7 °C Budapest

Tarol a rugalmas foglalkoztatás a briteknél! Dolgozhatsz látástól vakulásig?

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 18:00

Nagy-Britanniában egyre több dolgozót foglalkoztatnak olyan munkaszerződéssel, ami lehetővé teszi a rugalmas munkavégzést. Az elmúlt 4 évben a számuk jelentősen megemelkedett a CBI által készített felmérés szerint.

Az összesen 513 válaszadó több mint fél millió alkalmazottat foglalkoztat. A válaszadók majdnem fele azt nyilatkozta, hogy biztosítja a dolgozóknak a lehetőséget, hogy otthon tudjanak dolgozni. 2006-ban ez mindössze 14 százalék volt, 2004-ben pedig még ennyi se, 11 százalék.

A 9-től 5-ig történő munkaidő éles vonalai egyre jobban mosódnak el a felmérést végző CBI szerint. A foglalkoztatók egyre inkább választják a rugalmas munkaórákat az alkalmazás módjául, még a jelenlegi rossz gazdasági körülmények között is. Az otthoni unka ugyanis nagyon jó eszköze annak, hogy el lehessen kerülni az ingázásra fordított időt és költségeket, könnyebben össze lehet hangolni a munkát és a családi életet, ami különösen a nőknél fontos, ráadásul még a környezetszennyezést is csökkenti, mert nem kerül annyi autó az utakra naponta.

Az emberek az idő előrehaladtával ráadásul jóval rugalmasabbá is válnak. A nyugdíj közeledtével, vagy már nyugdíjasként felmerül a probléma, hogy mi van ha nem tud megélni az illető a kapott pénzből. Ilyen a rugalmas foglalkoztatás keretein belül sokan vállalnak munkát akár félmunkaidőben is, amit otthon is el lehet végezni. A tavalyi évben azoknak a munkavállalóknak a 31 százaléka, akik elérték a nyugdíjkorhatárt, lehetőséget kaptak az akkori munkahelyüktől, hogy tovább folytassák a munkát és elhalasszák a nyugdíjba vonulást, amit 81 százalékuk meg is tett.

Habár a munkaadók 65 százaléka szerint a jelenlegi nehézkes szabályozás veszélyezteti a munkapiac rugalmasságát, ami alapvető az üzleti siker szempontjából az utóbbi években. Szakértők szerint azonban nem a jelenlegi gazdasági helyzet a legideálisabb arra, hogy az Európai Unió változtasson a munkapiaccal kapcsolatos politikáján és lazítson a szabályozási környezeten. Ez ugyanis akár nem várt elbocsátásokat is vonhatna maga után a lazább szabályok miatt...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem