31 °C Budapest

Haladékot kaptak az óvodák: nem kell felvenniük a hároméveseket

Pénzcentrum
2010. február 9. 09:02

Idén szeptemberhez képest egy év haladékot kaptak az óvodák arra vonatkozóan, hogy minden hároméves gyereket fel kell venniük a körzetükből. De ha van elég hely, a 2,5 évesek is járhatnak már óvodába -írja a Népszabadság.

A költségvetési törvénnyel módosított "salátatörvényben" egy év haladékot kaptak az önkormányzatok, vagyis csak 2011-től lesz kötelezőminden óvodai ellátást igénylő, hároméves körzetes gyereket fogadni. Ugyanakkor ha maradt még hely az óvodában, a 2,5 éveseket is be lehet íratni.

Ennek oka a bölcsődei férőhely hiány: úgy 10-15 ezer hely hiányzik, a 10 ezer főnél kisebb településeken pedig nem is kötelező bölcsődét működtetni.

Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának elnöke szerint nem feltétlenül szolgálja a gyerek érdekeit, ha ilyen korán óvodába megy, hiszen ennyi idősen még egészen más ellátásra van szüksége, mint a 3 évnél idősebb, szobatiszta gyerekeknek.

Az idei nevelési évben 9 ezerrel bővült az óvodai férőhelyek száma, így most összesen 363 036 hely van. Az óvodáskorú gyermekek száma ennél több, összesen 388 156, ám nem minden gyereket szeretne a szülő már hároméves kortól óvodába adni, így az óvodák 90 százalékos kihasználtságúak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A válság miatt adtak egy év haladékot az önkormányzatoknak a feltételek biztosítására, vagyis ha most még a fenntartó nem tud óvodai férőhelyet biztosítani, akkor a gyerek ellátását megoldhatja például családi napközi vagy házi gyermekfelügyelet keretében is. Jövő szeptembertől viszont az önkormányzatoknak hároméves kortól minden igénylő számára biztosítaniuk kell az óvodai férőhelyet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?