A halálba dolgoztat az államadósság növekedése

2009. május 6. 15:02

Akár 70 éves korukig is kénytelenek lesznek dolgozni a britek, hogy ledolgozzák a felhalmozódott állami adósságállományt - legalábbis ez az egyik megoldás az egyre fenyegetőbb problémára.

A válság miatti gazdasági lassulás egyre fenyegetőbb magasságokba tornázza fel a brit eladósodottság mértékét. Bár Gordon Brown miniszterelnök már "háborút" indított a folyamat megfordítására, elemzők szerint drasztikus változtatásokra lesz szükség.

A National Institute for Economic and Social Research (NIESR) szerint szinte lehetetlen a jelenleg fennálló, az éves GDP mintegy 40 százalékára rúgó adósságállomány ledolgozása 2023 előtt. Ám ehhez is fájdalmas beavatkozásokra lesz szükség.

A kutatóintézet három opciót kínált megoldásként. Az első lehetőség, hogy (legalább) 2013 és 2023 között megemelik a nyugdíjkorhatárt 5 évvel, ez férfiak esetében 70, nők esetében 65 évet jelent. A jelenlegi kormányzati tervekben is szerepel a nyugdíjkorhatár megemelése, ám itt mindkét nem számára 68 év lenne a korhatár 2026 és 2046 között.

Második esetben a jövedelemadó alsó határát kéne megemelni 15 százalékponttal. Egy nyolc százalékpontos emelésre azonban akkor is szükség lesz, ha végül is átmegy a nyugdíjkorhatár megemelését irányzó törvényjavaslat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az utolsó megoldás, hogy a kormányzati kiadásokat legalább egy tizedével csökkenti, amelynek azonban súlyos kihatásai lennének egyebek közt az oktatásügyre és az egészségügyi hálóra is.

A kormányzat idei tervei közt 175 milliárd font hitel felvétele szerepel: a GDP-hez viszonyítva utoljára a II. Világháború alatt vett fel ekkora kölcsönt a szigetország. A múlt hónapban az Institute for Fiscal Studies adott ki egy becslést, mely szerint a a szigetország akár 2032-ig is fizetheti vissza azokat a kölcsönöket, amiket a válság elharapózása miatt volt kénytelen felvenni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm