A cafeteria utalványok APEH-ellenőrzése: szabálytalan gyakorlat alakult ki

Pénzcentrum
2010. február 15. 08:47

A közelmúltban kapott szárnyra az a hír, amely szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2010-ben kiemelten ellenőrzi, hogy a munkavállalók mire használják fel a munkaadóktól természetbeni juttatásként kapott melegutalványokat, továbbá szankciókat is kilátásba helyeztek, amennyiben szabálytalanságra derül fény - írja a Napi.

Az ilyen utalványokat csak olyan kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységekben volna szabad elfogadni, ahol kapható feldolgozott élelmiszer (pl.: pizzaszelet, pogácsa, hamburger, rácponty).

Ez eddig is így volt, de számos boltban (és élelmiszerláncban) mégis akadtak olyan boltok, amelyek ezt figyelmen kívül hagyva a melegutalványokat ugyanúgy beváltották, mint a hidegeket. Valójában a melegutalványokat a hideghez hasonlóan az élelmiszerüzletekben vásárolták el az emberek, ezért az adóhatóságnak jogában állt ez ellen a szabálytalanság ellen fellépni.

Mindez korábban azért nem okozott különösebb problémát, mert mindegyik utalvány adómentes volt. A forgalom döntő többségét a hidegutalványok adták, mára azonban ezeket már nem éri meg juttatásként adni, hiszen 98%-kal adóznak, miközben a meleg csak 25%-kal. Ennek következtében a munkáltatók inkább választják a melegutalványokat, amelyeket azonban sok helyen igyekeznek a rendes bevásárlás során - szabálytalanul - felhasználni.

A köztudatban elterjedt hírekkel ellentétben nem változott meg az utalványok elfogadási szabálya, az adóhatóság sem vont vissza semmiféle korábbi döntést, hanem szabálytalan gyakorlat alakult ki Magyarországon. Az utalványok elfogadási szabályait nem is az APEH határozta meg, ezért nincs is semmi, amit visszavonhatnának.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15