18 °C Budapest

Minimálbér: a szomszédoknál emelik, nálunk aligha...

Pénzcentrum
2008. augusztus 28. 09:15

Várhatóan ősszel egyeztet az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a több esztendőre szóló bérmegállapodásról, a minimálbér szintjéről, valamint a garantált bérminimum jövő évi összegéről. Látva a gazdaság helyzetét, a lassuló növekedést és a várható inflációt, csekély az esély rá, hogy itthon is olyan mértékű legyen a béremelkedés, mint a szomszédos országokban - véli a Világgazdaság.

A kormány és a szakszervezetek is kultiválják a több évre szóló bérmegállapodást, azonban a munkaadók szerint ezt túl sok bizonytalanságot hordoz magában számukra, látván a gazdaság kiszámíthatatlanságát.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) nem tartja elképzelhetetlennek azt sem, hogy 2009-re átmenetileg befagyasztják a minimálbért, sőt akár meg is szűnhet a garantált bérminimum intézménye.

Szerintük fel kellene vetni a minimálbér adóztatásának lehetőségét is. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) egyelőre nem tett javaslatot a minimálbér szintjére, ugyanis őket inkább annak nettó tartalma érdekli, amit az adómódosítások ismerete nélkül nem lehet meghatározni.

Tavaly szeptemberben a kormány a bruttó átlagkeresetek 4,5 százalékos emelését javasolta 2008-ra a versenyszférának, ami az alkufolyamat során 5-7,5 százalékra emelkedett, azonban az első féléves tényadatok szerint ez már a 7,5 százalékot is meghaladta.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Felmérések szerint az EU-ban 2,3 százalékkal emelkedtek a reálbérek, azonban óriási szórás mellett, ugyanis 12-ben csökkenés volt megfigyelhető. Itthon az első 5 hónapban alig, mindössze 0,3 százalékkal nőtt.

Ezzel szemben a minimálbérek minden EU tagállamban emelkedtek tavaly, illetve abban a húszban, ahol létezik ez az intézmény. A szomszédos országokban már szinte mindenhol megegyezés született arról, hogy mekkora lesz jövőre a minimálbér-emelés mértéke, így Romániában, Szlovákiában és Lengyelországban is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?