22 °C Budapest

Elképesztő magyar csúcsnyugdíjak: akik nem imádkozva várják a postást!

Pénzcentrum
2009. május 4. 05:55

Havi félmillió felett a rekorder Mint arról korábban beszámoltunk hazánkban minden huszadik nyugdíjas havi ellátási összege meghaladja a 150 ezer forintot. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkorák a magyarországi csúcsnyugdíjak, hányan részesülnek kivételesen magas havi ellátásban.

Az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani. A kiugróan magas összegű nyugdíjak szinte minden esetben messze az öregségi nyugdíjkorhatár fölött, általában 70-80 évesen igénybe vett öregségi nyugdíjak.

Az érintett személyek korhatáron túl is sokáig dolgoztak, ennek megfelelően összességében igen hosszú, legtöbbször 50 évnél több, tiszteletre méltó szolgálati időt értek el - közölte szerkesztőségünkkel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakértője.

Amint az a táblázat is mutatja, 150 ezer forint feletti ellátásban összesen közel 151 ezer nyugdíjas részesült januárban. 300 ezer feletti ellátást 616-an kaptak, a négyszázezer feletti nyugdíj pedig 73 honfitársunk kiváltsága. Félmillió forint feletti ellátásban mindössze hatan részesültek.

Korábban: Mennyiből él ma egy nyugdíjas Magyarországon? Elgondolkodtató számok!

Az ilyen esetekben az úgynevezett nyugdíjskála már a nyugdíjalap 95-100 %-ában határozza meg az induló nyugdíj összegét, vagyis a nyugdíj eleve eléri vagy megközelíti a beszámított keresetek személyi jövedelemadóval csökkentett színvonalát. Kiugróan magas összegűvé azonban ezeket a nyugdíjakat az teszi, hogy a törvény nyugdíjtöbbletet (bónuszt) biztosít minden olyan esetben, amikor a biztosított a nyugdíjának megállapíttatása nélkül tovább dolgozik, szolgálati időt szerez.

A bónusz mértéke az illetőre vonatkozó korhatár fölötti minden munkában töltött (és járulékfizetéssel megalapozott) hónap után az egyébként járó nyugdíj 0,5 %-a (vagyis évi 6 %-a). A legnagyobb összegű magyar nyugdíjak esetében ez a korhatár fölötti időszak elérheti, sőt meg is haladhatja a 15-20 évet, tehát a bónusz mértéke 100 % fölötti is lehet (van rá példa, hogy 130 % feletti).

Ennek megfelelően az egyébként járó nyugdíj összegét megduplázza, vagy még ennél is nagyobb mértékben növeli. Természetesen a legnagyobb nyugdíjak esetében a nyugdíj összege a bónusz nélkül is magas az igen hosszú szolgálati idő és a beszámított, általában magas átlagkereset miatt, de a bónusz nélkül nem keletkezne kiugróan magas összegű nyugdíj.

A kiugróan magas nyugdíjak ára tehát az igen magas életkorban történő nyugdíjba-vonulás, vagyis az aktív életszakasz, a munkavégzés, a járulékfizetés és a szolgálati idő-szerzés erős megnyújtása, ennek megfelelően a nyugdíjas életszakasz várható lerövidülése.

Korábban: Erre mikor csapnak le a bankok? Tálcán kínálunk 1,75 millió nyugdíjast!

Minimálbér, volarizáció, degresszió, egyéb tényezők

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05