26 °C Budapest

START-kártya 60 nap alatt? A hivatali csigatempó az állásodba is kerülhet

2009. május 27. 15:02

A pályakezdőkre, a munkaerőpiacra visszatérni vágyó kismamákra és a tartósan álláskeresőkre vonatkozó START-kártyacsalád nem csak kedvezménnyel, hanem bosszúsággal is járhat. A mai munkaerőpiacon nagyon nehéz állást találni, de ha mégis sikerül, akkor a kártya körüli - akár két hónapig is tartó - huzavona miatt a munkáltató könnyen meggondolhatja magát, a nehezen megszerzett állás így mégsem jön össze.

Cikkünk a Pénzcentrum egyik olvasójának hivatali kálváriáját írja le. Írásunkból megtudhatja, hogy milyen nehézségekkel szembesülhet az a pályakezdő, aki hosszú keresés után állást talál, de a munkaszerződése csak akkor lép életbe, ha megszerzi a START-kártyáját. Ha nem sikerül időben megszerezni a kártyát, akkor könnyen lehet, hogy a sorban álló pályakezdők közül egy másikat választanak az állás betöltésére.

A fővárosban tartott egyik hétvégi rendezvények a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kihelyezett irodájában részletes felvilágosítást adtak a START-kártya igénylésről. A munkatársak tájékoztatást adtak az ügymenetről és a kedvezményekről. Ezek szerint be kell menni az APEH egyik irodájába, kitölteni egy nyomtatványt, adnak egy visszaigazolást, amit a munkáltatónak továbbítani kell és nemsokára küldik a kártyát is.

Ennek megfelelően a kártya megléte esetén júniustól életbe lépő munkaszerződéssel rendelkező pályakezdő fel is kereste a legközelebbi APEH ügyfélszolgálatot. Egy sorszám húzása, a 09T34START ADATLAP kitöltése és némi várakozás után azonban elkeserítő választ kapott az ügyintézőtől. A korábbi tájékoztatás során egyetlen apró részlet kimaradt, miszerint a kártyát a lakóhely szerint illetékes APEH ügyfélszolgálaton kell igényelni.

Pályakezdőnket ettől több mint 200 kilométer választotta el, ezért az ügyintéző felajánlotta a segítségét, hogy postázza a kérelmet az illetékes ügyfélszolgálatnak, de "ebben az esetben körülbelül két hónap ügyintézési idővel kell számolni". Kérdés, hogy 2009-ben az elektronikus ügyintézés és a néhány óra alatt feldolgozott bevallások idején ez hogyan jöhet össze?

Az eljárási törvény szerint a normál ügyintézési idő elvileg 30 nap, a fővárosi ügyfélszolgálat ezek szerint átveszi a kérelmet, majd 30 napon belül bármikor postázza az illetékes ügyfélszolgálat felé. Amikor oda megérkezik, mint új kérelem 30 napos ügyintézési idő áll a hivatal rendelkezésére, a kártya elintézése így akár 60 napot is igénybe vehet.

Közben nincs az a munkáltató, aki malmozik és a kártyára vár miközben sokszoros túljelentkezés van minden állásra. Közben ketyeg a nemrégiben kivett albérlet díja, jönnek a csekkek, amit munka és jövedelem nélkül nem könnyű kifizetni. A pályakezdő vagy felül egy vonatra és fél napot utazik, hogy a területileg illetékes ügyfélszolgálaton adja le az igénylését, vagy talál valakit, aki egy meghatalmazással eljár helyette. Hasonlóan járt olvasóink egyéb megoldási javaslatait szívesen fogadjuk a fórumban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tisztelt olvasóink, aki START-kártyát szeretne igényelni, az tanuljon ebből az esetből és ne kerülje el a figyelmét az az apróság, hogy az ügyet nem lehet bármelyik APEH ügyfélszolgálaton elintézni.

A minisztérium honlapján ezt találtuk:

Mikor érdemes kiváltani a START, START PLUSZ és START EXTRA kártyát?

A kártyák közös jellemzője, hogy a jogszabályi feltételek teljesülése esetén bármikor kiválthatóak, célszerű azonban akkor megtenni az igénylést, amikor már biztossá válik az állás megszerzése, hiszen a kártya érvényességi ideje a kiváltással kezdődik és a kártya által biztosított kedvezményeket csak az érvényességi idő alatt lehet igénybe venni. Az optimális eset az, amikor az igénylő a munkába állás előtt néhány nappal váltja ki a kártyát. A kiváltott kártyát az igénylő munkába állása napján átadja a munkáltatónak, aki köteles azt megőrizni. A kártya kiváltásán és a munkaadónak történő átadásán kívül a munkavállalónak tehát nincs egyéb kötelezettsége.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem