18 °C Budapest

Mire figyelj az adóbevallás kitöltésekor? - Válaszol az APEH

2009. március 27. 05:40

Bár még csak március vége van, hamar eltelik az a szűk két hónap, ami a személyi jövedelemadó leadásának május 20-i határidejéig még hátravan. Aki nem szeretne egy utólagos adóellenőrzést a nyakába, jó, ha odafigyel, mit melyik rubrikába ír be. Még jobb, ha használjuk az elektronikus kitöltőprogramokat.

A 0853-as adóbevallások feldolgozása két körben történik. Az automatikus programok a bevallás belső összefüggéseit vizsgálják, más esetleges ellenőrzési szempontokat pedig a későbbi kockázatelemzés tár fel. Az adóhivatal számítógépes programjai ellenőrzik, hogy a megszerzett jövedelem után a személyi jövedelemadó összegét az adózó jól állapította-e meg, az egyes adókedvezmények érvényesítése során, helyesen számította-e ki a kedvezmény összegét. A belső összefüggés vizsgálat a számszaki, illetve a törvényekben meghatározott feltételek bevallásban leképezett összefüggéseit ellenőrzi - mondta el dr. Zsohár Istvánné, az APEH Adójogi főosztályának vezető főtanácsosa.

Talán hihetetlennek tűnik, de a magánszemélyek a bevallás főlapján követik el még mindig a legtöbb hibát. Jellemzően hiányzik az adózó aláírása a bevallásról, de gyakran előfordul a téves adóazonosító szám feltüntetése is - férj adóazonosítóját írja a be a feleség vagy elír adózó egy számot - ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletes a kitöltése.

Sokszor előfordul, hogy az adózók nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető adó összeget vissza szeretnék kérni. Ebben az esetben nem beszélünk hibáról, de célszerű elkerülni a későbbi külön átvezetési nyomtatvány kitöltését. A hiányos jelölés következtében, ugyanis az adózók csak önálló átvezetési bizonylat kitöltését követően juthatnak a jogos visszatérítés összegéhez, amit elkerülhetnének, ha a bevallásukon ezt az akaratukat jeleznék.

A szakértő külön felhívta a figyelmet arra az esetre, amikor a magánszemély jövedeleméből a kifizető adóelőleget vont le, és azt az összeget nem a megfelelő sorban tünteti fel adózó, mert saját kötelezettségként írja be. Ekkor fizetési kötelezettsége keletkezhet adózónak a bevallása szerint, holott valójában erről szó sincs. És sajnos ezt a hibát nem tudja sem a bevalláskitöltő, sem a feldolgozó program figyelni.

Gyakran előfordul, hogy adózó munkáltatójának nyilatkozott és kérte a munkáltatói adómegállapítást, és utóbb beadja a 0853-as bevallását is, de erről nem értesíti az adómegállapítással megbízott munkáltatóját. Ilyenkor felesleges procedúrának teszi ki magát a magánszemély, mert ilyenkor adóvizsgálattal kell megállapítani, melyik "bevallás" az érvényes, és előfordulhat visszafizetési kötelezettség megállapítása is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokan követik el a rendelkezési jogosultság (önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény esetében) során, hogy a saját folyószámlájukat tüntetik fel az utalás helyeként. Tapasztalataink szerint előfordul, hogy az adózók elfelejtik a különadó fizetési kötelezettségüket bevallani.

Ezt az utóbbi két hibát csak azok követhetik el, akik nem az adóhatóság interneten elérhető programjával készítik el a bevallásukat, mert a kitöltést segítő program ilyen esetekben figyelmezteti adózót. Az Abevjava program biztosítja az un. aktív help alkalmazását, amely az egyes sorok kitöltése során, egy új ablakban a kitöltéshez szükséges útmutatót jeleníti meg. Így bármikor, amikor szükségesnek tartja adózó, megnézheti az adott sorhoz tartozó magyarázatot. További előnye az internetes program alkalmazásának, hogy az ott található útmutató lényegesen részletesebben tartalmazza a magyarázatokat (pl.: az ingatlan értékesítésével összefüggő régi szabályok is olvashatók, az új előírások mellett). Az alkalmazással összefüggő leírást figyelmesen olvassák el, mert ez biztosítja, hogy valóban könnyen lehessen élni a program adta lehetőséggel.

A program, azon felül, hogy "önállóan" számol, minden fontos összefüggésre felhívja a figyelmet. Az internet alkalmazása tehát biztosítja, hogy számszakilag pontos adatot tartalmazzon a bevallás, illetve az egymással összefüggésben lévő adatsorok kitöltésére is figyelmeztet, azaz a hiba lehetősége a minimálisra csökkenjen. Azonban, figyelnie kell adózóknak arra is, ha átír (javít) egy korábbi értékadatot, mindig vegye igénybe a "mezők újraszámolása" menüpontot, mert így biztosan helyes lesz a bevallás. Célszerű a kinyomtatás (elektronikus elküldés előtt) az "ellenőrzés" menüpont igénybevétele, mert az esetleges további összefüggésre még felhívja a program adózó figyelmét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?