A halálba dolgoztat az államadósság növekedése

2009. május 6. 15:02

Akár 70 éves korukig is kénytelenek lesznek dolgozni a britek, hogy ledolgozzák a felhalmozódott állami adósságállományt - legalábbis ez az egyik megoldás az egyre fenyegetőbb problémára.

A válság miatti gazdasági lassulás egyre fenyegetőbb magasságokba tornázza fel a brit eladósodottság mértékét. Bár Gordon Brown miniszterelnök már "háborút" indított a folyamat megfordítására, elemzők szerint drasztikus változtatásokra lesz szükség.

A National Institute for Economic and Social Research (NIESR) szerint szinte lehetetlen a jelenleg fennálló, az éves GDP mintegy 40 százalékára rúgó adósságállomány ledolgozása 2023 előtt. Ám ehhez is fájdalmas beavatkozásokra lesz szükség.

A kutatóintézet három opciót kínált megoldásként. Az első lehetőség, hogy (legalább) 2013 és 2023 között megemelik a nyugdíjkorhatárt 5 évvel, ez férfiak esetében 70, nők esetében 65 évet jelent. A jelenlegi kormányzati tervekben is szerepel a nyugdíjkorhatár megemelése, ám itt mindkét nem számára 68 év lenne a korhatár 2026 és 2046 között.

Második esetben a jövedelemadó alsó határát kéne megemelni 15 százalékponttal. Egy nyolc százalékpontos emelésre azonban akkor is szükség lesz, ha végül is átmegy a nyugdíjkorhatár megemelését irányzó törvényjavaslat.

Az utolsó megoldás, hogy a kormányzati kiadásokat legalább egy tizedével csökkenti, amelynek azonban súlyos kihatásai lennének egyebek közt az oktatásügyre és az egészségügyi hálóra is.

A kormányzat idei tervei közt 175 milliárd font hitel felvétele szerepel: a GDP-hez viszonyítva utoljára a II. Világháború alatt vett fel ekkora kölcsönt a szigetország. A múlt hónapban az Institute for Fiscal Studies adott ki egy becslést, mely szerint a a szigetország akár 2032-ig is fizetheti vissza azokat a kölcsönöket, amiket a válság elharapózása miatt volt kénytelen felvenni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?