3 °C Budapest

A halálba dolgoztat az államadósság növekedése

2009. május 6. 15:02

Akár 70 éves korukig is kénytelenek lesznek dolgozni a britek, hogy ledolgozzák a felhalmozódott állami adósságállományt - legalábbis ez az egyik megoldás az egyre fenyegetőbb problémára.

A válság miatti gazdasági lassulás egyre fenyegetőbb magasságokba tornázza fel a brit eladósodottság mértékét. Bár Gordon Brown miniszterelnök már "háborút" indított a folyamat megfordítására, elemzők szerint drasztikus változtatásokra lesz szükség.

A National Institute for Economic and Social Research (NIESR) szerint szinte lehetetlen a jelenleg fennálló, az éves GDP mintegy 40 százalékára rúgó adósságállomány ledolgozása 2023 előtt. Ám ehhez is fájdalmas beavatkozásokra lesz szükség.

A kutatóintézet három opciót kínált megoldásként. Az első lehetőség, hogy (legalább) 2013 és 2023 között megemelik a nyugdíjkorhatárt 5 évvel, ez férfiak esetében 70, nők esetében 65 évet jelent. A jelenlegi kormányzati tervekben is szerepel a nyugdíjkorhatár megemelése, ám itt mindkét nem számára 68 év lenne a korhatár 2026 és 2046 között.

Második esetben a jövedelemadó alsó határát kéne megemelni 15 százalékponttal. Egy nyolc százalékpontos emelésre azonban akkor is szükség lesz, ha végül is átmegy a nyugdíjkorhatár megemelését irányzó törvényjavaslat.

Az utolsó megoldás, hogy a kormányzati kiadásokat legalább egy tizedével csökkenti, amelynek azonban súlyos kihatásai lennének egyebek közt az oktatásügyre és az egészségügyi hálóra is.

A kormányzat idei tervei közt 175 milliárd font hitel felvétele szerepel: a GDP-hez viszonyítva utoljára a II. Világháború alatt vett fel ekkora kölcsönt a szigetország. A múlt hónapban az Institute for Fiscal Studies adott ki egy becslést, mely szerint a a szigetország akár 2032-ig is fizetheti vissza azokat a kölcsönöket, amiket a válság elharapózása miatt volt kénytelen felvenni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?