17 °C Budapest

Üzletrészek és ingatlanok is "e-kalapács" alatt

Pénzcentrum
2009. január 20. 13:15

Teljessé vált az elektronikus árverésre kerülő vagyontárgyak köre, mert 2009. január 1-jétől az üzletrészek és ingatlanok is értékesíthetők elektronikus liciten. Az ingatlanok magasabb értéke miatt emelkednek a licitküszöbök is.

Tavaly év elejétől ad lehetőséget az adózás rendjéről szóló törvény az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, hogy a meg nem fizetett adótartozás miatt lefoglalt ingóságokat elektronikus árverésen, az interneten keresztül értékesítse. 2008-ban csaknem 1000 árverést tartottak, amelynek 70 %-a sikeres volt. Az így befolyt árverési vételár megközelíti a 700 millió forintot. A meghirdetett ingóságok döntő része jármű volt, de értékesítettek gépeket, berendezéseket, művészeti alkotásokat és antik tárgyakat, hangszereket is.

Az üzletrész árverésre az ingó árverés szabályai vonatkoznak, azzal az eltéréssel, hogy a nyertes licitáló az üzletrészt a gazdasági társaság tagját vagy a gazdasági társaságot megillető elővásárlási jog gyakorlásától függően szerzi meg.

Ingatlan árverésnél a jelentkezőknek az ingatlan becsértékének 10 százalékát be kell fizetni az adóhatóság által megjelölt és a hirdetményben is közölt számlára. Ezt az összeget a nyertesnél beszámítják a vételárba, míg a többi licitáló visszakapja. Ingatlanoknál érvényes árverési ajánlatnak a becsérték 65 %-át, lakóingatlannál a 75 %-ot elérő licitösszeg minősül.

A vételárat az értesítéstől számított 8 napon belül kell megfizetni, de az ingatlan megszerzése esetén az adóhatóság a vételár megfizetésére 60 napig terjedő halasztást adhat, ha azt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi. Ha az első számú nyertes nem fizeti ki a vételárat, akkor különbözetet kell fizetnie, ha az ingatlant újabb árverésen alacsonyabb áron értékesítették.

Változás az is, hogy nyolcról három napra csökkent az árverések időtartama. Módosul az árverés lezárásának időpontja is. Az új rendelkezések szerint, ha az árverés lezárásának időpontja előtti két percben érkezik érvényes licit, az árverés időtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szabályok módosulása miatt az Elektronikus Árverési Felület (https://arveres.apeh.hu/) internetes oldala is változik és folyamatosan kerülnek fel az ingóságok, ingatlanok és üzletrészek árveréséről szóló hírek. Emellett az APEH fontosnak tartja a biztonság fokozását, ezért hamarosan életbe lép a licitáló azonosításának megerősítését szolgáló módosítás. Ennek lényege, hogy az árverésen résztvevő sms-ben kap értesítést a belépéshez szükséges kódról.

Egyes esetekben - amelyeknél ezt az árverési hirdetmény megjelöli - a nyertes bankkártyával is fizethet.

Forrás: apeh.hu

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30