Van jövője egy szakmunkásnak? Megmutatjuk...

Pénzcentrum
2008. augusztus 21. 05:55

Kevés van belőlük... A munkanélküliség minden megyében, minden foglalkozás terén fontos kérdés, sokan ezt figyelembe véve döntenek például a pályaválasztásról vagy egy új iskola elvégzéséről. A diplomások helyzetét már sokszor tárgyaltuk, viszont a szakmunkások lehetőségei mellett sem szabad csak úgy elmenni. Nézzük, mi várható rövid- és középtávon, vajon van-e még remény a diplomával nem rendelkezőknek...

A tanulmányt 12 ezer vállalkozás megkérdezésével 2008. áprilisától 2008. júliusáig végezte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (MKIK GVI). Alapvető cél volt, hogy felmérjék, vajon az üzleti szektor hogyan viszonyul a szakképző iskolát végzettekhez, milyen a munkaerő kereslet várható alakulása egy és négy éven belül, szakmánként, megyénként.

Megyék szerint Budapest, Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye szerepel a mintában a legnagyobb súllyal. A 1179 budapesti, 924 Pest megyei és 867 Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás 9,6%-át, 7,6%-át, illetve 7,1%-át adja a mintának. A Budapesten bejegyzettek adják az összes vállalkozás 29,3%-át, a Pest megyeiek pedig a 11%-át. Nógrád megyében volt a legkevesebb megkérdezett cég, 328, ami a minta 2,7%-át jelenti.

Régiók szerint azonban már egyenletesebb a megoszlás. Közép-Magyarország 2103 vállalattal a minta 17,2%-át adja, ez után Dél-Alföld következik 1865 céggel, a harmadik pedig a Nyugat-Dunántúl 1748 vállalkozással. A többi régió 13-13,5%-kal részesedik. A tulajdonhányad tekintetében a mintát 89,3%-ban a tisztán magyar tulajdonú cégek adták, a vállalatok 1,3%-ában 50% alatti a külföldi tulajdon aránya, 9,4%-uk pedig többségi, vagy tisztán külföldi tulajdonú.

A hazai tapasztalatok ezen a téren elég hiányosak, ezért az MKIK a külföldi tapasztalatokat is megvizsgálta. Külföldön a sikeresség egyik kulcsa, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az élethosszig tartó tanulásra, a megszerzett szaktudás megújítására, de a piaci igényeknek is hangot tudnak adni a cégek, hogy milyen szakemberre van szükség, mire kevésbé.

Vízválasztó volt a rendszerváltás...

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a rendszerváltás után csökkent a szakmunkások iránti kereslet és át is alakult a gazdasági szerkezet változásaival összhangban. Ezeket bár valamilyen szinten követte a kibocsátás szintje és szakmaszerkezete, de ez nem volt teljesen megfelelő, így romlott a szakképzés munkaerő-piaci illeszkedése.

Jelentős átrendeződés zajlott le a szakmunkás foglalkoztatás szakmaszerkezetében és a szakmájukat elhagyók arányában is. A teljes szakmunkás foglalkoztatás csökkenésének megfelelően a legtöbb szakmacsoportban csökkenés volt megfigyelhető, egyedül a szolgáltatás szakmacsoportba tartozók iránti kereslet emelkedett enyhén. A pályaelhagyók aránya mind a nők, mind a férfiak esetében jelentősen növekedett a rendszerváltás után, a férfiak esetében a 80-as évek végétől 2005-re emelkedett 30%-ról közel 40%-ra, a nők esetében az eredendően magas 45%-os szintről 50%-ra.

De az is komoly probléma lehet, hogy az érettségivel nem rendelkező szakmunkások mára egyre kevésbé tudják megújítani tudásukat, képesítésük folyamatosan avul el.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kérdőíves kutatás fókuszában a vállalkozások szakképzett munkaerő iránti jövőbeni kereslete állt. A vállalatvezetőket először arról kérdeztük meg, hogy székhelyükön a tervek szerint hogyan fog változni a szakképzett munkaerő létszáma, vagyis szakmánként hány főt szándékoznak felvenni/elbocsátani az elkövetkező 12 hónapban, illetve 4 év múlva.

Létszámváltozás éven belül

A felmérés arra is kiterjedt, hogy van-e olyan beruházás tervezve, ami más településen fog működni és érinti az általuk foglalkoztatottak létszámát. Az ezzel kapcsolatos létszámváltozást szintén szakmánként és a következő 12 hónapra, illetve 4 évre vonatkozóan adták meg.

Egy éves távlatban a Győr-Moson-Sopron, Heves és Veszprém megyékben működő cégeknél fog legnagyobb arányban (51,8%, 45% és 44,7%) növekedni a szakképzett munkaerő létszáma. Ezzel szemben létszámcsökkenés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben várható leginkább (27,3%, 13%).

Régiók szerinti bontásban a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon szándékozzák legnagyobb arányban növelni létszámukat a cégek 1 év alatt (42,8%, 37,7%). A létszámcsökkenés az Észak- Alföldön fordul elő legnagyobb arányban (15,5%) és Közép-Magyarországon a legritkábban (1,5%). Azoknak a cégeknek a nagy része, amelyek részben vagy egészben külföldi tulajdonban vannak, fog várhatóan létszámot növelni az elkövetkezendő időszakban (43,9%), a létszámcsökkenés viszont a hazai tulajdonú cégeknél a leggyakoribb (7,7%).A 4 éves táv kedvezőbb?

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét