7 °C Budapest

Azért nem hülye a Media Markt: karácsonyi körkép

2009. december 4. 04:33

Új sorozatot indít a Pénzcentrum: karácsonyi bolt-körképeinkben feltérképezzük a különböző üzleteket, csemegézünk a kínálatból, megnézzük, mi az, ami kelendő, és mi az, amit senki sem akar venni. Megvizsgáljuk a választékot, teszteljük az eladókat, így segítve olvasóinkat az ünnepi vásárlásban. Elsőként az Árkádban található Media Marktot vettük górcső alá.


Helyszín: Árkád Budapest, Örs Vezér tere
Üzlet: Media Markt
Időpont: 2009. december 2, 17 óra

Szerdán koraeste teszteltük az Árkád Media Marktját, ahol már a bejáratánál -konkrétan az egyik kirakatüvegen- messziről látható az aktuális akciós katalógus: diszkréten, celluxszal kiragasztva. Praktikus megoldás, vélhetően hatékony is, ám esztétikailag minimum megkérdőjelezhető. Mindegy, karácsony van (lesz), mindent a vásárlásért!

Fotó: mediamarkt.hu


Az áruház vevőtere azonban ennél már sokkal egységesebb képet mutat: rend mindenütt, a termékek viszonylag könnyen megtalálhatóak. Igaz, a műszaki boltok nagy mumusa, a bömbölő zene most is zavaró: az áruház egyik felében Deák Bill Gyula, a másikban lagzistechno dübörög, a vásárlók pedig próbálnak úgy tenni, mintha nem zavarná őket.

A DVD-polcok kínálata zavarba ejt: az akciós termékek szembetűnnek, a TOP 10-es eladási lista is jól látható. Külön felhívnánk olvasóink figyelmét, hogy egyes gyűjteményes dobozok meglehetősen "átejtősek", érdemes figyelni a tartalmat is. Az 5 filmet tartalmazó "Sci-Fi gyűjtemény" című kiadványban például csak B-kategóriás filmek szerepelnek, a nagy mozisikerek ultragagyi verziói - bánjunk óvatosan ezekkel.

A DVD, CD vásárlásban praktikus érintőképernyős rendszerek segítik a vásárlót, de az eladók is készségesek. A CD-k és az MP3 lejátszók között például folyamatosan áll egy MM-munkatárs, aki azonnal segít, ha eltévednénk a bőséges választékban.

Nem meglepő, hogy a legnagyobb tömeget a laptopok és netbookok részlegénél találjuk: apák és fiúk hallgatják csillogó tekintettel az eladók tájékoztatóját, forgatják, nézegetik a gépeket. Tapasztalatunk szerint azonban ilyen termékek vásárlásánál (is) érdemes körülnézni kisebb boltokban és a webshopokban: nem ritkán 10-20 ezer forinttal olcsóbban is megvásárolhatjuk ugyanazt a konfigurációt.


Laptopot karácsonyra? Itt a megbízhatósági lista!


A TV-osztályon viszont csak lézengtek a vásárlók: hiába a hatalmas választék, szerda délután csak 2-3 vevő érdeklődött a készülékek iránt, a külön berendezett TV-és hifi-stúdióban pedig senkit sem találtunk. Úgy tapasztaltuk, hogy az eladók itt is jól állták a sarat, a kiszolgálásra senkinek sem lehetett panasza.

 

Fotó: mediamarkt.hu

Az idei karácsony egyik nagy nyertese lehet a Blu-ray lejátszó: a gyártók egyre olcsóbb termékekkel jönnek ki (a MM-ban is kapható már 40 ezer forint alatti modell), ráadásul egyre több a magyar film is a kínálatban (már 4 ezer forintért is vásárolhatunk). Full HD-s televíziókhoz előbb-utóbb úgyis sokan beszereznek majd egy ilyen lejátszót, de talán érdemes még egy évet várni vele: elemzők szerint jövő ilyenkorra akár 30-50 százalékkal is csökkenhet a lejátszók ára, és vélhetően a filmek is egyre olcsóbbak lesznek.

Ugyancsak jól teljesítettek a Media Markt munkatársai a digitális fényképezőgépek és kamerák részlegén, ahol -a laptopokhoz hasonlóan- nagy volt a forgalom. A vevők egyaránt érdeklődtek a kompakt gépek és a profibb, drágább fényképezők iránt. Az is biztos, hogy a megunhatatlan borotva idén karácsonykor is slágertermék lesz: a szőrvágók, epilátorok ugyancsak kedveltek. Az elektromos fogkeféknél, hajszárítóknál is válogattak a vevők -elsősorban hölgyek.

 

Fotó: mediamarkt.hu


A karácsony ugyanakkor nem feltétlenül a nagy háztartási gépek szezonja: a Media Marktban egy vevőt sem láttunk ezen a részlegen. Az alkalmazottak kedélyesen beszélgettek egymással a kihalt sorok között. A kisebb gépeknél is csak egy úriember nézelődött: a kenyérsütőket vizsgálta. Szerkesztőségünk véleménye erősen megoszlik a tekintetben, hogy egy átlagos háztartásnak szüksége van-e ilyen masinára, de azt mindenképp ajánlhatjuk olvasóinknak, hogy ilyen készülék vásárlása előtt kóstoljanak meg egy "otthon készült" kenyeret, és gondolják át, valóban szükségük van-e a szerkezetre.

A pénztáraknál nem találkoztunk vészes sorokkal, mint az egyik pénztáros hölgytől megtudtuk, aznap -kasszánként- 150-160 vásárlójuk volt. Összességében tehát egyértelműen látszik, hogy a Media Markt felkészült az ünnepi dömpingre, mi mégis azt tanácsoljuk olvasóinknak, kerüljék el az esti csúcsforgalmat, és 5 óra előtt nézzenek be az áruházba.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?