17 °C Budapest

Amikor az iskola fizet a jó jegyért...

Pénzcentrum
2008. augusztus 21. 15:00

Egyre több amerikai iskola alkalmazza a pénzbeli jutalmazást a diákok teljesítményének növelésére, például egy ezer dolláros (161 ezer forint) jutalmat annak, aki az adott teszten a legjobb eredményt éri el. De azt megmondani, hogy ez vajon tényleg működik-e, elég nehéz...

Egy Texasban készített felmérés szerint a diákok díjazása a jobb eredmény elérése érdekében működhet. Az eredményességet tekintve ennek ellenére még mindig színes a kép, mivel a különböző intézmények szerte az Államokban eltérő módon alkalmazzák az ösztönzés eszközét.

Számos iskolában például lassan már bevett szokássá vált, hogy ha jól teljesít a gyerek, akkor az iskola kifizeti az ebédjét. Szakértők szerint ez kifejezetten hasznosnak bizonyult, és a két évvel ezelőtti bevezetés óta számos iskolában érezhető tanulmányi eredmény javulást okozott, arról nem is beszélve, hogy ez a tanároknak is jó visszacsatolás, hogy megfelelően tanítanak-e. Különösen a szegény és a kisebbségi diákok körében volt észrevehető a fejlődés.

Az ellenvélemény szerint viszont ezzel nem lehet eltüntetni az olyan problémákat, mint a túlzsúfolt osztályterem.

Texasban a középiskolákban az a szokás, hogy azok a diákok, akik haladó (AP) osztályban a legjobb eredményt érik el matematikából, fizikából vagy angolból, azok 500 dollárt (80,5 ezer forint) kapnak (ezek az osztályok általában sokkal nehezebbek a hagyományos középiskolai osztályoknál, számos főiskola külön értékeli, ha a diák ilyen osztályba járt).

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Egy 10 iskolát átfogó felmérés szerint az AP dolgozateredmények átlaga a bevezetés első évében megduplázódott, a második év végére megháromszorozódott és sokak szerint még most is emelkedik. Ezt a programot jelenleg 61 iskolában alkalmazzák.

De hogy valójában mekkora az az összeg, aminek az eredményjavulás köszönhető, azt nem lehet pontosan megmondani, mivel a tanárok is díjazásban részsülnek, bónuszként akár 10 ezer dollárt (1,61 millió forint) is kaphatnak egy évben, ha a diákjaik jól szerepelnek. Vagyis kérdéses, hogy a diákoknak adott díjazás, a tanároknak adott bónusz, vagy ezek kombinációja az , ami valóban eredményes a teljesítmény növelésében...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?