Bezzeg a szomszédoknál maradt az adómentes cafeteria

Pénzcentrum
2010. február 11. 09:17

Nemcsak hazánkban, hanem más közép-európai országokban is kedvelt juttatási formának számítanak a cafeteria utalványok. A meleg étkezési utalvány mindenhol kedvelt, de a szomszédos országok munkavállalói szívesebben takarékoskodnak a magyaroknál - számol be a Napi Gazdaság.

Magyarországon kívül Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban és Bulgáriában is ismerik és kedvelik a munkavállalók a cafeteria juttatásokat. Ezekben az országokban a cafeteria elemek csupán korlátos összegben - cserébe teljesen adómentesen - adhatóak. Ez jelentős különbség Magyarországhoz képest, mivel itthon csupán az internet utalvány adómentes, nagyjából egy féltucat juttatási fajta külön értékhatárig 25%-os kedvezményes kulccsal adózik, a többi juttatási típus és a kedvezményes kulccsal az értékhatár felett adózó utalványok pedig 97,89%-os adó- és járulékterhet viselnek.

Korábban: Fontos APEH-tájékoztató a gyomorba vágó kérdésről

Magyarországhoz hasonlóan a legtöbb környező országban kedvelt juttatás az étkezési utalvány, de Horvátországban például nincs ilyen cafeteria elem. Ott inkább a helyi utazás költségeit térítik ilyen formában a munkáltatók - áll a Napi számára készített Deloitte felmérésben.

Szintén a horvátoknál valamint a szlovéneknél igen elterjedt a munkavállalók körében, hogy élet- illetve nyugdíjbiztosítási megtakarításokra használják fel a cafeteria keretüket. Más államokban pedig az étkezési jegyek után az egészségbiztosítási megtakarítások a legkedveltebbek.

Hazánkban az étkezési utalványok mellett az üdülési csekk volt a legkeresettebb béren kívüli juttatás. Az üdülési csekkeket nálunk csak a lengyelek választják szívesebben, ott ugyanis az első helyen az üdülési csekk szerepel, az étkezési utalvány csupán a képzeletbeli dobogó második fokára fért fel 2009-ben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15