12 °C Budapest

Mire figyelj az adóbevallás kitöltésekor? - Válaszol az APEH

2009. március 27. 05:40

Bár még csak március vége van, hamar eltelik az a szűk két hónap, ami a személyi jövedelemadó leadásának május 20-i határidejéig még hátravan. Aki nem szeretne egy utólagos adóellenőrzést a nyakába, jó, ha odafigyel, mit melyik rubrikába ír be. Még jobb, ha használjuk az elektronikus kitöltőprogramokat.

A 0853-as adóbevallások feldolgozása két körben történik. Az automatikus programok a bevallás belső összefüggéseit vizsgálják, más esetleges ellenőrzési szempontokat pedig a későbbi kockázatelemzés tár fel. Az adóhivatal számítógépes programjai ellenőrzik, hogy a megszerzett jövedelem után a személyi jövedelemadó összegét az adózó jól állapította-e meg, az egyes adókedvezmények érvényesítése során, helyesen számította-e ki a kedvezmény összegét. A belső összefüggés vizsgálat a számszaki, illetve a törvényekben meghatározott feltételek bevallásban leképezett összefüggéseit ellenőrzi - mondta el dr. Zsohár Istvánné, az APEH Adójogi főosztályának vezető főtanácsosa.

Talán hihetetlennek tűnik, de a magánszemélyek a bevallás főlapján követik el még mindig a legtöbb hibát. Jellemzően hiányzik az adózó aláírása a bevallásról, de gyakran előfordul a téves adóazonosító szám feltüntetése is - férj adóazonosítóját írja a be a feleség vagy elír adózó egy számot - ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletes a kitöltése.

Sokszor előfordul, hogy az adózók nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető adó összeget vissza szeretnék kérni. Ebben az esetben nem beszélünk hibáról, de célszerű elkerülni a későbbi külön átvezetési nyomtatvány kitöltését. A hiányos jelölés következtében, ugyanis az adózók csak önálló átvezetési bizonylat kitöltését követően juthatnak a jogos visszatérítés összegéhez, amit elkerülhetnének, ha a bevallásukon ezt az akaratukat jeleznék.

A szakértő külön felhívta a figyelmet arra az esetre, amikor a magánszemély jövedeleméből a kifizető adóelőleget vont le, és azt az összeget nem a megfelelő sorban tünteti fel adózó, mert saját kötelezettségként írja be. Ekkor fizetési kötelezettsége keletkezhet adózónak a bevallása szerint, holott valójában erről szó sincs. És sajnos ezt a hibát nem tudja sem a bevalláskitöltő, sem a feldolgozó program figyelni.

Gyakran előfordul, hogy adózó munkáltatójának nyilatkozott és kérte a munkáltatói adómegállapítást, és utóbb beadja a 0853-as bevallását is, de erről nem értesíti az adómegállapítással megbízott munkáltatóját. Ilyenkor felesleges procedúrának teszi ki magát a magánszemély, mert ilyenkor adóvizsgálattal kell megállapítani, melyik "bevallás" az érvényes, és előfordulhat visszafizetési kötelezettség megállapítása is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokan követik el a rendelkezési jogosultság (önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény esetében) során, hogy a saját folyószámlájukat tüntetik fel az utalás helyeként. Tapasztalataink szerint előfordul, hogy az adózók elfelejtik a különadó fizetési kötelezettségüket bevallani.

Ezt az utóbbi két hibát csak azok követhetik el, akik nem az adóhatóság interneten elérhető programjával készítik el a bevallásukat, mert a kitöltést segítő program ilyen esetekben figyelmezteti adózót. Az Abevjava program biztosítja az un. aktív help alkalmazását, amely az egyes sorok kitöltése során, egy új ablakban a kitöltéshez szükséges útmutatót jeleníti meg. Így bármikor, amikor szükségesnek tartja adózó, megnézheti az adott sorhoz tartozó magyarázatot. További előnye az internetes program alkalmazásának, hogy az ott található útmutató lényegesen részletesebben tartalmazza a magyarázatokat (pl.: az ingatlan értékesítésével összefüggő régi szabályok is olvashatók, az új előírások mellett). Az alkalmazással összefüggő leírást figyelmesen olvassák el, mert ez biztosítja, hogy valóban könnyen lehessen élni a program adta lehetőséggel.

A program, azon felül, hogy "önállóan" számol, minden fontos összefüggésre felhívja a figyelmet. Az internet alkalmazása tehát biztosítja, hogy számszakilag pontos adatot tartalmazzon a bevallás, illetve az egymással összefüggésben lévő adatsorok kitöltésére is figyelmeztet, azaz a hiba lehetősége a minimálisra csökkenjen. Azonban, figyelnie kell adózóknak arra is, ha átír (javít) egy korábbi értékadatot, mindig vegye igénybe a "mezők újraszámolása" menüpontot, mert így biztosan helyes lesz a bevallás. Célszerű a kinyomtatás (elektronikus elküldés előtt) az "ellenőrzés" menüpont igénybevétele, mert az esetleges további összefüggésre még felhívja a program adózó figyelmét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm