8000 milliárd forint védelme közös érdekünk!

2009. március 16. 16:00

A napokban konferenciát tartott az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) támogatásával a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokság OLAF Koordinációs Irodája. A két napos konferencián kilenc tagállam képviseltette magát azzal a céllal, hogy tapasztalatcsere útján közösen fejleszthessék nemzeti rendszerüket a szabálytalanságok kezelésére vonatkozóan.

Idén 10 éves a Bizottság OLAF Hivatala, amely arra hivatott, hogy felügyelje az EU által kifizetett támogatási összegek felhasználását. A szabálytalanul felhasznált milliók nem csak az EU pénzügyi érdekeit sérti, hiszen végső soron az adófizető állampolgárok látják kárát. Az OLAF Hivatala egyre nagyobb hatékonysággal dolgozik, amelyhez viszont elengedhetetlen a tagállami támogatás, amely Magyarországon közvetlenül az OLAF Koordinációs Irodán keresztül történik. Az OLAF Koordinációs Iroda a csatlakozás óta a VPOP-n belül látja el feladatát szakmailag függetlenül.

A mai "felgyorsult" világban nem csak az emberek, áruk, vagy információk országok közötti mozgása vett hatalmas lendületet, de sajnálatos módon az illegális tevékenységek, köztük a tagállamok, s ebből következően az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő tevékenységek is egyre gyorsabban terjednek az országok között. A hazánkat kiemelten sújtó jelenlegi gazdasági helyzetben különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a gazdaságélénkítést is segítő Európai Uniós és hazai források célba juttatása és felhasználása szabályosan történjen. Ellenkező esetben a források visszavonásával kell szembe néznünk, melynek negatív következményei nemzeti és nemzetközi szinten is rendkívül káros hatást gyakorolhatnak.

Az Európai Uniós keretszabályokat betartva a mi kezünkben van a lehetőség arra, hogy olyan rendszert és struktúrát alakítsunk ki, amely biztosítja a szabályszerű irányítást. Az átfogó módon szabálytalanságkezelésként meghatározott tevékenység csak egy része a teljes támogatáskezelési folyamatnak, azonban különösen lényeges.

Ha figyelembe vesszük, hogy a jelenlegi 2007-től 2013-ig tartó programozási időszakban hazánk az Új Magyarország Fejlesztési Terv, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében közel 8000 milliárd forint összegű forrást juttathat fejlesztési célokra, egyértelmű, hogy mekkora kísértést jelent ez a lehetőség a szabályok kijátszására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kialakított tagállami megoldások, jó gyakorlatok, vagy akár azok a zsákutcák, amelyeket már a saját bőrünkön tapasztalhattunk mind olyan lényeges információk, melyeket egymástól kell megtanulnunk. Fontos tehát, hogy tanulásnak tekintsük ezt a folyamatot, hiszen ez a konferencia azon túl, hogy megismerkedhettünk tagállami példákkal, arra is szolgált, hogy a szabálytalanságkezeléssel foglakozó szakértők közötti kapcsolatot kialakítsa, továbbá megalapozza, vagy megerősítse a jövőbeli szakmai együttműködést.

Minden rendelkezésünkre álló eszközt meg kell ragadnunk és minden lehetséges ismeretanyagot el kell sajátítanunk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az Uniós adófizetők pénzének szabálytalan felhasználást - áll a VPOP közleményében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem