14 °C Budapest

START-kártya 60 nap alatt? A hivatali csigatempó az állásodba is kerülhet

2009. május 27. 15:02

A pályakezdőkre, a munkaerőpiacra visszatérni vágyó kismamákra és a tartósan álláskeresőkre vonatkozó START-kártyacsalád nem csak kedvezménnyel, hanem bosszúsággal is járhat. A mai munkaerőpiacon nagyon nehéz állást találni, de ha mégis sikerül, akkor a kártya körüli - akár két hónapig is tartó - huzavona miatt a munkáltató könnyen meggondolhatja magát, a nehezen megszerzett állás így mégsem jön össze.

Cikkünk a Pénzcentrum egyik olvasójának hivatali kálváriáját írja le. Írásunkból megtudhatja, hogy milyen nehézségekkel szembesülhet az a pályakezdő, aki hosszú keresés után állást talál, de a munkaszerződése csak akkor lép életbe, ha megszerzi a START-kártyáját. Ha nem sikerül időben megszerezni a kártyát, akkor könnyen lehet, hogy a sorban álló pályakezdők közül egy másikat választanak az állás betöltésére.

A fővárosban tartott egyik hétvégi rendezvények a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kihelyezett irodájában részletes felvilágosítást adtak a START-kártya igénylésről. A munkatársak tájékoztatást adtak az ügymenetről és a kedvezményekről. Ezek szerint be kell menni az APEH egyik irodájába, kitölteni egy nyomtatványt, adnak egy visszaigazolást, amit a munkáltatónak továbbítani kell és nemsokára küldik a kártyát is.

Ennek megfelelően a kártya megléte esetén júniustól életbe lépő munkaszerződéssel rendelkező pályakezdő fel is kereste a legközelebbi APEH ügyfélszolgálatot. Egy sorszám húzása, a 09T34START ADATLAP kitöltése és némi várakozás után azonban elkeserítő választ kapott az ügyintézőtől. A korábbi tájékoztatás során egyetlen apró részlet kimaradt, miszerint a kártyát a lakóhely szerint illetékes APEH ügyfélszolgálaton kell igényelni.

Pályakezdőnket ettől több mint 200 kilométer választotta el, ezért az ügyintéző felajánlotta a segítségét, hogy postázza a kérelmet az illetékes ügyfélszolgálatnak, de "ebben az esetben körülbelül két hónap ügyintézési idővel kell számolni". Kérdés, hogy 2009-ben az elektronikus ügyintézés és a néhány óra alatt feldolgozott bevallások idején ez hogyan jöhet össze?

Az eljárási törvény szerint a normál ügyintézési idő elvileg 30 nap, a fővárosi ügyfélszolgálat ezek szerint átveszi a kérelmet, majd 30 napon belül bármikor postázza az illetékes ügyfélszolgálat felé. Amikor oda megérkezik, mint új kérelem 30 napos ügyintézési idő áll a hivatal rendelkezésére, a kártya elintézése így akár 60 napot is igénybe vehet.

Közben nincs az a munkáltató, aki malmozik és a kártyára vár miközben sokszoros túljelentkezés van minden állásra. Közben ketyeg a nemrégiben kivett albérlet díja, jönnek a csekkek, amit munka és jövedelem nélkül nem könnyű kifizetni. A pályakezdő vagy felül egy vonatra és fél napot utazik, hogy a területileg illetékes ügyfélszolgálaton adja le az igénylését, vagy talál valakit, aki egy meghatalmazással eljár helyette. Hasonlóan járt olvasóink egyéb megoldási javaslatait szívesen fogadjuk a fórumban.

Tisztelt olvasóink, aki START-kártyát szeretne igényelni, az tanuljon ebből az esetből és ne kerülje el a figyelmét az az apróság, hogy az ügyet nem lehet bármelyik APEH ügyfélszolgálaton elintézni.

A minisztérium honlapján ezt találtuk:

Mikor érdemes kiváltani a START, START PLUSZ és START EXTRA kártyát?

A kártyák közös jellemzője, hogy a jogszabályi feltételek teljesülése esetén bármikor kiválthatóak, célszerű azonban akkor megtenni az igénylést, amikor már biztossá válik az állás megszerzése, hiszen a kártya érvényességi ideje a kiváltással kezdődik és a kártya által biztosított kedvezményeket csak az érvényességi idő alatt lehet igénybe venni. Az optimális eset az, amikor az igénylő a munkába állás előtt néhány nappal váltja ki a kártyát. A kiváltott kártyát az igénylő munkába állása napján átadja a munkáltatónak, aki köteles azt megőrizni. A kártya kiváltásán és a munkaadónak történő átadásán kívül a munkavállalónak tehát nincs egyéb kötelezettsége.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?