16 °C Budapest

Vallott az APEH! Kinek érdemes kerülni az egyszerűsített adóbevallást?

Pénzcentrum
2009. január 16. 05:40

Az ügyesek hamarabb pénzhez juthatnak Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke körülbelül másfél millió olyan adózóra számít, aki él az egyszerűsített adóbevallás adta lehetőséggel. Az adózó számára kényelmes ügymenet azonban nem elég gyors azok számára, akik minél előbb meg szeretnék kapni az adó-visszaigénylésüket. Aki ügyfélkapun keresztül adja be a bevallását, annak hónapokkal korábban érkezhet meg a számlájára a jóváírás.

Az APEH középtávú stratégiájának lényeges eleme a szolgáltatói tevékenység fejlesztése, melynek egyik eleme a bevallási procedúra egyszerűbbé tétele. A hatóság a médiák segítségével kampányfilmeken és óriásplakátokon keresztül próbálja minél több emberhez eljuttatni az új szolgáltatás hírét. A 2008-as adótörténeti év után ismét mérföldkőhöz érkezett a hazai adórendszer.

Az adózók idén három lehetőség közül választhatnak: önadózóként benyújtják a bevallásukat, az adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást készítenek, vagy a munkáltatójuktól kérik az éves adó megállapítását. Az adóhatóság segítségével az adózók minden korábbinál kényelmesebb módon tehetnek eleget bevallási kötelezettségüknek.

Az adóhatóság célja a személyi jövedelemadó bevallás rendszerének egyszerűsítése. Az elmúlt két évtizedben sokaknak fejtörést okozott a bonyolult nyomtatványok kitöltése, az idei évtől azonban leveszik az adózók válláról ezt a terhet. Az APEH tulajdonképpen elkészíti az adóbevallást az állampolgárok helyett.

Az adózó január 31-ig kapja meg a bevalláshoz szükséges egységcsomagot, az ebben található nyilatkozatot pedig február 16-ig kell kitöltve, aláírva visszaküldeni. Ezzel a magánszemély megbízza a hatóságot a bevallás elkészítésével, amely április 30-ig megküldi a kész bevallási ajánlatot. Az adózó, amennyiben egyetért a benne szereplő adatokkal, május 20-ig aláírva visszaküldi, ezzel eleget téve a bevallási kötelezettségének.

Az önbevallók közül az egyéni vállalkozóknak és az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 25-ig, a többieknek május 20-ig kell a bevallásukat elkészíteni és beküldeni. A visszaigényléseket március elsejétől (30 napon belül kamatmentesen) kezdik el jóváírni, kivételt képeznek az elektronikus bevallók, akik már február 1-től számíthatnak a pénzre.

A szolgáltatással azok az adózók élhetnek, akik az adóévben csak munkajövedelemmel, ingó-, ingatlan, illetve vagyoni értékű jog átruházásából származó adóköteles jövedelemmel rendelkezik, nem egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelésből nem származott adóköteles jövedelmük.

Az egyszerűsített adóbevallást választhatja még, aki gyest, gyedet, nyugdíjat, táppénzt, vagy munkanélküli ellátást kapott. Akinek ingatlan bérbeadásból származott jövedelme, akinek visszafizetendő adókedvezménye keletkezett, akit alkalmi munkavállalói kiskönyvvel foglalkoztattak, akinek különadót kell fizetni, illetve aki túlvont nyugdíjjárulékot kíván visszaigényelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem élhetnek ezzel a lehetőséggel az egyéni vállalkozók, az EKHO-s jövedelemmel rendelkezők, az adóköteles bevétellel rendelkező őstermelők, akinek tőzsdei ügyletből származó jövedelme keletkezett, valamint aki olyan bevételre tett szert, amellyel összefüggésben maga köteles bevallást készíteni.

A bevallásban nem szerepel a köztartozásokról szól nyilatkozat, ugyanakkor több ügyfélbarát lehetőség is életbe lépett. Az adózó 100 ezer forint alatti adófizetési kötelezettség esetén már a bevallásban kérhet 4 havi részletfizetési kedvezményt, az ügyfélkapun keresztül bevallást készítők pedig értesítést kapnak az 1 + 1 %-os felajánlásuk célba érkezéséről.

Az egyszerűsített adóbevallás rendszerét más országokban fokozatosan terjesztették ki egyre szélesebb adózói körre, ezzel szemben az APEH máris egy elég jelentős adózói réteget lefed az új szolgáltatással. Ez részben annak is köszönhető, hogy az éveken át működő, idén megszűntetett ADAM (adóhatósági adó-megállapítási) rendszer jó alapul szolgált a fejlesztőknek.

Az előnyök mellett a rendszer több eleme még fejlesztésre szorul. Az ügyfélkapun regisztrált magánszemélyek amennyiben már januárban elkészítik az adóbevallásukat, úgy visszatérítés esetén már februárban hozzájuthatnak a pénzükhöz, míg az egyszerűsített bevallást választó adózók esetében a visszatérítésre a május 20-át követő 30 napos időszakban lehet csak számítani.

Két év alatt történelmet írt az APEH!

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm