-4 °C Budapest

Félmillió magyar munkanélküli: máshol is savanyú a szőlő

2009. március 3. 05:55

Elemzők kétszámjegyű EU- munkanélküliséget jósolnak 2010-re. A mutatók éllovasa továbbra is Spanyolország, de a Balti-államokban is egyre nagyobb a baj. Magyarország is a leggyengébbek között van: csak öt országban rosszabb a helyzet, mint nálunk.

Az eurózóna átlagában januárban 8,2 százalékra emelkedett az álláskeresők aránya a decemberi 8,1-ről. A tömeges nagyvállalati leépítések még éppen csak elkezdődtek, a szakértők biztosak abban, hogy a munkanélküliség tovább fog emelkedni a következő hónapokban. Egyes vélemények szerint az arány jövőre akár a 10 százalékot is meghaladhatja.

Spanyolországban a legrosszabb a helyzet. A hárommillió munkanélküli jelentős része külföldi - elsősorban dél-amerikai-, és főleg a sok embernek munkát adó autóiparban jelentősek az elbocsátások. Ugyanakkor félő, hogy a térség egyik fő bevételi forrását jelentő turizmus visszaesése a következő 3-6 hónapban jelentősen növelheti ezt az arányt.


A korábban a közösség éllovasainak tartott Balti-államok is szenvednek: a munkanélküliek aránya Lettországban januárban meghaladta a 12,3 százalékot, az arány Litvániában 9,8 százalék, Észtországban 8,6 százalék volt. Az észteknél januárban még csak 7,7 százalék volt az arány- az ország gazdasága a múlt év utolsó negyedében éves szinten 9,4 százalékkal zsugorodott. Litvánia még nagyobbat zuhant: a decemberi 8,2 helyett idén januárban már 9,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

Tulajdonképpen mindenhol visszaesés tapasztalható, a kérdés csak az, ki mennyire tudja visszafogni a zuhanást. A gazdaságilag legfejlettebb országok (Németország, Svédország, Dánia) mellé felsorakozott a viszonylag elmaradottabb Bulgária, ahol -az Eurostat adatai szerint- a tagállamok közül egyedül volt kimutatható a munkanélküliség minimális csökkenése. A Visegrádi-államok közül Csehországban tűnik a legjobbnak a helyzet: a Topolánek-kormánynak 5 százalék körüli munkanélküliséggel kell megküzdenie.

A mi helyünk

Magyarország az állástalanok januári 8,6 százalékos arányával a 22. helyet foglalja el a 27 tagállam rangsorában. Megelőzzük Írországot, Litvániát, Lettországot, Szlovákiát és Spanyolországot is.


Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 2009. januárjának zárónapján 509,1 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest 6,7 százalékos (31,7 ezer fős) növekedést mutat, míg az előző év azonos időszakához képest 8,8 százalékos (41,0 ezer fős) növekedés volt megfigyelhető. A munkaerőpiacon jelentkező szezonális hatások miatt januárban megszokottnak értékelhető az álláskeresők számának növekedése, ez a növekedés idén valamelyest volt csak nagyobb, mint 2008-ban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A január hónap folyamán bejelentett új álláshelyek száma 11,7 ezer darab volt, számuk decemberhez képest jelentősen, 56,3 százalékkal (15,1 ezer darabbal) csökkent. Az előző év azonos időszakához képest 48,5 százalékos csökkenés regisztrálható.

A kormány szerint Magyarország jól ellenáll a válságnak, hiszen a korábban becsült 100 ezer ember helyett 25 ezren vesztették el állásukat az elmúlt hónapokban. Az ellenzék szerint ugyanakkor nem megfelelőek a kormány megoldásai a munkahelyek megtartására, és a munkanélküliség kezelésére.

Gyurcsány Ferenc a napokban úgy fogalmazott: a válság végső soron mindenkit érint, munkaadót, munkavállalót és az államot is, hiszen kevesebb adó folyik be - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: lényegében valamennyien ugyanabban a cipőben járunk; kevesebb a jövedelem, miközben még több kellene, hogy védekezni tudjunk.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?