Utolsó figyelmeztetés! Ma éjfélig választható az egyszerűsített adóbevallás!

2009. február 16. 14:45

Aki munkabért szerzett tavaly, esetleg ingatlant vagy ingó tárgyat adott el és ebből jövedelmet szerzett, annak semmi mást nem kell tennie, mint ma éjfélig postára adnia vagy az ügyfélkapun keresztül elküldenie az APEH-nek egy nyilatkozatot, hogy az adóhatóság készítse el helyette a 2008-as szja-bevallását - írja az index.hu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha nem akarunk vesződni a személyijövedelemadó-bevallásunk elkészítésével, ma van az utolsó nap arra, hogy megkérjük az APEH-et, készítse el a bevallást helyettünk.

Erre az idén bevezetett egyszerűsített bevallás teremt lehetőséget. Nem kell mást tennünk, minthogy az adóhivatal által kiküldött egységcsomagban levő nyilatkozatot kitöltjük, azt pedig ma éjfélig postára adjuk. A nyilatkoztatot az APEH kirendeltségeiben is be lehet szerezni, illetve az adóhatóság honlapjáról le lehet tölteni. Aki az elektronikus utat választja, annak is ma éjfélig kell az ügyfélkapun keresztül elküldenie a kitöltött nyilatkozatot az APEH-nek.

Azok rázhatják le magukról a 2008-as jövedelmeik utáni szja-bevallás nehézségeit, akik kizárólag munkabért szereztek (munkáltatótól, kifizetőtől származott jövedelmük) és január végéig nem kérték munkaadójukat, hogy készítse el helyettük a bevallást. Az is belefér a körbe, aki nemcsak munkabért kapott tavaly, hanem ingatlant vagy ingóságot adott el, esetleg alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatták.

Többen azonban ki vannak zárva a lehetőségből. Aki tőzsdézett és jövedelmet szerzett tavaly, annak magának kell kitölteni az szja-bevallását. De ugyanígy nem választhajta az egyszerűsített adóbevallást az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő, a külföldi magánszemély, és az sem, akinek áthúzódó végkielégítés miatt van adókötelezettsége.

Egy kétoldalas nyilatkozatot kell kitölteni, amiben a személyes adatok mellett az adókedvezményekről kell számot adni, és arra is ki kell térni, hogy ingatlant, ingó tárgyat értékesített-e az illető.

Április 30., május 20., 30 nap

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt követően ölbe tett kézzel ülhetünk, az APEH a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti bevallásunkat. A bevallási ajánlatot április 30-ig eljuttatja hozzánk. Ha mindent rendben találunk, úgy aláírjuk és május 20-ig visszaküldjük az adóhivatalhoz. Ma valamit nem találunk rendben, akkor módosíthatjuk az APEH által kitöltött nyomtatványt, és a javított nyomtatványt aláírásunkkal hitelesítve ugyancsak visszaküldjük az adóhivatalhoz, illetve elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül eljuttatjuk az adóhatósághoz.

Ha fizetendő adót tartalmaz a bevallás, akkor azt szintén május 20-ig kell lerónunk - kivéve, ha 100 ezer forint alatti a tartozásunk, mert akkor automatikusan négy részletben törleszthetjük adósságunkat. Ha viszont visszaigényelhető adónk van, akkor az APEH május 20-tól számítva 30 napon belül utalja vissza nekünk az összeget.

Az egyszerűsített bevallás az első jelek szerint jóval nagyobb népszerűségnek örvend, mint az elődjének tekinthető, szigorú feltételekkel nehezített, az egyszerűsített bevallás januári bevezetésével párhuzamosan megszüntetett adóhatósági adómegállapítás. Utóbbit évente alig tízezren kérték, míg az egyszerűsített bevallást egy héttel ezelőtti állapot szerint már 66 ezren kívánták igénybe venni. Az APEH legalább 250 ezer ügyfélre számít.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06