-5 °C Budapest

Tévedett az APEH-elnök

2009. február 24. 12:30

A 2,5 millió lehetséges adózóból 332 ezren küldték vissza az egyszerűsített adóbevallásról szóló nyilatkozatot, pedig az adóhatóság elnöke is 1,5 millióra számított. Ettől függetlenül az APEH úgy látja, ez jó arány, és jövőre még többen lesznek. Az adószakértő szerint a siker leginkább az idei év tapasztalatain múlik.

Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) adatai szerint összesen 2,5 millió adózónak volt lehetősége, hogy éljen az idén bevezetett egyszerűsített bevallás módszerével.

Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: összesen 332 ezren éltek a lehetőséggel, és már folyik a beérkezett kérvények feldolgozása.

A számok különösen Szikora János APEH-elnök január közepén tett nyilatkozatának tükrében tűnnek alacsonynak. Az elnök akkor még azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy akár 1,5 milliónál is több adózó veszi majd igénybe a felkínált lehetőséget.

Az APEH- szóvivő szerint azonban jól startolt az új rendszer, és Szikora a kissé túlzó számokkal inkább csak az apparátust akarta felkészíteni a várható rohamra. A rendszer elődjénél, az "ADAM" néven elhíresült - és sokak szerint túlságosan bonyolult - adóhatósági adómegállapításnál mindenképp hatásosabb, azt ugyanis fénykorában sem használták 11 ezernél többen.

Az egyszerűsített adóbevallás
Az APEH szerint a skandináv mintára bevezetett egyszerűsített adóbevallással jóval könnyebbé és gyorsabbá válik az adóbevallás az önadózók számára. Az ügyfeleknek egy egyszerűsített nyomtatványt kell kitölteniük és eljuttatniuk az adóhivatalnak, ahol a rendelkezésre álló információk alapján levezetik az éves adóalapot.

Az egyszerűsített bevallást választhatja az, aki tavaly kizárólag olyan bevallásköteles jövedelmet szerzett, amelyből a kifizető vagy munkáltató adót illetve adóelőleget vont le és nem kért munkáltatói adómegállapítást. Ugyancsak választhatják ezt a megoldást, azok, akiknek ingó vagyontárgy vagy ingatlan értékesítéséből volt az előzőeken túl adóköteles jövedelme. Ugyanígy nyilatkozhat az, akit alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztattak vagy visszafizetendő adókedvezménye keletkezett.


Bakonyi Ágnes úgy véli, sokan nem fordítanak időt arra, hogy elolvassák a hivatalos leveleket, és olyanok is szép számmal vannak, akik csak hetekkel, hónapokkal később nyitják ki a hatóságtól érkezett vastag borítékot. Azt azonban ő is elismeri, lehet, hogy kissé rövid volt az idő a nyilatkozat visszaküldésére: a hivatalnak január végéig kellett kiküldenie az SZJA- bevalláshoz szükséges csomagot, amelyben az adózó megtalálhatta a nyilatkozatot. Ezt bő két hét alatt, február 16-ig kellett visszaküldenie az APEH címére.

A szolgáltatás reklámozása -és az arra költött bruttó 92 millió forint- is elérte célját -véli a szóvivő-, sikerült hatékonyan és a legszélesebb kört elérve hirdetniük a lehetőséget. A tervek szerint jövőre is marad az egyszerűsített adóbevallás, sőt, az is lehet, hogy szélesedik az a kör, amely igénybe veheti a szolgáltatást. Az adóhatóság arra számít, számszerűleg is növekszik azok száma, akik megbízzák őket, hogy készítsék el személyre szabott bevallási ajánlatukat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vámosi- Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője is sikeresnek ítéli az új rendszert. Mint a Pénzcentrumnak elmondta: a korábbi évek fejlesztései -elsősorban az az online adóbevallás terén - így is sokat könnyítettek az adózáson. Habár az ADAM valószínűleg még túl korai volt, és a megfelelő informatikai háttér is hiányzott hozzá, mégis elindított egy olyan folyamatot, amely évről-évre komoly fejlődést produkált, így ma már több millióan használják az elektronikus bevallási formát.

Ehhez képest lehet sikerként értékelni a 332 ezres számot, és ez jelentős részben a hatékony reklámkampánynak köszönhető. Ugyanakkor Vámosi- Nagy Szabolcs szerint akkor látszik majd meg az új módszer eredményessége, miután az adóhivatal visszaküldte az állampolgároknak a személyre szabott bevallási ajánlatokat.

Ha jó lesz a tapasztalat, és összességében sikeres lesz az egyszerűsített adóbevallás, akkor a következő években többen fogják majd igénybe venni az APEH által felkínált lehetőséget- mondta.

Ugyanakkor az általunk megkérdezett adózók többsége nem élt a felkínált lehetőséggel. Az ellenzők szerint a könnyítés csak látszólagos, ténylegesen nem egyszerűsödik általa az adórendszer, ráadásul az új módszer az adótudatosságot is rontja. Ezzel együtt az APEH-hel szemben továbbra is fennáll egy nagy fokú ellenérzés, és sokan a szervezettel szembeni bizalom hiánya miatt nem küldték vissza a kérvényeket.

Azok azonban, akik megbízták az adóhivatalt a bevallási ajánlat elkészítésével úgy látják: számukra sokkal egyszerűbb ez a módszer, sőt, sokszor kifizetődőbb is, hiszen -ha minden jól megy- nem kell külön könyvelőt megbízniuk a bevallás kitöltésével.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?