20 °C Budapest

45 felett reménytelen állást találni?

2009. július 23. 18:01

Jól ismert tény, hogy a negyvenöt év feletti korosztály tagjai egyre erősebben ragaszkodnak meglévő munkahelyükhöz, ami mögött sokszor nem titkoltan az a félelem áll, hogy egyre kevésbé kelendőek a hazai munkaerőpiacon.

Ha pedig állás nélkül maradnak, sokan eleve a vesztes mezőnyben érzik magukat egy-egy státuszért folytatott "versenyben", aminek hátterében több vélt hátrány mellett valós szempontként szerepel a nyelvtudás hiánya. Ez a probléma ennek a korosztálynak az esetében egyfajta negatív hungaricumnak számít!

A Workania munkatársai legutóbbi kutatásukban azt vizsgálták, a 2008. ősz óta tartó globális válság hatására milyen változások tapasztalhatók a fenti korosztály magyarországi munkaerő-piaci aktivitásában.

A tavaly július óta eltelt időszakban ebből a korcsoportból több mint 41%-kal nőtt az álláskeresők száma, miközben a férfi munkavállalók körében ez a növekedés több mint 51%, a nőknél 32%.

Földrajzi terület szerint a legnagyobb létszámú változás Budapesten és Pest megyében tapasztalható, ami a munkaerőpiac koncentráltsága mellett az internet használati szokásoknak is betudható. A százalékos változásokat vizsgálva viszont azt látjuk, hogy vidéken több megyében is (Fejér, Somogy, Heves, Jász- Nagykun- Szolnok, Komárom-Esztergom) több mint 50%-kal nőtt az aktív álláskeresők száma tavaly július óta.

A munkakörök szerinti összehasonlításban az derül ki, hogy legjobban a faiparban dolgozók érintettek a korosztályból - több mint 200%-kal nőtt az aktív álláskeresők száma ebben a kategóriában. A textil-, bőr- és ruhaipari dolgozók körében is több mint 130%-os növekedés tapasztalható. Komolyan érintett munkakörök még a biztonság és védelem területén dolgozók (92%-os növekedés), a vendéglátó-ipari, idegenforgalmi területeken dolgozók (88%-kal többen keresnek állást, mint egy évvel korábban). A biztosítási területen szintén 88%-kal nőtt az álláskeresők száma, a gépiparban 73%, a gyártásban ez a növekedés 65% a 45 év felettiek körében. A vizsgált időszakban mintegy 50%-kal többen keresnek fordítási, tolmácsolási munkákat a korosztályból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a HR-esek körében semmilyen mértékű növekedés nem figyelhető meg az álláskeresők számát tekintve. A környezetvédelemben dolgozók körében sem volt változás a korábbi időszakhoz képest. Mindössze 6,5%-kal többen keresnek munkát informatikai szoftver területen, 7 százalékkal nőtt a lízing területen elhelyezkedni kívánók száma, és az állami és közszférában csak 9,5%-os növekedés figyelhető meg.

A nemek érintettségének vizsgálatából néhány érdekes adat: az elektrotechnika és energetika kategóriában az álláskeresők között az egy évvel korábbi adatok szerint alig 7,5%-ban képviselt nők aránya mára 14,7%-ra nőtt. Az értékesítés, kereskedelem területén dolgozók körében azonos mértékű a növekedés a két nem vonatkozásában, 43%.

A korosztályba tartozó munkavállalók által leginkább keresett munkakörök közé tartoznak az adminisztratív munkakörök, valamint a gépkocsivezető, az asszisztens, az eladó, a telefonos operátor, a recepciós, és az árufeltöltő.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?