11 °C Budapest

Szigorodhat a cégvezetők felelősségre vonása!

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 08:45

A Felszámolók Országos Szövetsége (FOE) legutóbbi szakmai tanácskozásán a vagyontalan vállalkozások felszámolásának egyszerűsítése és a cégvezetők szigorúbb felelősségre vonása mellett foglaltak állást. A szakértők szerint a jelenlegi szabályok alkalmatlanok a vállalkozás vagyonát átmentő ügyvezetők számonkérésére - írja a Világgazdaság.

A szaktárcának benyújtandó törvénymódosító javaslat szerint egyértelműen növekedne a cégvezetők felelőssége. A szövetség jelenleg közel 22 ezer felszámolás alatt és mintegy 13 ezer végelszámolás alatt lévő céget tart nyilván. A felszámolások 90 %-a iratok nélküli és különösen a munkavállalói járandóságok kifizetésére is képtelen cégek ellen folyik.

A vagyontalan vállalkozások megszüntetése megnehezíti a hitelezők dolgát és másfél évre leterheli a bíróságot, az adóhivatalt, valamint a felszámolót. A tervezet szerint ilyen esetekben 90 napra rövidülne az igény bejelentési határidő és 180 napra redukálódna a teljes procedúra.

A szervezet vezetője elmondta, hogy a cégvezetők felelősségre vonására nem indult per az elmúlt két évben. Azt is szorgalmazzák, hogy az ilyen eljárások egyszerűsödjenek és a hatékonyabb jogi számonkérés csökkentheti a kiürített vállalkozások számát.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?