17 °C Budapest

45 felett reménytelen állást találni?

2009. július 23. 18:01

Jól ismert tény, hogy a negyvenöt év feletti korosztály tagjai egyre erősebben ragaszkodnak meglévő munkahelyükhöz, ami mögött sokszor nem titkoltan az a félelem áll, hogy egyre kevésbé kelendőek a hazai munkaerőpiacon.

Ha pedig állás nélkül maradnak, sokan eleve a vesztes mezőnyben érzik magukat egy-egy státuszért folytatott "versenyben", aminek hátterében több vélt hátrány mellett valós szempontként szerepel a nyelvtudás hiánya. Ez a probléma ennek a korosztálynak az esetében egyfajta negatív hungaricumnak számít!

A Workania munkatársai legutóbbi kutatásukban azt vizsgálták, a 2008. ősz óta tartó globális válság hatására milyen változások tapasztalhatók a fenti korosztály magyarországi munkaerő-piaci aktivitásában.

A tavaly július óta eltelt időszakban ebből a korcsoportból több mint 41%-kal nőtt az álláskeresők száma, miközben a férfi munkavállalók körében ez a növekedés több mint 51%, a nőknél 32%.

Földrajzi terület szerint a legnagyobb létszámú változás Budapesten és Pest megyében tapasztalható, ami a munkaerőpiac koncentráltsága mellett az internet használati szokásoknak is betudható. A százalékos változásokat vizsgálva viszont azt látjuk, hogy vidéken több megyében is (Fejér, Somogy, Heves, Jász- Nagykun- Szolnok, Komárom-Esztergom) több mint 50%-kal nőtt az aktív álláskeresők száma tavaly július óta.

A munkakörök szerinti összehasonlításban az derül ki, hogy legjobban a faiparban dolgozók érintettek a korosztályból - több mint 200%-kal nőtt az aktív álláskeresők száma ebben a kategóriában. A textil-, bőr- és ruhaipari dolgozók körében is több mint 130%-os növekedés tapasztalható. Komolyan érintett munkakörök még a biztonság és védelem területén dolgozók (92%-os növekedés), a vendéglátó-ipari, idegenforgalmi területeken dolgozók (88%-kal többen keresnek állást, mint egy évvel korábban). A biztosítási területen szintén 88%-kal nőtt az álláskeresők száma, a gépiparban 73%, a gyártásban ez a növekedés 65% a 45 év felettiek körében. A vizsgált időszakban mintegy 50%-kal többen keresnek fordítási, tolmácsolási munkákat a korosztályból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezzel szemben a HR-esek körében semmilyen mértékű növekedés nem figyelhető meg az álláskeresők számát tekintve. A környezetvédelemben dolgozók körében sem volt változás a korábbi időszakhoz képest. Mindössze 6,5%-kal többen keresnek munkát informatikai szoftver területen, 7 százalékkal nőtt a lízing területen elhelyezkedni kívánók száma, és az állami és közszférában csak 9,5%-os növekedés figyelhető meg.

A nemek érintettségének vizsgálatából néhány érdekes adat: az elektrotechnika és energetika kategóriában az álláskeresők között az egy évvel korábbi adatok szerint alig 7,5%-ban képviselt nők aránya mára 14,7%-ra nőtt. Az értékesítés, kereskedelem területén dolgozók körében azonos mértékű a növekedés a két nem vonatkozásában, 43%.

A korosztályba tartozó munkavállalók által leginkább keresett munkakörök közé tartoznak az adminisztratív munkakörök, valamint a gépkocsivezető, az asszisztens, az eladó, a telefonos operátor, a recepciós, és az árufeltöltő.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm