14 °C Budapest

Út a munkához: a célcsoport fele jó, ha 8 általánossal rendelkezik

Pénzcentrum
2009. július 27. 12:02

Szűcs Erika miniszteri megbízott értékelte az "Út a munkához" program eddigi tapasztalatait, Herczog László szociális és munkaügyi miniszter pedig a krízisalaphoz kapcsolódó eredményekről beszélt.


Szűcs Erika

A miniszteri megbízott az eddigi tapasztalatokat értékelve kijelentette, hogy a foglalkoztatás ügyének rendezése a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legfájdalmasabb adóssága. Az elmúlt 20 évben körülbelül 1,5 millió munkahely szűnt meg, miközben ennek jó, ha egyharmada teremtődött. A foglalkoztatási szint tartósan 55-58 % körüli, holott Európa többi államához hasonlóan Magyarország is csak saját munkájából lesz képes tartósan megélni, ehhez pedig legalább 70 %-os foglalkoztatási szint kellene.

Szűcs Erika a foglalkoztatási helyzet területenkénti eltérésére utalva kijelentette, a korábbi uniós PHARE- és SAPARD-támogatások ellenére nőttek a földrajzi szakadékok hazánkban. Jelenleg összesen körülbelül 1 millió aktív korú, többségében munkaképes embert kell az államnak adóforintokból eltartania. Ők az "Út a munkához" program célcsoportja, a szakember szerint a dolgukat nehezíti, hogy a mintegy 450 ezer főre tehető munkaerő-tartalék fele legfeljebb 8 általánossal rendelkezik.


Dr. Herczog László

Herczog László szociális és munkaügyi miniszter szerint, ha a kormány szankcionálni nem is tudja, ám elvárja, hogy a tehetősebbek a krízisalap támogatásával járuljanak hozzá a leginkább rászorulók megsegítéséhez. A miniszter hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság idején az állam jóléti funkciói szűkülnek leginkább, mely az egyébként is segítségre szorulókat érinti legérzékenyebben. Elsősorban tehát őket kell segítenie a kormánynak.

"Nem tehetünk azonban olyan intézkedéseket, de még ígéreteket sem, amelyek a válság után rontanák Magyarország esélyeit. A jóléti rendszer csak arra épülhet, hogy a munkaképes lakosság zöme dolgozik, megteremtve ezzel az inaktív rétegek támogatásának forrásait. Ez is csak akkor igaz, ha sikerül mérsékelni, vagy megszüntetni a kirekesztést, mellyel a társadalom elpazarolja értékes erőforrásait. A válságkezelő kormány intézkedései e célokat szolgálják. S bár szűk mozgástér áll a kabinet rendelkezésére, még a sürgős döntések során sem szabad, hogy a fűnyíró-elv érvényesüljön" - fogalmazott a politikus.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tárcavezető a konkrét reformok kapcsán szólt arról is, hogy a 13. havi nyugdíjról, vagy a gyes idejének lerövidítéséről született jogszabályok érthetően nem népszerűek, ám szükségszerűek. Emlékeztetett arra is, hogy programot dolgoz ki a kormány a részmunkaidős foglalkoztatás bővítésére, növeli a napközbeni gyermekfelügyelet intézményeinek befogadóképességét. Mindezek mellett a krízisalap létrehozásával a legszegényebbek számára nyújt létfontosságú segítséget. S ha szankcionálni nem is tudja, de elvárja, hogy a tehetősebbek hozzájáruljanak e program támogatásához.

Forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm