22 °C Budapest

Már 66 ezren választották az egyszerűsített adóbevallást!

2009. február 10. 09:15

Eddig több mint 66 ezren választották az adóbevallás egyszerűsített módját, a lehetőséggel február 16-ig élhetnek az adózók - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) hétfőn.

Az új lehetőség jóval népszerűbb, mint elődje, az adóhatósági adómegállapítás (ADAM) volt, amelyet évente csupán pár ezren választottak. Az egyszerűsített bevallást az idén vezette be az adóhatóság. Lényege, hogy az adózó egy nyilatkozattal megbízhatja az APEH-et, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szóló SZJA-bevallási ajánlatot. Azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, egy rövid, egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot kell kitölteniük és elküldeniük az adóhatóságnak február 16-ig.

Az APEH a nyilatkozatok és az adóhatóságnál rendelkezésre álló adatok alapján elkészíti a bevallási ajánlatot, amit április 30-ig kézhez kapnak az adózók. Amennyiben a bevallási ajánlatban lévő adatok megegyeznek az adózónál lévő igazolásokkal, azt aláírva vissza kell küldeni az adóhivatalnak, és ezzel érvényessé válik az adóbevallás. Eltérő adatok esetén az adózó kijavíthatja, vagy kiegészítheti a bevallási ajánlatot annak visszaküldése előtt. A nyilatkozaton kívül semmi mást - például számlát, bizonylatot - nem kér az APEH. A bevallási ajánlat visszaküldésének határideje 2009. május 20.

Az egyszerűsített bevallás választására szolgáló nyilatkozat része volt a január végéig kiküldött egységcsomagnak, ingyenesen beszerezhető az APEH bármelyik ügyfélszolgálati irodájában, emellett letölthető az adóhatóság internetes honlapjáról is. Akik elektronikus úton teljesítik bevallásukat, az ügyfélkapun lévő elektronikus tárhelyükre tájékoztatást kaptak a nyilatkozatról.

Az egyszerűsített bevallást az választhatja, aki tavaly kizárólag olyan bevallásköteles jövedelmet szerzett, amelyből a kifizető vagy munkáltató adót, illetve adóelőleget vont le, továbbá nem kért munkáltatói adómegállapítást sem. Választhatják ezt a megoldást azok is, akiknek az előzőeken túl 2008-ban ingó vagyontárgy, illetve ingatlan értékesítéséből volt adóköteles jövedelmük, akiket alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztattak, vagy akiknek visszafizetendő adókedvezményük keletkezett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm