11 °C Budapest

Start! Nyerő megoldás, hogy kevesebb adót fizess!

Pénzcentrum
2008. július 17. 12:00

Friss érettségivel, vagy diplomásként az iskola kapuját elhagyva sokan esnek kétségbe, hogy vajon most mi lesz, hogyan fognak munkát találni. Az tény, hogy tapasztalat nélkül lényegesen nehezebb az elhelyezkedés, de azért van valami, amivel megkönnyíthetjük helyzetünket, előnyhöz jutva a többi nem előrelátó jelentkezőhöz képest...

START Program

2005. október 1. óta van lehetősége a pályakezdő fiataloknak a Start programban való részvételre, ami a munkatapasztalat-szerzésére 2 éven át biztosít lehetőséget a pályakezdőknek, a munkáltatóknak pedig a fiatalok foglalkoztatásához kötődő járulékkedvezmény érvényesítésére. A program célja a fiatalok munkaerőpiacra történő belépésének elősegítése a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen munkatapasztalat megszerzésének céljából.

A Start-kártya kiváltására az a pályakezdő jogosult, aki a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét nem töltötte be, tanulmányait befejezte, vagy megszakította, és ezt követően először létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt.

A kártyához kötődő támogatás egy két éves időtartamú, alanyi jogon járó járulékkedvezmény, ami azt a munkáltatót illeti meg, aki a jogosultat foglalkoztatja. A munkáltatók a bruttó munkabért terhelő közterhekre vonatkozóan kedvezményeket kapnak. Az első évben a munkáltató a havi bruttó kereset 15 százalékát fizeti meg járulékként (a kedvezmény így a bruttó kereset 17 százaléka). A második évben a havi bruttó kereset 25 százalékát fizeti be járulékként (a kedvezmény a bruttó kereset 7 százaléka), ráadásul ezzel párhuzamosan két évig nem kell fizetnie tételes egészségügyi hozzájárulást sem.

Bár a dolgozó munkabérére vonatkozóan nincs megkötés, a kedvezményt csak a minimálbér másfélszeresének, felsőfokú végzettséggel rendelkező dolgozó esetén kétszeresének megfelelő összeghatárig lehet érvényesíteni. Az ezen felüli keresetet már a rendes szabályok szerint kell leadóznia a munkáltatónak. A kedvezményre való jogosultság igazolása a kártyával történik, amit az adóhatóság állít ki.

START PLUSZ

A Start program bevezetése után bővítésre került sor, így már lehetőség van a Start Plusz kártya kiváltására is. Ennek a célja, hogy segítséget nyújtson a munkaerőpiacra történő visszatéréshez a tartósan álláskeresőknek és a kisgyermeket nevelő szülőknek, közeli hozzátartozót ápoló családtagoknak, hogy a gyermekgondozási, ápolási ellátást követően munkát vállalhassanak, illetve, hogy az ellátás folyósítása mellett is dolgozhassanak.

Azok jogosultak, akik a gyermekgondozási segély (gyes), gyermekgondozási díj (gyed), gyermeknevelési támogatás (gyet), ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 napon) belül szeretnének foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni, vagy a gyermek 1 éves korának betöltése után, a gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy a gyes, gyed, gyet, családtag ápolásának időszakára igénybevett fizetés nélküli szabadság, illetve távollét alatt megszűnt a munkaviszonyuk, nincs (vagy a gyes folyósítása előtt sem volt) munkáltatójuk.

Gyerekbiznisz: nem csak az anyukák járnak jól!

Jogosult továbbá a tartósan álláskereső, aki az elmúlt 16 hónap során 12 hónapig, pályakezdő esetén az előző 8 hónap során 6 hónapig, a munkaügyi kirendeltség nyilvántartásában álláskeresőként szerepel. A kártya kiváltására viszont nem jogosult az, aki már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt (62 év).

A támogatás szintén két évre jár és feltételei gyakorlatilag megegyeznek a Start Programban nyújtott támogatásokkal. Ezek szerint a munkáltatók a bruttó munkabért terhelő közterhekre vonatkozóan itt is kedvezményeket kapnak. Az első évben a munkáltató a havi bruttó kereset 15 százalékát fizeti meg járulékként, a második évben a 25 százalékát, és két évig nem kell fizetnie tételes egészségügyi hozzájárulást sem.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

START EXTRA

A harmadik program célja, hogy kiemelt segítséget nyújtson a munkavállaláshoz, a munkaerő piacra történő visszatéréshez a legnehezebb helyzetben lévő, tartósan álláskeresőknek, akiknek nehezebb elhelyezkedniük az életkoruk vagy az alacsony iskolai végzettségük miatt. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2007. július elsejétől elindította el ezt a programot. A kiváltásra vonatkozó személyi feltételek, hogy az igénylő tartósan állást kereső legyen, az ötvenedik életévét betöltötte vagy életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik.

Az ilyen személyeket foglalkoztató munkáltatót támogatás illeti meg. Ez viszont annyiban különbözik az előző két programtól, hogy a kedvezmény mértéke jóval nagyobb. A munkaadót ilyen személy foglalkoztatása esetén szintén csak két évig illeti meg a támogatás, abban az esetben is, ha a munkaviszony ettől hosszabb ideig tart.

A Start Extra kártyát az öregséginyugdíj-jogosultság megszerzéséig lehet kiváltani. A kártyát az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzéséig viszont több alkalommal is ki lehet váltani, ha a feltételek fennállnak.


Itt is megvan viszont határozva, hogy mekkora az a legnagyobb munkabér, ami után a munkaadó igénybe veheti a kedvezményt. Ez legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér kétszeresének megfelelő járulékalap erejéig érvényesítheti. Ha a munkavállaló munkabére a kötelező legkisebb munkabér kétszeresét meghaladja, az azt meghaladó összegre már az általános járulékfizetési szabályokat kell alkalmazni.

A csökkentett járulékfizetésre viszont itt is csak akkor van lehetőség, ha a Start Extra kártya, vagy az azt helyettesítő APEH igazolás a munkakezdést megelőző napon rendelkezésre áll.

A program nem csak a hátrányos helyzetű munkanélkülieknek jelent kiutat, hanem a foglalkoztatóknak is. Egy-egy kisebb cég, főként a kis- és középvállalkozások ugyanis sokszor nem tudják megengedni maguknak, vagy nem éri meg nekik a jelenlegi adóterhek mellett plusz egy embert alkalmazni a jelenlegi dolgozók mellé, még akkor sem mindig, ha jutna neki elegendő munka. A Start programokkal két évig kedvezményesen tudja foglalkoztatni a cég az alkalmazottat, aki viszont így gyakorlatot tud szerezni, ezzel nagyban növelve a későbbiekben az esélyeit egy jó munkahely megtalálására.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?