23 °C Budapest

A briteknél is ketyeg az időzített bomba: egyre kevesebben számíthatnak biztos nyugdíjra

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 13:00

Közel egymillióval kevesebb munkavállaló takarít meg idős éveire, ennyivel kevesebb ugyanis a magánnyugdíj pénztárba befizetők száma, ami meglehetősen nagy veszélybe sodorja mind a brit adófizetőket, mind a leendő nyugdíjasokat is.

A magánmegtakarítók száma az '50-es években tapasztalt szintre süllyedt, így nem csoda, hogy egy friss felmérés eredményei szerint több millió embert fenyeget az időskori elszegényedés veszélye Nagy-Britanniában, hiszen az állam nem garantál már számukra ellátást.

A szigetországbelieknek is hasonló problémával kell tehát szembenézniük, mint nekünk, hiszen a társadalom öregedése oda vezet, hogy egyre több nyugdíjast tart el egyre kevesebb aktív munkavállaló, és adófizető polgár.

2007-2008-ban, a brit államkincstár szerint 7,11 millió munkavállaló rendelkezett valamilyen egyéni nyugdíj-megtakarítással, szemben az előző évi 8,05 millióval.

Éppen ezért a tanulmány készítői azt javasolják, hogy a jelenlegi gyakorlattal ellentétben a közalkalmazottak számára is tegyék kötelezővé a magán-előtakarékosságot, és a nyugdíjba vonulás előtti fizetés 2/3-a helyett csak 50 százalékot kapjanak csendes éveikben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez tehát azt jelentené, hogy egy jelenlegi pedagógus 28 518 font (8 359 ezer forint) helyett mindössze 19 341 fontra (5 669 ezer forint) számíthatna, egy orvos 45 ezer (13 322 ezer forint) helyett csak 30 ezerre(9 069 ezer forint), egy ápoló 17 ezer (5 221 ezer forint) helyett 11 ezerre (3 381 ezer forint).

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44