3 °C Budapest

Támad az APEH! Szorul a hurok a notórius adókerülők nyakán

Pénzcentrum
2009. február 18. 05:40

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közzétette a 2009-es évre vonatkozó ellenőrzési irányelveit. Szikora János, az adóhivatal elnöke szerint az ellenőrzések célja, hogy jogkövetésre ösztönözze az adózókat, elrettentse a jogsértésektől az adócsalókat és biztosítsa az államháztartás adóbevételeit. A hatóság igyekszik jelen lenni azokon a területeken, ahol az adókerülés kockázata magas, ugyanakkor a jogkövető adózókat nem zaklatják feleslegesen.

Ellenőrzés hiányában alacsonyabb lenne az adózás hatékonysága, ezért kiemelt szerepet kap a kockázatkezelés és a kiválasztás. Az ellenőrzések során a revizorok az irányelveket szem előtt tartva eredményesebbek lehetnek, mintha csak véletlenszerűen folytatnának ellenőrzéseket.

Az adóhatóság olyan programot fejlesztett melynek segítségével bezárulhat a kör a notórius adókerülők körül. Az APEH bekeríti azokat az adózókat, akik szándékosan visznek csődbe cégeket és ezzel az államot és más vállalkozásokat egyaránt megkárosítanak. Az ilyen ügyvezetők és cégtulajdonosok szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak, mely része a hatóság korrupció ellenes küzdelmének.

A 2008-ban befejezett 317 390 ellenőrzés során 468 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel. Ezen belül kiemelt szerepet kaptak a vagyonosodási vizsgálatok, az ÁFA-minimalizálók vizsgálata, az adózói életút elemzése, a TB-járulék elemzése, a központosított ellenőrzések, az értékesítési láncolatok vizsgálata és a hulladékkereskedelem. Vagyonosodási vizsgálatból több mint hatezret folytattak le, az ÁFA-minimalizálók vizsgálata során pedig több mint 131 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel.

Ellenőrzési megállapítások alakulása 2004-2008 között

Az APEH 2009-ben az előző évek irányelveit folytatva újabb célokat és feladatokat is kitűzött maga elé. A jogelőd nélkül újonnan alakuló vállalkozások közül kockázatelemzéssel választják ki az adózók 20 %-át. Már az elején próbálják kiszűrni a csalárd adókerülési céllal létrehozott vállalkozásokat, amelyek adószám felfüggesztésre számíthatnak.

Vizsgálják a jövedelem- (nyereség-) minimum alatt vallókat, fokozzák a fekete foglalkoztatás visszaszorítására irányuló ellenőrzéseket. Ellenőrzésekre számíthatnak a bevallási kötelezettségüket rendszeresen elmulasztó adóalanyok, a tartósan veszteséges cégek és a jelentős tagi kölcsönnel rendelkező vállalkozások.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ÁFA-vizsgálatok során célkeresztbe kerülnek a körbeszámlázásos ügyletek, az értékesítési láncolatok, az adóminimalizálók és folytatják az Európai Unió tagállamaival közösen végzett ellenőrzéseket. Szorosabbra vonják az együttműködés a VPOP-val és a külföldi szervekkel, mivel a tapasztalatok szerint a határokon is átnyúló számlázási láncok és körök az évek alatt sokkal összetettebbé váltak.

Az uniós országok adóhatóságaival történő együttműködések szorosabbá tételében hazánk élen jár, jelenleg kilenc többoldalú ellenőrzés van folyamatban, két további pedig előkészítés alatt. A legszorosabb együttműködést a német és az osztrák hatóságokkal van, az APEH elmondása szerint milliárdokra tehető a közösen feltárt adókülönbözetek mértéke.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?