7 °C Budapest

Mibe kerül az ingatlaneladás? Adómentes megoldások...

Pénzcentrum
2008. június 16. 05:40

Itthon a saját tulajdonú lakások magas száma miatt szinte mindenkit érint, hogy hogyan is kell adózni egy-egy lakás vagy telek eladása után, illetve milyen kedvezmények illetnek meg bennünket. Ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem esetén az adó mértéke 25 százalék, amit a magányszemélyeknek a bevallásban kel megállapítaniuk és a benyújtási határidőig megfizetniük. Ez viszont nem az egyetlen szabály, vannak számunkra sokkal kedvezőbbek is...

Lakáscélú felhasználás kedvezménye

Bár 2008. január 1.-vel a lakásszerzési kedvezmény megszűnt, azért vannak bizonyos átmeneti rendelkezések. Ha a magánszemély a lakás eladásából származó jövedelmet ezen időpont előtt szerezte meg, akkor még alkalmazhatja a 2007. December 31.-én érvényben levő szabályokat.

Ezek alapján ha valaki még tavaly adta el a lakását, és idén azt vagy annak egy részét saját vagy valamelyik közeli hozzátartozó részére lakásvásárlásra fordítja, adott időn belül, akkor ez után az összeg után nem kell adót fizetnie. Ha a vétel nem a jövedelem szerzést megelőző 12 hónapban, vagy utána az adóbevallás benyújtásáig valósult meg, akkor viszont az adót be kell fizetni, ami azonban visszajár, ha 60 hónapon belül költi el a pénzt lakásvételre.

A 60 hónap nem hosszabbítható meg, lakótelek vásárlása pedig csak abban az esetben minősül lakáscélú felhasználásnak, ha az illető arra 5 éven belül lakást épít.

A lakáscélú felhasználásnak azonban több dolog is minősül a lakásvételen kívül, ide tartozik a belföldön levő lakás alapterületének bővítése, egy 5 éves időtartamra szóló lakás haszonélvezetének, bérleti jogának megszerzése is. Minden esetben meg kell őrizni a vonatkozó dokumentumokat, ha pedig rokonnak veszünk lakást, akkor a rokonsági fokot igazoló papírokra is szükség lehet. Közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbefogadott gyerek, az örökbefogadó szülő, de a testvér is.

Azokra a lakásokra vonatkozóan, amelyek 2008-ban eladott lakás árából finanszíroztak, már nem vonatkozik a korábbi kedvezmény, így az eladott lakás árát le kell adózni, ha az eladási ára magasabb, mint a korábbi vételi ára, vagyis drágábban adtuk el, mint vettük. A személyi jövedelemadót érintő változások következtében viszont a lakások eladásából származó jövedelem (a vételár és az eladási ár közötti különbözet) viszont 15 év helyett csak 5 évig adóköteles, a hatodik évben az eddigiekkel ellentétben úgy adhatjuk el a lakást, hogy nem kell utána adózni.

Gondozást nyújtó intézményben való elhelyezés kedvezménye

A lakás eladásából származó összeget azonban nem csak egy másik lakás vételére lehet fordítani, hanem arra is, hogy saját magunknak, illetve a fent említett közeli hozzátartozóknak idősek otthonában, fogyatékos személyek ápolási otthonában vagy hasonlóan ellátást nyújtó intézményben levő férőhely megszerzésére használjuk fel. Itt viszont nem csak belföldi intézmények jöhetnek szóba, hanem bármely EGT-tagállambeli is.

Nyugdíjas évek elit otthonokban: repkednek a milliók!

Háziápolás csillagászati áron? Jól nézd meg kit engedsz be!

Termőföld vásárlásának kedvezménye

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Speciális szabályok vonatkoznak a kárpótlással szerzett termőföld átruházásából származó jövedelem esetére, ha azt szintén termőföld megszerzésére fordítja az adózó. A törvény szerint ha egy kárpótlással szerzett telek eladási árából egy magyarországi, szintén mezőgazdasági termelésre alkalmas területet veszünk egy éven belül, akkor az erre a jövedelemre jutó adó visszajár, vagy nem kell megfizetni.

Ezt a kedvezményt a magánszemély az igazolt tulajdonszerzés adóhatóságnak történő bejelentésével együtt, adó-visszaigényléssel vagy ha a vásárlás az adófizetés előtt történt, akkor annak előzetes igazolása alapján az adóbevallásban érvényesítheti.

Termőföldhöz kapcsolódó adómentes bevételek

Adómentesnek minősül a termőföld átruházásából származó jövedelemből évente 200 ezer forint, ha a magánszemély bevallott jövedelme a 3,4 millió forintot nem haladja meg és a földet regisztrációs számmal rendelkező egyéni vállalkozónak adja el, aki 5 évig hasznosítja, vagy olyan társas vállalkozás alkalmazottjának adja el, aki azt a saját cégének 10 évre bérbe adja.

Jövedelemkorlát nélkül adómentesnek minősül a termőföld eladása, ha azt a fenti feltételekkel 5 illetve 10 évre hasznosítja a vevő, csak ebben az esetben állattenyésztésre, ha a vevő ilyen célra használt területe nem éri el a külön jogszabály által meghatározott mértéket. Ez 300 hektár, vagy 6000 aranykorona értékű termőföld (1 hektár átlagos minőségű termőföld 20 aranykorona értékű).

Az adómentesség vizsgálatakor azonban nem csak az állattenyésztő tulajdonában levő területeket kell megvizsgálni, hanem azokat is, amelyek használatára jogosult, például haszonbérlet keretein belül.

Szintén adómentes az átruházás, ha az birtok összevonási céllal történik. Ilyen például ha három közvetlenül egymás mellett fekvő helyrajzi számú telek közül a két szélső tulajdonosa megveszi a középen levő termőterületet.

Az eladónak azonban érdemes nagyon odafigyelnie, mivel a vevő által teljesítendő feltételekhez kötött kedvezmények igénybe vételéhez szükséges annak írásbeli nyilatkozata a pontos adataival, hogy a kedvezmény feltételeinek megfelel. Amennyiben ez a nyilatkozat hamis, vagyis nem valós adatokat állít, akkor az APEH a keletkező adóhiányt és annak következményeit a vevő terhére állapítja meg.

Bár 2008-ra jelentősen leépítették a lakáscélú ingatlanok után kapható kedvezményeket, érdemes azért végiggondolni néhány dolgot. Ha például 4,5 éves a lakásunk, és el szeretnénk, adni, érdemes lehet még kivárni azt a kis időt, ameddig az értékesítés adómentessé nem válik...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem