Azért nem hülye a Media Markt: karácsonyi körkép

2009. december 4. 04:33

Új sorozatot indít a Pénzcentrum: karácsonyi bolt-körképeinkben feltérképezzük a különböző üzleteket, csemegézünk a kínálatból, megnézzük, mi az, ami kelendő, és mi az, amit senki sem akar venni. Megvizsgáljuk a választékot, teszteljük az eladókat, így segítve olvasóinkat az ünnepi vásárlásban. Elsőként az Árkádban található Media Marktot vettük górcső alá.


Helyszín: Árkád Budapest, Örs Vezér tere
Üzlet: Media Markt
Időpont: 2009. december 2, 17 óra

Szerdán koraeste teszteltük az Árkád Media Marktját, ahol már a bejáratánál -konkrétan az egyik kirakatüvegen- messziről látható az aktuális akciós katalógus: diszkréten, celluxszal kiragasztva. Praktikus megoldás, vélhetően hatékony is, ám esztétikailag minimum megkérdőjelezhető. Mindegy, karácsony van (lesz), mindent a vásárlásért!

Fotó: mediamarkt.hu


Az áruház vevőtere azonban ennél már sokkal egységesebb képet mutat: rend mindenütt, a termékek viszonylag könnyen megtalálhatóak. Igaz, a műszaki boltok nagy mumusa, a bömbölő zene most is zavaró: az áruház egyik felében Deák Bill Gyula, a másikban lagzistechno dübörög, a vásárlók pedig próbálnak úgy tenni, mintha nem zavarná őket.

A DVD-polcok kínálata zavarba ejt: az akciós termékek szembetűnnek, a TOP 10-es eladási lista is jól látható. Külön felhívnánk olvasóink figyelmét, hogy egyes gyűjteményes dobozok meglehetősen "átejtősek", érdemes figyelni a tartalmat is. Az 5 filmet tartalmazó "Sci-Fi gyűjtemény" című kiadványban például csak B-kategóriás filmek szerepelnek, a nagy mozisikerek ultragagyi verziói - bánjunk óvatosan ezekkel.

A DVD, CD vásárlásban praktikus érintőképernyős rendszerek segítik a vásárlót, de az eladók is készségesek. A CD-k és az MP3 lejátszók között például folyamatosan áll egy MM-munkatárs, aki azonnal segít, ha eltévednénk a bőséges választékban.

Nem meglepő, hogy a legnagyobb tömeget a laptopok és netbookok részlegénél találjuk: apák és fiúk hallgatják csillogó tekintettel az eladók tájékoztatóját, forgatják, nézegetik a gépeket. Tapasztalatunk szerint azonban ilyen termékek vásárlásánál (is) érdemes körülnézni kisebb boltokban és a webshopokban: nem ritkán 10-20 ezer forinttal olcsóbban is megvásárolhatjuk ugyanazt a konfigurációt.


Laptopot karácsonyra? Itt a megbízhatósági lista!


A TV-osztályon viszont csak lézengtek a vásárlók: hiába a hatalmas választék, szerda délután csak 2-3 vevő érdeklődött a készülékek iránt, a külön berendezett TV-és hifi-stúdióban pedig senkit sem találtunk. Úgy tapasztaltuk, hogy az eladók itt is jól állták a sarat, a kiszolgálásra senkinek sem lehetett panasza.

 

Fotó: mediamarkt.hu

Az idei karácsony egyik nagy nyertese lehet a Blu-ray lejátszó: a gyártók egyre olcsóbb termékekkel jönnek ki (a MM-ban is kapható már 40 ezer forint alatti modell), ráadásul egyre több a magyar film is a kínálatban (már 4 ezer forintért is vásárolhatunk). Full HD-s televíziókhoz előbb-utóbb úgyis sokan beszereznek majd egy ilyen lejátszót, de talán érdemes még egy évet várni vele: elemzők szerint jövő ilyenkorra akár 30-50 százalékkal is csökkenhet a lejátszók ára, és vélhetően a filmek is egyre olcsóbbak lesznek.

Ugyancsak jól teljesítettek a Media Markt munkatársai a digitális fényképezőgépek és kamerák részlegén, ahol -a laptopokhoz hasonlóan- nagy volt a forgalom. A vevők egyaránt érdeklődtek a kompakt gépek és a profibb, drágább fényképezők iránt. Az is biztos, hogy a megunhatatlan borotva idén karácsonykor is slágertermék lesz: a szőrvágók, epilátorok ugyancsak kedveltek. Az elektromos fogkeféknél, hajszárítóknál is válogattak a vevők -elsősorban hölgyek.

 

Fotó: mediamarkt.hu


A karácsony ugyanakkor nem feltétlenül a nagy háztartási gépek szezonja: a Media Marktban egy vevőt sem láttunk ezen a részlegen. Az alkalmazottak kedélyesen beszélgettek egymással a kihalt sorok között. A kisebb gépeknél is csak egy úriember nézelődött: a kenyérsütőket vizsgálta. Szerkesztőségünk véleménye erősen megoszlik a tekintetben, hogy egy átlagos háztartásnak szüksége van-e ilyen masinára, de azt mindenképp ajánlhatjuk olvasóinknak, hogy ilyen készülék vásárlása előtt kóstoljanak meg egy "otthon készült" kenyeret, és gondolják át, valóban szükségük van-e a szerkezetre.

A pénztáraknál nem találkoztunk vészes sorokkal, mint az egyik pénztáros hölgytől megtudtuk, aznap -kasszánként- 150-160 vásárlójuk volt. Összességében tehát egyértelműen látszik, hogy a Media Markt felkészült az ünnepi dömpingre, mi mégis azt tanácsoljuk olvasóinknak, kerüljék el az esti csúcsforgalmat, és 5 óra előtt nézzenek be az áruházba.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?