16 °C Budapest

Üzletrészek és ingatlanok is "e-kalapács" alatt

Pénzcentrum
2009. január 20. 13:15

Teljessé vált az elektronikus árverésre kerülő vagyontárgyak köre, mert 2009. január 1-jétől az üzletrészek és ingatlanok is értékesíthetők elektronikus liciten. Az ingatlanok magasabb értéke miatt emelkednek a licitküszöbök is.

Tavaly év elejétől ad lehetőséget az adózás rendjéről szóló törvény az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, hogy a meg nem fizetett adótartozás miatt lefoglalt ingóságokat elektronikus árverésen, az interneten keresztül értékesítse. 2008-ban csaknem 1000 árverést tartottak, amelynek 70 %-a sikeres volt. Az így befolyt árverési vételár megközelíti a 700 millió forintot. A meghirdetett ingóságok döntő része jármű volt, de értékesítettek gépeket, berendezéseket, művészeti alkotásokat és antik tárgyakat, hangszereket is.

Az üzletrész árverésre az ingó árverés szabályai vonatkoznak, azzal az eltéréssel, hogy a nyertes licitáló az üzletrészt a gazdasági társaság tagját vagy a gazdasági társaságot megillető elővásárlási jog gyakorlásától függően szerzi meg.

Ingatlan árverésnél a jelentkezőknek az ingatlan becsértékének 10 százalékát be kell fizetni az adóhatóság által megjelölt és a hirdetményben is közölt számlára. Ezt az összeget a nyertesnél beszámítják a vételárba, míg a többi licitáló visszakapja. Ingatlanoknál érvényes árverési ajánlatnak a becsérték 65 %-át, lakóingatlannál a 75 %-ot elérő licitösszeg minősül.

A vételárat az értesítéstől számított 8 napon belül kell megfizetni, de az ingatlan megszerzése esetén az adóhatóság a vételár megfizetésére 60 napig terjedő halasztást adhat, ha azt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi. Ha az első számú nyertes nem fizeti ki a vételárat, akkor különbözetet kell fizetnie, ha az ingatlant újabb árverésen alacsonyabb áron értékesítették.

Változás az is, hogy nyolcról három napra csökkent az árverések időtartama. Módosul az árverés lezárásának időpontja is. Az új rendelkezések szerint, ha az árverés lezárásának időpontja előtti két percben érkezik érvényes licit, az árverés időtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szabályok módosulása miatt az Elektronikus Árverési Felület (https://arveres.apeh.hu/) internetes oldala is változik és folyamatosan kerülnek fel az ingóságok, ingatlanok és üzletrészek árveréséről szóló hírek. Emellett az APEH fontosnak tartja a biztonság fokozását, ezért hamarosan életbe lép a licitáló azonosításának megerősítését szolgáló módosítás. Ennek lényege, hogy az árverésen résztvevő sms-ben kap értesítést a belépéshez szükséges kódról.

Egyes esetekben - amelyeknél ezt az árverési hirdetmény megjelöli - a nyertes bankkártyával is fizethet.

Forrás: apeh.hu

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm