13 °C Budapest

Ítélet a Bajnai-csomag miatt sztrájkoló Tescósok perében

2009. december 8. 08:32

Első fokon jogellenesnek minősítette a Győri Munkaügyi Bíróság azt az írásbeli figyelmeztetést, amelyet a soproni Tesco áruház dolgozói kaptak a májusi figyelmeztető sztrájk után - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ítélet szerint mivel az áruházláncnál nincs kollektív szerződés, a munkáltató nem jogosult ilyen szankcióra. A felperes (Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete) elégedett az eredménnyel.

Május 8-án - a Liga országos akciójához csatlakozva - a soproni hipermarket 10 dolgozója az áruházlánc történetében első alkalommal kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a Bajnai-csomag ellen. A résztvevők közel három héttel később írásbeli elmarasztalást kaptak "munkavégzési kötelezettségének nem tett eleget" indoklással.

A levélben az is szerepelt: "Felszólítom, hogy a jövőben tartózkodjon a fentihez hasonló magatartás tanúsításától, mert ellenkező esetben az következményekkel jár". A szakszervezet ezt követően fordult a bírósághoz és kérte a figyelmeztetés hatályon kívül helyezését.

A sztrájk szervezője elmondta, hogy nem okoztak kárt a cégnek, mert csak olyanok vettek részt az akcióban, akiknek a feladatát el lehetett halasztani. A pénztárosok és az áruátvevők kimaradtak a sztrájkból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áruház szerint a szakszervezet nem tartotta be a törvényes bejelentési kötelezettségét (a minimális hét nap időtartamot), viszont fenyegetéssel nem élt a munkáltató.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09