18 °C Budapest

Zuhant az álláskínálat, de nem reménytelen a helyzet

Pénzcentrum
2009. március 24. 09:15

Egy év alatt drasztikusan csökkent a munkaerőigény, de szakmunkásokra, segédmunkásokra, ápolókra, takarítókra, adminisztrátorokra, értékesítőkre országszerte szükség lenne.

Főként az alacsonyabb végzettségű, szakképzett álláskeresőknek célszerű sűrűn körülnézniük a munkaügyi kirendeltségeken vagy a világhálón az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.

A nagyvállalatok munkaerőigénye februárban országosan 64 százalékkal esett vissza a nem támogatott állások esetében tavaly februárhoz mérten, és összesen húszezer üres állást jelentettek be a munkaadók a múlt hónapban.

A Közép-Dunántúlon tavaly októberben még több mint kilencezer munkahelyet kínáltak, az idén januárban harmadannyit, azaz háromezernél is kevesebbet. Az októberi közel ötezer új lehetőség helyett januárban ezernél is kevesebbet hirdettek meg a munkaadók. A régióban a február már egy kicsivel kedvezőbb képet mutatott, mivel januárhoz képest 800-zal nőtt a felkínált állások száma, ám az összesen 3500 ajánlat még mindig csupán egyharmada az egy évvel korábbinak. Főként segédmunkásokat, gyártósori összeszerelőket, gyengeáramú villamosipari technikusokat, számítástechnikában jártas embereket keresnek, de akad munka a fegyveres testületeknél is.

Egy év alatt a Nyugat-Dunántúlon több mint felére csökkent a regionális munkaügyi központhoz bejelentett álláshelyek száma. Míg tavaly februárban 4818 betöltetlen állásról tudott a központ Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében, a múlt hónapban csupán 2056-ról. A három megyében tavaly ősztől folyamatosan csökkent a betöltetlen munkahelyek száma. A felmérések szerint a régióban a cégek többsége szakmunkásokat keres: henteseket, mészárosokat, szabókat, forgácsolókat, hegesztőket, lakatosokat. A legnehezebben a segédmunkások tudnak elhelyezkedni. Továbbra is a feldolgozóipar kínálja a legtöbb munkát a térségben, és 225 embert - alkalmaznának cégek pénzügyi közvetítőként, azaz hitel- vagy biztosítási ügynökként.

A Dél-Dunántúlon 1600 betöltetlen állást tartanak számon, míg tavaly ilyenkor háromezer, 2008 végén pedig 1900 állásajánlat közül választhattak a munkát keresők a régióban. Főképp a szakmai képzettséggel nem rendelkezők találnak nehezen munkát, a fém- és a gépipari cégek viszont még mindig hirdetnek állásokat, igaz, jóval kevesebbet, mint korábban: 20-30 hegesztőt, lakatost, forgácsolót, NC-CNC gépkezelőt folyamatosan keresnek. Hasonló számban hirdetnek állást bolti eladóknak, felszolgálóknak és szakácsoknak, ám ezeket a munkahelyeket szinte azonnal betöltik a jelentkezők, mivel a kereskedelemben és a vendéglátásban nagy a fluktuáció.

Közép-Magyarországon az egy évvel korábbinál közel negyven százalékkal kevesebb állást kínáltak a cégek. Jelenleg 7500 álláslehetőség szerepel a nyilvántartásban, az ajánlatok legnagyobb részt az építőipar, a feldolgozóipar, a kereskedelem, az ingatlan- és gazdasági szolgáltatások területéről érkeztek. Szakemberek szerint két hónapra van még szükség ahhoz, hogy a válság hatásainak súlyosságát megítélhessük. Akkor kezdődnek a szezonális munkák, és a pénzügyi szektor elbocsátottjai is bekerülnek a statisztikába.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Dél-Alföldön februárban 6788 bejelentett álláshely volt, Kecskeméten meglepően sok ipari állást kínálnak: jelenleg is keresnek villamos- és gépészmérnököt, lakatosokat, hegesztőket, csőhálózat-szerelőket. Békéscsabán is széles a kínálat: építésvezető, útépítési művezető, építészmérnök, szociális gondozó, ápoló, kereskedelmi ügyintéző, kereskedelmi ügynök, könyvelő, adminisztrátor, eladó, vendéglátó eladó, szakács, bébiszitter, varrónő, bútorasztalos, nyomdász, lakatos, hegesztő, elektroműszerész, raktárkezelő, villanyszerelő, burkoló, szobafestő, traktoros, targoncavezető, konyhai kisegítő, takarító, segédmunkás szerepel a betöltendő állások listáján.

Az Észak-Alföldön mintegy 124 ezer álláskereső szerepel a regionális munkaügyi központ nyilvántartásában. Februárban 3171 új álláshelyet jelentettek be a régióban. A bejelentett állások régiós toplistáját a segédmunkás munkakör vezeti 1076 szabad állással: 476 embert nem támogatott, hatszázat támogatott munkakörbe kerestek. Második a húsfeldolgozó, harmadik a szociális ápoló és gondozó, ebbe a munkakörbe 103 embert vártak. A toplista első tíz helyén szerepel még az irodai adminisztrátor, a takarító és az eladó.

Észak-Magyarországon a cégek 2637 betöltetlen állást jelentettek be februárban, így a már januárban is meghirdetettekkel együtt 5307 állás várt jelentkezőkre. Az újonnan regisztrált bejelentések száma a januárihoz képest 89 százalékkal növekedett. Az előző év azonos időszakához képest azonban februárban 2500-zal kevesebb, azaz feleannyi állást jeleztek a munkaadók. Ezek közel felét a közigazgatás területéről (döntő részben a települési önkormányzatok közcélú foglalkoztatási igénye kapcsán) jelentették be, tíz-tíz százalékkal képviselteti magát az építőipar és a feldolgozóipar. A kereskedelemben 203 álláshelyet hirdettek meg.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem