14 °C Budapest

45 felett reménytelen állást találni?

2009. július 23. 18:01

Jól ismert tény, hogy a negyvenöt év feletti korosztály tagjai egyre erősebben ragaszkodnak meglévő munkahelyükhöz, ami mögött sokszor nem titkoltan az a félelem áll, hogy egyre kevésbé kelendőek a hazai munkaerőpiacon.

Ha pedig állás nélkül maradnak, sokan eleve a vesztes mezőnyben érzik magukat egy-egy státuszért folytatott "versenyben", aminek hátterében több vélt hátrány mellett valós szempontként szerepel a nyelvtudás hiánya. Ez a probléma ennek a korosztálynak az esetében egyfajta negatív hungaricumnak számít!

A Workania munkatársai legutóbbi kutatásukban azt vizsgálták, a 2008. ősz óta tartó globális válság hatására milyen változások tapasztalhatók a fenti korosztály magyarországi munkaerő-piaci aktivitásában.

A tavaly július óta eltelt időszakban ebből a korcsoportból több mint 41%-kal nőtt az álláskeresők száma, miközben a férfi munkavállalók körében ez a növekedés több mint 51%, a nőknél 32%.

Földrajzi terület szerint a legnagyobb létszámú változás Budapesten és Pest megyében tapasztalható, ami a munkaerőpiac koncentráltsága mellett az internet használati szokásoknak is betudható. A százalékos változásokat vizsgálva viszont azt látjuk, hogy vidéken több megyében is (Fejér, Somogy, Heves, Jász- Nagykun- Szolnok, Komárom-Esztergom) több mint 50%-kal nőtt az aktív álláskeresők száma tavaly július óta.

A munkakörök szerinti összehasonlításban az derül ki, hogy legjobban a faiparban dolgozók érintettek a korosztályból - több mint 200%-kal nőtt az aktív álláskeresők száma ebben a kategóriában. A textil-, bőr- és ruhaipari dolgozók körében is több mint 130%-os növekedés tapasztalható. Komolyan érintett munkakörök még a biztonság és védelem területén dolgozók (92%-os növekedés), a vendéglátó-ipari, idegenforgalmi területeken dolgozók (88%-kal többen keresnek állást, mint egy évvel korábban). A biztosítási területen szintén 88%-kal nőtt az álláskeresők száma, a gépiparban 73%, a gyártásban ez a növekedés 65% a 45 év felettiek körében. A vizsgált időszakban mintegy 50%-kal többen keresnek fordítási, tolmácsolási munkákat a korosztályból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezzel szemben a HR-esek körében semmilyen mértékű növekedés nem figyelhető meg az álláskeresők számát tekintve. A környezetvédelemben dolgozók körében sem volt változás a korábbi időszakhoz képest. Mindössze 6,5%-kal többen keresnek munkát informatikai szoftver területen, 7 százalékkal nőtt a lízing területen elhelyezkedni kívánók száma, és az állami és közszférában csak 9,5%-os növekedés figyelhető meg.

A nemek érintettségének vizsgálatából néhány érdekes adat: az elektrotechnika és energetika kategóriában az álláskeresők között az egy évvel korábbi adatok szerint alig 7,5%-ban képviselt nők aránya mára 14,7%-ra nőtt. Az értékesítés, kereskedelem területén dolgozók körében azonos mértékű a növekedés a két nem vonatkozásában, 43%.

A korosztályba tartozó munkavállalók által leginkább keresett munkakörök közé tartoznak az adminisztratív munkakörök, valamint a gépkocsivezető, az asszisztens, az eladó, a telefonos operátor, a recepciós, és az árufeltöltő.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17