyugdíjazás, vagy rokkantsági nyugdíjazás formájában, ami azonban hosszútávon mindenképp kontraproduktív.

A legtöbb országban azonban hosszabb távon kifizetődő intézkedésekről is gondoskodtak, mint például a munkanélküliek átképzéséről. Ugyanakkor az OECD szakértői itt is felhívják a figyelmet a hibázás lehetőségére: túl gyors képzés ugyanis mindenképp a minőség rovására megy, és nem biztos, hogy olyan tudásbővítést eredményez, ami a munkaerőpiacon hasznosítható.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?