Azért nem hülye a Media Markt: karácsonyi körkép

2009. december 4. 04:33

Új sorozatot indít a Pénzcentrum: karácsonyi bolt-körképeinkben feltérképezzük a különböző üzleteket, csemegézünk a kínálatból, megnézzük, mi az, ami kelendő, és mi az, amit senki sem akar venni. Megvizsgáljuk a választékot, teszteljük az eladókat, így segítve olvasóinkat az ünnepi vásárlásban. Elsőként az Árkádban található Media Marktot vettük górcső alá.


Helyszín: Árkád Budapest, Örs Vezér tere
Üzlet: Media Markt
Időpont: 2009. december 2, 17 óra

Szerdán koraeste teszteltük az Árkád Media Marktját, ahol már a bejáratánál -konkrétan az egyik kirakatüvegen- messziről látható az aktuális akciós katalógus: diszkréten, celluxszal kiragasztva. Praktikus megoldás, vélhetően hatékony is, ám esztétikailag minimum megkérdőjelezhető. Mindegy, karácsony van (lesz), mindent a vásárlásért!

Fotó: mediamarkt.hu


Az áruház vevőtere azonban ennél már sokkal egységesebb képet mutat: rend mindenütt, a termékek viszonylag könnyen megtalálhatóak. Igaz, a műszaki boltok nagy mumusa, a bömbölő zene most is zavaró: az áruház egyik felében Deák Bill Gyula, a másikban lagzistechno dübörög, a vásárlók pedig próbálnak úgy tenni, mintha nem zavarná őket.

A DVD-polcok kínálata zavarba ejt: az akciós termékek szembetűnnek, a TOP 10-es eladási lista is jól látható. Külön felhívnánk olvasóink figyelmét, hogy egyes gyűjteményes dobozok meglehetősen "átejtősek", érdemes figyelni a tartalmat is. Az 5 filmet tartalmazó "Sci-Fi gyűjtemény" című kiadványban például csak B-kategóriás filmek szerepelnek, a nagy mozisikerek ultragagyi verziói - bánjunk óvatosan ezekkel.

A DVD, CD vásárlásban praktikus érintőképernyős rendszerek segítik a vásárlót, de az eladók is készségesek. A CD-k és az MP3 lejátszók között például folyamatosan áll egy MM-munkatárs, aki azonnal segít, ha eltévednénk a bőséges választékban.

Nem meglepő, hogy a legnagyobb tömeget a laptopok és netbookok részlegénél találjuk: apák és fiúk hallgatják csillogó tekintettel az eladók tájékoztatóját, forgatják, nézegetik a gépeket. Tapasztalatunk szerint azonban ilyen termékek vásárlásánál (is) érdemes körülnézni kisebb boltokban és a webshopokban: nem ritkán 10-20 ezer forinttal olcsóbban is megvásárolhatjuk ugyanazt a konfigurációt.


Laptopot karácsonyra? Itt a megbízhatósági lista!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A TV-osztályon viszont csak lézengtek a vásárlók: hiába a hatalmas választék, szerda délután csak 2-3 vevő érdeklődött a készülékek iránt, a külön berendezett TV-és hifi-stúdióban pedig senkit sem találtunk. Úgy tapasztaltuk, hogy az eladók itt is jól állták a sarat, a kiszolgálásra senkinek sem lehetett panasza.

 

Fotó: mediamarkt.hu

Az idei karácsony egyik nagy nyertese lehet a Blu-ray lejátszó: a gyártók egyre olcsóbb termékekkel jönnek ki (a MM-ban is kapható már 40 ezer forint alatti modell), ráadásul egyre több a magyar film is a kínálatban (már 4 ezer forintért is vásárolhatunk). Full HD-s televíziókhoz előbb-utóbb úgyis sokan beszereznek majd egy ilyen lejátszót, de talán érdemes még egy évet várni vele: elemzők szerint jövő ilyenkorra akár 30-50 százalékkal is csökkenhet a lejátszók ára, és vélhetően a filmek is egyre olcsóbbak lesznek.

Ugyancsak jól teljesítettek a Media Markt munkatársai a digitális fényképezőgépek és kamerák részlegén, ahol -a laptopokhoz hasonlóan- nagy volt a forgalom. A vevők egyaránt érdeklődtek a kompakt gépek és a profibb, drágább fényképezők iránt. Az is biztos, hogy a megunhatatlan borotva idén karácsonykor is slágertermék lesz: a szőrvágók, epilátorok ugyancsak kedveltek. Az elektromos fogkeféknél, hajszárítóknál is válogattak a vevők -elsősorban hölgyek.

 

Fotó: mediamarkt.hu


A karácsony ugyanakkor nem feltétlenül a nagy háztartási gépek szezonja: a Media Marktban egy vevőt sem láttunk ezen a részlegen. Az alkalmazottak kedélyesen beszélgettek egymással a kihalt sorok között. A kisebb gépeknél is csak egy úriember nézelődött: a kenyérsütőket vizsgálta. Szerkesztőségünk véleménye erősen megoszlik a tekintetben, hogy egy átlagos háztartásnak szüksége van-e ilyen masinára, de azt mindenképp ajánlhatjuk olvasóinknak, hogy ilyen készülék vásárlása előtt kóstoljanak meg egy "otthon készült" kenyeret, és gondolják át, valóban szükségük van-e a szerkezetre.

A pénztáraknál nem találkoztunk vészes sorokkal, mint az egyik pénztáros hölgytől megtudtuk, aznap -kasszánként- 150-160 vásárlójuk volt. Összességében tehát egyértelműen látszik, hogy a Media Markt felkészült az ünnepi dömpingre, mi mégis azt tanácsoljuk olvasóinknak, kerüljék el az esti csúcsforgalmat, és 5 óra előtt nézzenek be az áruházba.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 23. 19:50
Ezerrel megy közpénzből a pártkampány Kecskeméten, az ellenzéki pártok jogi lépéseket fontolgatnak.
Bankmonitor  |  2024. május 23. 17:10
Az első Babaváró igénylőknél a közeljövőben jár le az 5 év, ha nem született gyermek, akkor megemelk...
MNB Intézet  |  2024. május 23. 10:52
Az ágens alapú gazdasági modellezés lényege, hogy számítógépen létrehozunk egy virtuális gazdaságot,...
Holdblog  |  2024. május 23. 09:15
Rekordévre készül a konténerhajók piaca. Tavaly sosem látott mennyiségű szállítókapacitás állt szolg...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem