23 °C Budapest

Figyelem! Fontos APEH-határidő - Ne szalaszd el!

2010. február 15. 13:02

Ma van az utolsó lehetőségük az adózóknak, hogy kérelmezzék az adóhatóságtól a 2009-es adóévre vonatkozó egyszerűsített személyi jövedelemadó bevallást. Aki éjfélig nem él a lehetősséggel (és bevallásra kötelezett), annak már csak a "normális" szja-bevallás lehetősége marad meg.

Idén január 31-ig kérhették a munkavállalók a munkáltatójukat, hogy a 2009-es jövedelmeikről munkáltatói adómegállapítás keretében számoljanak be az APEH-nek. Akiknek a munkáltatója nem vállalata az adminisztrációs többletterhet, vagy nem voltak jogosultak a munkáltatói adómegállapítás választására, de mégis szja-bevallásra kötelezettek, kizárólag önbevallással tehetnek eleget adóbevallási kötelezettségüknek.

Az önbevallásnak két módja áll az adózó magánszemélyek rendelkezésére. Az egyik lehetőség az egyszerűsített bevallás, melyet február 15-én éjfélig lehet választani. Ha az adózó szeretné, hogy az APEH megküldjön részére egy adóbevallási ajánlatot, akkor a mai napon még lehetősége van a 0953Ny formanyomtatvány postázására vagy elektronikus beküldésére.

Az egyszerűsített adóbevallásról és az elektronikus adóbevallásról részletesen a következő cikkben olvashatsz: Ez a legegyszerűbb módja az adóbevallásnak

A nyilatkozat beküldési határideje jogvesztő. Amennyiben az APEH-nek feladott borítékon február 15-ét követő postai dátum szerepel, vagy az ügyfélkapun keresztül éjfél után küldi el az adózó az elektronikus nyilatkozatát, az állami adóhatóság automatikusan elutasítja azt. Szintén elutasításra számíthatnak a jogosulatlan kérelmezők. Tavaly 330 ezer nyilatkozóból közel 50 ezren voltak olyanok, akik késve vagy jogosulatlanul küldték el az APEH-nek a nyilatkozatukat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem választhatja az egyszerűsített adóbevallást, aki...
• egyéni vállalkozó volt;
• mezőgazdasági őstermelő volt, és e tevékenységéből adóköteles bevétele származott, kivéve, ha jövedelméről egyszerűsített bevallásban, munkáltatói elszámolásban nemleges nyilatkozatot adott vagy egyébként a bevételből nem kellett jövedelmet megállapítani;
• fizető-vendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott;
• a megszerzett bármely bevételét terhelő adóelőleg megállapításakor a kifizetőnek (a munkáltatónak) tett nyilatkozatában költség levonását kérte, ide nem értve az e törvény szerint igazolás nélkül elszámolható költség levonására vonatkozó nyilatkozatot;
• tőzsdei ügyletből, csereügyletből származó jövedelmet szerzett;
• az adóelőleg-fizetésre vonatkozó szabályok szerint adóelőleg-különbözet alapján meghatározott (12 százalék) adó fizetésére köteles;
• nem kifizetőtől származó vagy egyébként olyan bevételt szerzett, amellyel összefüggésben az adó vagy az adóelőleg megállapítására maga köteles (ide nem értve az ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételt, ha a magánszemély egyszerűsített bevallásra ad nyilatkozatot);
• a kifizető által megállapított adó módosítására az adóbevallásában jogosult;
• olyan adóköteles bevétele volt, amely alapján a jövedelem külföldön (is) adóztatható vagy amely a jövedelemszerzés helye szerint nem belföldről származott;
• nem belföldi illetőségű magánszemély;
• végkielégítés megosztott része után van adókötelezettsége;
• a jóváhagyott osztalék adójával szemben az adóévet megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számol el.

Akik nem jogosultak az egyszerűsített adóbevallásra vagy elmulasztották az nyilatkozat beküldésére szabott határidőt, az önbevallás másik módjával kell eleget tenniük szja-bevallási kötelezettségüknek. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb május 20-ig postára kell adniuk, vagy elektronikusan el kell küldeniük a kitöltött 0953-as szja-bevallási nyomtatványt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?