23 °C Budapest

Az adózók fizethetik meg a lakáspiaci újrakezdést...

Pénzcentrum
2008. július 24. 13:00

Már több javaslat is készült a lakáspiac helyzetének javítására, de valószínűleg ez a mostani a legradikálisabb az összes közül. E szerint ugyanis az adófizetők fizethetik meg azokat a font milliárdokat, amiből helyrehoznák a piacot...

A kormány emellett garanciát vállalna az újonnan kiadott jelzáloglevelekre, amiket kevésbé kockázatos államkötvényekre lehetne váltani. Az ötlet a Halifax korábbi vezérigazgatójától származik, aki azzal lett megbízva, hogy dolgozzon ki megoldási lehetőségeket.

Sir James Crosby szerint a brit lakáshitelek 30-40 százalékának finanszírozása már eddig sem a betétesek pénzéből került kihelyezésre. De amióta a pénzpiac szinte befagyott, mindössze két vagy három újonnan kialakított terméket sikerült eladni.

A Bank of England célja is a helyzet könnyítése volt, amikor útjára bocsátotta tavasszal a likviditás fokozását illetve megtartását szolgáló programját, aminek keretein belül 50 milliárd font körüli összegben vett át 2006 decembere előtt kiadott jelzálogleveleket a hitelezőktől. Felajánlotta, hogy átváltja őket államkötvényekre, ezzel próbálva meg helyrehozni a hitelpiac kibillent egyensúlyát.

Arra is vállalkozott, hogy a bajba jutott Northern Rockot kisegítse, 55 milliárd font erejéig. A Halifax volt vezetője szerint viszont a jelenlegi helyzet nem tartható sokáig, új intézkedésekre van szükség, hogy meg lehessen oldani a hitelpiaci helyzetet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mostani javaslat gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a kormány elfogadja, akkor a kockázat egy jelentős részét a bankokról az adófizetőkre hárítanák át. Részletes megbeszélés októberben várható a tervről...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem