4 °C Budapest

Már 66 ezren választották az egyszerűsített adóbevallást!

2009. február 10. 09:15

Eddig több mint 66 ezren választották az adóbevallás egyszerűsített módját, a lehetőséggel február 16-ig élhetnek az adózók - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) hétfőn.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az új lehetőség jóval népszerűbb, mint elődje, az adóhatósági adómegállapítás (ADAM) volt, amelyet évente csupán pár ezren választottak. Az egyszerűsített bevallást az idén vezette be az adóhatóság. Lényege, hogy az adózó egy nyilatkozattal megbízhatja az APEH-et, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szóló SZJA-bevallási ajánlatot. Azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, egy rövid, egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot kell kitölteniük és elküldeniük az adóhatóságnak február 16-ig.

Az APEH a nyilatkozatok és az adóhatóságnál rendelkezésre álló adatok alapján elkészíti a bevallási ajánlatot, amit április 30-ig kézhez kapnak az adózók. Amennyiben a bevallási ajánlatban lévő adatok megegyeznek az adózónál lévő igazolásokkal, azt aláírva vissza kell küldeni az adóhivatalnak, és ezzel érvényessé válik az adóbevallás. Eltérő adatok esetén az adózó kijavíthatja, vagy kiegészítheti a bevallási ajánlatot annak visszaküldése előtt. A nyilatkozaton kívül semmi mást - például számlát, bizonylatot - nem kér az APEH. A bevallási ajánlat visszaküldésének határideje 2009. május 20.

Az egyszerűsített bevallás választására szolgáló nyilatkozat része volt a január végéig kiküldött egységcsomagnak, ingyenesen beszerezhető az APEH bármelyik ügyfélszolgálati irodájában, emellett letölthető az adóhatóság internetes honlapjáról is. Akik elektronikus úton teljesítik bevallásukat, az ügyfélkapun lévő elektronikus tárhelyükre tájékoztatást kaptak a nyilatkozatról.

Az egyszerűsített bevallást az választhatja, aki tavaly kizárólag olyan bevallásköteles jövedelmet szerzett, amelyből a kifizető vagy munkáltató adót, illetve adóelőleget vont le, továbbá nem kért munkáltatói adómegállapítást sem. Választhatják ezt a megoldást azok is, akiknek az előzőeken túl 2008-ban ingó vagyontárgy, illetve ingatlan értékesítéséből volt adóköteles jövedelmük, akiket alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztattak, vagy akiknek visszafizetendő adókedvezményük keletkezett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?