16 °C Budapest

Bajnai cégvezetői: a kétmillió sok vagy kevés?

Pénzcentrum
2009. május 18. 15:02

Az állami többségű tulajdonban lévő vállalatok felsővezetőinek fizetése legfeljebb havi bruttó kétmillió forint lenne Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezése szerint. De ez most sok, vagy kevés?

"[...] kezdeményezem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, hogy az állami tulajdonban lévő társaságok igazgatótanácsi, illetve felügyelő bizottsági tagjainak havi tiszteletdíját 50%-kal csökkentsük a társadalmi szolidaritás jegyében, míg ezen cégek menedzsereinél egy havi bruttó 2 millió forintos plafont húzzunk a kereseteknél" - jelentette be a ma délre sebtében összehívott sajtónyilatkozatában Bajnai Gordon.


Itt a Bajnai-bejelentés: max. 2 milliót kereshetnek az állami cégvezérek (2.)

A miniszterelnök hozzátette: a 2 milliós plafon úgy értendő, hogy az e határ feletti részt az érintetteknek vagy vissza kell utalniuk az MNV felé, vagy a Kiss Péter szociális ügyi miniszter által még a héten megnevezendő,a válságkezeléssel összefüggő társadalmi célra kell felajánlani.


Botrány: évi 78 milliót keres a MÁV vezetője

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) bírósági nyomásra kénytelen volt közzétenni az állami tulajdonú cégek vezetőinek fizetését. A listáról kiderül, hogy a vállalatvezetők nagy részének a fizetése nem éri el a most említett kétmilliós határt, de kivételek azért akadnak. Az MNV Zrt. vezérigazgatója, Tátrai Miklós Zoltán például havi 3,5 milliós bruttóval dicsekedhet. 3,42 milliót kap Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, de ő még további négyszázezer forintos tiszteletdíjjal is kiegészítheti fizetését. A Magyar Posta vezérigazgatójának, Borosné Szűts Ildikónak 2 840 000 forint az alapbére. Mártha Imre Edgár, a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója 2 765 000 forintot keres, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, Székely Gábor pedig 2 185 000-ret vihet haza.

A havi bruttó kétmillió forint a jelenlegi adójogszabályok szerint - mindenféle adókedvezmény és -jóváírás nélkül - havi 910 320 forintot jelent. Ez bizony nem kevés. A Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint a nemzetgazdasági átlagkereset idén februárban 118 855 forint volt - ennél az állami cégek vezetői több mint hétszer többet keresnek havonta. De rengeteg pénz ez a jól keresők körében is. A jövedelem szempontjából a felső decilisbe eső háztartások (vagyis az a tíz százalék, aki a legjobban keres) egy főre jutó átlagkeresete 163 955 forint volt 2007-ben a Tárki felmérése szerint. Vagyis a legjobban kereső állami cégvezetők egymaguk eltarthatnak egy ötfős családot és még mindig kicsivel több jut egy-egy családtagra, mint a legjobban kereső 10 százalék átlaga. A kétmillió forintos bruttó jövedelem egyébként nagyjából megegyezik a versenyszférában dolgozó cégvezetők átlagos fizetésével, legalábbis a Hay Group bérfelmérése szerint.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?