Őrületes vagyon és koldussors: meghalt Michael Jackson

2009. június 26. 10:25

Egy dologtól hangos ma a világsajtó: tegnap meghalt a pop királya. Az ötvenéves Michael Jacksont szívleállással szállították kórházba, az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Jacko karrierje csúcsán hatalmas vagyont halmozott fel, azonban élete válságos éveiben a dollármilliók is elfogytak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szegény családból származó énekes karrierje akkor lendült be igazán, amikor a hetvenes évek végén kiszállt -a szintén sikeres-, testvéreivel alapított Jackson 5 nevű csapatból.

1979-ben látott napvilágot az énekes első önálló szólóalbuma, az Off the Wall. A történelemben ez volt az első olyan lemez, amiről 4 dal is bekerült Billboard listán a top tízbe.

Átütő sikert következő lemeze hozott: a Thriller minden idők legnagyobb példányszámban eladott stúdióalbuma lett. Az 1982-ben megjelent album 122 hetet töltött a Billboard kézszázas listán, ebből nyolcvan hetet folyamatosan az első tíz között és világszerte 104 millió példány kelt el belőle.

Jackson -hírnevét és kapcsolatait felhasználva- 1985 nyarán Lionel Ritchievel megalkotta a We Are the World című dalt, melyben Diana Ross, Tina Turner, Bruce Springsteen, Quincy Jones és sok más híres sztár is közösen énekelt. A 20 millió példányban eladott lemez bevételéből az afrikai éhezőket támogatták.

1985-ben több mint 47 millió dollárért Jacko megvette az ATV Music lemezkiadót, így ezután ő birtokolta John Lennon és Paul McCartney dalainak jogait. A sztár 1991-ben 65 millió dolláros szerződést kötött a Sonyval

Az óriási bevételek lehetővé tette, hogy Jackson különc és extravagáns életmódot folytasson. Neverland nevű kastélyparkjában (amit 14,6 millió dollárért vásárolt) különféle egzotikus állatokat tartott, sőt, egy komplett vidámparkot is építtetett.

A világsztár ázsiója a kilencvenes évek közepétől kezdett visszaesni: lemezeinek eladása csökkent, 1995-ben pénzügyi nehézségei miatt arra kényszerült, hogy eladja a Sonynak az ATV lemezkiadó tulajdonjogának felét.

Ezt követően -továbbra is jelentős bevételei ellenére is- szinte folyamatosan komoly pénzügyi gondjai voltak. Évről-évre nagyobb összegű kölcsönöket kényszerült felvenni. A különböző, ellene indított perek -elsősorban gyermekek zaklatásával vádolták- és a peren kívüli megállapodások is emésztették vagyonát.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Jackson évente több tízmillió dollárral költött többet, mint amennyi bevétele volt, tavaly márciusban hatalmas birtokát is el kellett elárvereztetnie.

Az elmúlt hónapokban a sajtó Jackson nagy visszatérésétől volt hangos: 2009. március 5-én bejelentette, hogy 10 koncert erejéig visszatér. Később ez a szám 30, majd 50 lett a hatalmas érdeklődés hatására.

Az AP hírügynökség számításai szerint Michael Jackson 400 millió dolláros adósságot hagyott hátra. Egyelőre nem tudni, hogy a tervezett koncertekre eladott jegyek árát milyen forrásból fizetik majd vissza a vásárlóknak. A koncertsorozat július első hetében kezdődött volna.

 

További friss hírek címlapunkon!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?