Őrületes vagyon és koldussors: meghalt Michael Jackson

2009. június 26. 10:25

Egy dologtól hangos ma a világsajtó: tegnap meghalt a pop királya. Az ötvenéves Michael Jacksont szívleállással szállították kórházba, az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Jacko karrierje csúcsán hatalmas vagyont halmozott fel, azonban élete válságos éveiben a dollármilliók is elfogytak.

A szegény családból származó énekes karrierje akkor lendült be igazán, amikor a hetvenes évek végén kiszállt -a szintén sikeres-, testvéreivel alapított Jackson 5 nevű csapatból.

1979-ben látott napvilágot az énekes első önálló szólóalbuma, az Off the Wall. A történelemben ez volt az első olyan lemez, amiről 4 dal is bekerült Billboard listán a top tízbe.

Átütő sikert következő lemeze hozott: a Thriller minden idők legnagyobb példányszámban eladott stúdióalbuma lett. Az 1982-ben megjelent album 122 hetet töltött a Billboard kézszázas listán, ebből nyolcvan hetet folyamatosan az első tíz között és világszerte 104 millió példány kelt el belőle.

Jackson -hírnevét és kapcsolatait felhasználva- 1985 nyarán Lionel Ritchievel megalkotta a We Are the World című dalt, melyben Diana Ross, Tina Turner, Bruce Springsteen, Quincy Jones és sok más híres sztár is közösen énekelt. A 20 millió példányban eladott lemez bevételéből az afrikai éhezőket támogatták.

1985-ben több mint 47 millió dollárért Jacko megvette az ATV Music lemezkiadót, így ezután ő birtokolta John Lennon és Paul McCartney dalainak jogait. A sztár 1991-ben 65 millió dolláros szerződést kötött a Sonyval

Az óriási bevételek lehetővé tette, hogy Jackson különc és extravagáns életmódot folytasson. Neverland nevű kastélyparkjában (amit 14,6 millió dollárért vásárolt) különféle egzotikus állatokat tartott, sőt, egy komplett vidámparkot is építtetett.

A világsztár ázsiója a kilencvenes évek közepétől kezdett visszaesni: lemezeinek eladása csökkent, 1995-ben pénzügyi nehézségei miatt arra kényszerült, hogy eladja a Sonynak az ATV lemezkiadó tulajdonjogának felét.

Ezt követően -továbbra is jelentős bevételei ellenére is- szinte folyamatosan komoly pénzügyi gondjai voltak. Évről-évre nagyobb összegű kölcsönöket kényszerült felvenni. A különböző, ellene indított perek -elsősorban gyermekek zaklatásával vádolták- és a peren kívüli megállapodások is emésztették vagyonát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jackson évente több tízmillió dollárral költött többet, mint amennyi bevétele volt, tavaly márciusban hatalmas birtokát is el kellett elárvereztetnie.

Az elmúlt hónapokban a sajtó Jackson nagy visszatérésétől volt hangos: 2009. március 5-én bejelentette, hogy 10 koncert erejéig visszatér. Később ez a szám 30, majd 50 lett a hatalmas érdeklődés hatására.

Az AP hírügynökség számításai szerint Michael Jackson 400 millió dolláros adósságot hagyott hátra. Egyelőre nem tudni, hogy a tervezett koncertekre eladott jegyek árát milyen forrásból fizetik majd vissza a vásárlóknak. A koncertsorozat július első hetében kezdődött volna.

 

További friss hírek címlapunkon!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm