A világ leggazdagabb uralkodói

Pénzcentrum
2008. augusztus 21. 10:30

"Trónfosztás" történt, valós és átvitt értelemben is a Forbes magazin a világ leggazdagabb uralkodóit felsorakoztató listáján. Még ebben az évben ugyanis Nepálban hoztak döntést arról, hogy véget vetnek a 240 éves Hindu monarchiának, így a volt királynak, Gyanendranak el kellett hagynia kathmandui palotáját, amely ma már múzeumként funkcionál.

A másik trónfosztás átvitt értelemben történt meg, ugyanis a lista éléről a negyedik helyre esett vissza a 62 éves Brunei Szultán, Haji Hassanal Bolkiah, aki a 600 éve töretlen Muszlim dinasztiának köszönheti öröklött mesés gazdagságát, azonban a kifogyó olajkészletek miatt visszavenni volt kénytelen a kitermelést.

Az uralkodók között a másik nagy vesztes a marokkói király, VI. Mohammed, akinek vagyona szemben a tavalyi 2 milliárd dollárral (311 milliárd forinttal), most már csupán 1,5 milliárd dollár (236 milliárd forint). A csökkenés arra vezethető vissza, hogy az ország gazdaságának növekedése 2 százalékra mérséklődött.


A thaiföldi uralkodó
A listát a 80 éves thaiföldi uralkodó, Bhumibol Adulyadej király vezeti, akinek vagyona 35 milliárd dollárt (5,4 ezer milliárd forintot) tesz ki. A lista második helyezettje az Egyesült Arab Emirátusok 60 éves uralkodója, Khalifa bin Zayed Al Nahyan sejk. Vagyonának mértéke 23 milliárd dollár (3,6 ezer milliárd forint).

Kilencedik helyezettként szerepel a listán a monacói II. Albert herceg, 1,4 milliárd dollárt (218 milliárd forintot) érő vagyonával. Erzsébet királyné tizenkettedik, vagyona 650 millió dollárt (101 milliárd forintot) tesz ki. Tizennegyedik helyezett a holland királyné, Beatrix.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?