14 °C Budapest

30 milliárdos lyuk tátong a magyar nyugdíjrendszeren: mi lesz itt?

Pénzcentrum
2009. május 26. 13:02

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap tárgyévi bevételeit és kiadásait tartalmazó, a 2009 januárjától áprilisáig terjedő időszakra vonatkozó konszolidált mérlegét. A költségvetési bevételek és kiadások 30 milliárd forintos negatív egyenlege a mérlegfőösszeg 1 %-ának felel meg.

Költségvetési bevételek

A bevételi oldalon szereplő tételek többsége az időarányosan megfelelőnek mondható 30-36 % közötti sávban található, ez alól kivételt képeznek a késedelmi pótlékok, bírságok (44,97 %), a vagyongazdálkodás (4,86 %) és a működési célú bevételek (66,55 %).

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 73,55 %-át, a fennmaradó rész zömét a központi költségvetési hozzájárulások adják, ami az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.

A nyugdíjbiztosítási alap bevételei és kiadásai (2009. január - április)

Költségvetési kiadások

A költségvetési kiadások tekintetében egy százalékponttal magasabb az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások negatív egyenlegét. Az előttünk álló időszakban a kiadások átcsoportosítására számítunk mivel a 13. havi nyugdíj második részletére előirányzott 83,5 milliárd forintos összeg felszabadul, ami vagy a bevételi terveket is csökkentheti, vagy az egyéb kiadási tételek között kerülhet felosztásra.

Nyugdíjat akartak: ezerszámra utasították el őket

Az öregségi, a rokkantsági és a hozzátartozói nyugellátásra kifizetett összegek időarányosan a megfelelő sávban mozognak. Ugyanakkor az egyösszegű méltányossági keret a felhasználás ilyen üteme mellett augusztus végére, szeptember elejére kimerülhet.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?