Bajnai cégvezetői: a kétmillió sok vagy kevés?

Pénzcentrum
2009. május 18. 15:02

Az állami többségű tulajdonban lévő vállalatok felsővezetőinek fizetése legfeljebb havi bruttó kétmillió forint lenne Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezése szerint. De ez most sok, vagy kevés?

"[...] kezdeményezem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, hogy az állami tulajdonban lévő társaságok igazgatótanácsi, illetve felügyelő bizottsági tagjainak havi tiszteletdíját 50%-kal csökkentsük a társadalmi szolidaritás jegyében, míg ezen cégek menedzsereinél egy havi bruttó 2 millió forintos plafont húzzunk a kereseteknél" - jelentette be a ma délre sebtében összehívott sajtónyilatkozatában Bajnai Gordon.


Itt a Bajnai-bejelentés: max. 2 milliót kereshetnek az állami cégvezérek (2.)

A miniszterelnök hozzátette: a 2 milliós plafon úgy értendő, hogy az e határ feletti részt az érintetteknek vagy vissza kell utalniuk az MNV felé, vagy a Kiss Péter szociális ügyi miniszter által még a héten megnevezendő,a válságkezeléssel összefüggő társadalmi célra kell felajánlani.


Botrány: évi 78 milliót keres a MÁV vezetője

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) bírósági nyomásra kénytelen volt közzétenni az állami tulajdonú cégek vezetőinek fizetését. A listáról kiderül, hogy a vállalatvezetők nagy részének a fizetése nem éri el a most említett kétmilliós határt, de kivételek azért akadnak. Az MNV Zrt. vezérigazgatója, Tátrai Miklós Zoltán például havi 3,5 milliós bruttóval dicsekedhet. 3,42 milliót kap Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, de ő még további négyszázezer forintos tiszteletdíjjal is kiegészítheti fizetését. A Magyar Posta vezérigazgatójának, Borosné Szűts Ildikónak 2 840 000 forint az alapbére. Mártha Imre Edgár, a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója 2 765 000 forintot keres, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, Székely Gábor pedig 2 185 000-ret vihet haza.

A havi bruttó kétmillió forint a jelenlegi adójogszabályok szerint - mindenféle adókedvezmény és -jóváírás nélkül - havi 910 320 forintot jelent. Ez bizony nem kevés. A Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint a nemzetgazdasági átlagkereset idén februárban 118 855 forint volt - ennél az állami cégek vezetői több mint hétszer többet keresnek havonta. De rengeteg pénz ez a jól keresők körében is. A jövedelem szempontjából a felső decilisbe eső háztartások (vagyis az a tíz százalék, aki a legjobban keres) egy főre jutó átlagkeresete 163 955 forint volt 2007-ben a Tárki felmérése szerint. Vagyis a legjobban kereső állami cégvezetők egymaguk eltarthatnak egy ötfős családot és még mindig kicsivel több jut egy-egy családtagra, mint a legjobban kereső 10 százalék átlaga. A kétmillió forintos bruttó jövedelem egyébként nagyjából megegyezik a versenyszférában dolgozó cégvezetők átlagos fizetésével, legalábbis a Hay Group bérfelmérése szerint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem