17 °C Budapest

Zuhant az álláskínálat, de nem reménytelen a helyzet

Pénzcentrum
2009. március 24. 09:15

Egy év alatt drasztikusan csökkent a munkaerőigény, de szakmunkásokra, segédmunkásokra, ápolókra, takarítókra, adminisztrátorokra, értékesítőkre országszerte szükség lenne.

Főként az alacsonyabb végzettségű, szakképzett álláskeresőknek célszerű sűrűn körülnézniük a munkaügyi kirendeltségeken vagy a világhálón az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.

A nagyvállalatok munkaerőigénye februárban országosan 64 százalékkal esett vissza a nem támogatott állások esetében tavaly februárhoz mérten, és összesen húszezer üres állást jelentettek be a munkaadók a múlt hónapban.

A Közép-Dunántúlon tavaly októberben még több mint kilencezer munkahelyet kínáltak, az idén januárban harmadannyit, azaz háromezernél is kevesebbet. Az októberi közel ötezer új lehetőség helyett januárban ezernél is kevesebbet hirdettek meg a munkaadók. A régióban a február már egy kicsivel kedvezőbb képet mutatott, mivel januárhoz képest 800-zal nőtt a felkínált állások száma, ám az összesen 3500 ajánlat még mindig csupán egyharmada az egy évvel korábbinak. Főként segédmunkásokat, gyártósori összeszerelőket, gyengeáramú villamosipari technikusokat, számítástechnikában jártas embereket keresnek, de akad munka a fegyveres testületeknél is.

Egy év alatt a Nyugat-Dunántúlon több mint felére csökkent a regionális munkaügyi központhoz bejelentett álláshelyek száma. Míg tavaly februárban 4818 betöltetlen állásról tudott a központ Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében, a múlt hónapban csupán 2056-ról. A három megyében tavaly ősztől folyamatosan csökkent a betöltetlen munkahelyek száma. A felmérések szerint a régióban a cégek többsége szakmunkásokat keres: henteseket, mészárosokat, szabókat, forgácsolókat, hegesztőket, lakatosokat. A legnehezebben a segédmunkások tudnak elhelyezkedni. Továbbra is a feldolgozóipar kínálja a legtöbb munkát a térségben, és 225 embert - alkalmaznának cégek pénzügyi közvetítőként, azaz hitel- vagy biztosítási ügynökként.

A Dél-Dunántúlon 1600 betöltetlen állást tartanak számon, míg tavaly ilyenkor háromezer, 2008 végén pedig 1900 állásajánlat közül választhattak a munkát keresők a régióban. Főképp a szakmai képzettséggel nem rendelkezők találnak nehezen munkát, a fém- és a gépipari cégek viszont még mindig hirdetnek állásokat, igaz, jóval kevesebbet, mint korábban: 20-30 hegesztőt, lakatost, forgácsolót, NC-CNC gépkezelőt folyamatosan keresnek. Hasonló számban hirdetnek állást bolti eladóknak, felszolgálóknak és szakácsoknak, ám ezeket a munkahelyeket szinte azonnal betöltik a jelentkezők, mivel a kereskedelemben és a vendéglátásban nagy a fluktuáció.

Közép-Magyarországon az egy évvel korábbinál közel negyven százalékkal kevesebb állást kínáltak a cégek. Jelenleg 7500 álláslehetőség szerepel a nyilvántartásban, az ajánlatok legnagyobb részt az építőipar, a feldolgozóipar, a kereskedelem, az ingatlan- és gazdasági szolgáltatások területéről érkeztek. Szakemberek szerint két hónapra van még szükség ahhoz, hogy a válság hatásainak súlyosságát megítélhessük. Akkor kezdődnek a szezonális munkák, és a pénzügyi szektor elbocsátottjai is bekerülnek a statisztikába.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Dél-Alföldön februárban 6788 bejelentett álláshely volt, Kecskeméten meglepően sok ipari állást kínálnak: jelenleg is keresnek villamos- és gépészmérnököt, lakatosokat, hegesztőket, csőhálózat-szerelőket. Békéscsabán is széles a kínálat: építésvezető, útépítési művezető, építészmérnök, szociális gondozó, ápoló, kereskedelmi ügyintéző, kereskedelmi ügynök, könyvelő, adminisztrátor, eladó, vendéglátó eladó, szakács, bébiszitter, varrónő, bútorasztalos, nyomdász, lakatos, hegesztő, elektroműszerész, raktárkezelő, villanyszerelő, burkoló, szobafestő, traktoros, targoncavezető, konyhai kisegítő, takarító, segédmunkás szerepel a betöltendő állások listáján.

Az Észak-Alföldön mintegy 124 ezer álláskereső szerepel a regionális munkaügyi központ nyilvántartásában. Februárban 3171 új álláshelyet jelentettek be a régióban. A bejelentett állások régiós toplistáját a segédmunkás munkakör vezeti 1076 szabad állással: 476 embert nem támogatott, hatszázat támogatott munkakörbe kerestek. Második a húsfeldolgozó, harmadik a szociális ápoló és gondozó, ebbe a munkakörbe 103 embert vártak. A toplista első tíz helyén szerepel még az irodai adminisztrátor, a takarító és az eladó.

Észak-Magyarországon a cégek 2637 betöltetlen állást jelentettek be februárban, így a már januárban is meghirdetettekkel együtt 5307 állás várt jelentkezőkre. Az újonnan regisztrált bejelentések száma a januárihoz képest 89 százalékkal növekedett. Az előző év azonos időszakához képest azonban februárban 2500-zal kevesebb, azaz feleannyi állást jeleztek a munkaadók. Ezek közel felét a közigazgatás területéről (döntő részben a települési önkormányzatok közcélú foglalkoztatási igénye kapcsán) jelentették be, tíz-tíz százalékkal képviselteti magát az építőipar és a feldolgozóipar. A kereskedelemben 203 álláshelyet hirdettek meg.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?