2 °C Budapest

Mennyit keresnek az amerikai elnökjelöltek?

Pénzcentrum
2008. június 13. 11:20

Nem kell félnie az amerikai elnökjelölteknek, hogy nem lesz meg a kenyérrevaló, de nem is a milliárdosi körből kerül ki az USA új vezetője - többek között ez derül ki a politikában kitüntetett szerepet kapó vagyonbevallásokból. Igaz, a tengerentúlon nem is annyira a vagyont és jövedelmet vizsgálják, hanem annak gyarapodását, illetve azt, hogy kellően adakozó kedvű-e a politikus. Mivel az egyes jelöltek az amerikai elnöki székért folytatott harcban előszeretettel hozzák fel versenytársaik vagyonosodását a jövedelembevallás nyilvánosságra hozatalával is próbálják bizonyítani: nincs semmi titkolnivalójuk.

A könyv a titka mindennek - látványos gyarapodás Obama vagyonában

A demokrata sziínekben induló Barack Obama vagyona 1 év alatt megduplázódott. aA Los Angeles Times szerint: 2006-ban eszközeinek értékét 0.455-1.125 millió dollárra becsülték, 2007 végén pedig már 2.02-7.35 millió dolláros szintet is elérhette vagyona. A jelentős vagyonosodás hátterében Obama két könyvének eladásából származó kiemelkedő bevételek (szerzői jogdíjak és előlegek) állnak. A Dreams From My Father és a The Audacity of Hope című könyveiből közel 4 millió dolláros profit folyt be tavaly.
A könyveiből száramazó bevételi források mellett szinte már eltörpül szenátori megbízatásából származó 2007-es jövedelme, mely 157 ezer dollárt tett ki.

Obama áprilisban tette közzé felesége és saját, 2000-2006-os időszakra vonatkozó adóbevallását,ezáltal vetélytársait is hasonló lépésre kényszerítetve. A házaspár jövedelme 2000-ben 240 ezer dollárt tett ki, ezzel szemben 2006-ban együttesen már 983 ezer dollárt kerestek. A jövedelem gyarapodásával - és a választási indulással - a házaspár adományozó kedve is nőtt, 2006-ban 60 ezer dollárt fordítottak jótékonysági tevékenységre (ez az összeg 2007-ben 2 - egyes sajtóinformációk szerint -40 ezer dollárra emelkedett) egyes sajtóinformációk szerint). Az adakozó kedv 2005-ben és 2006-ban megfigyelt felfutása ellenére sok kritikát kapott a demokrata jelölt. Támadói szerint ugyanis a jótékonysági kiadásaik (mely a kampányban résztvevő jelöltek image-nek szerves részét képezi) csak a választási indulása után emelkedtek, azelőtt a jövedelmük 1%-át sem érték el.


A tehetős McCain (-házaspár)

Ha adóbevallásról van szó, az elnökjelöltek komolyan veszik az ügyet, sajátos kiemeléseket alkalmazva a bemutatáskor. Így például a republikánus John McCain saját honlapján elérhető bevallásainak illusztrálásakor az adóbefizetéseken és a jótékonysági kiadásokon van a hangsúly, ami "természetes kiválasztásnak" is tekinthető, az éles választási kampány megköveteli a népszerűség növelése érdekében.

McCain vagyonának alakulását önmagában hiba lenne elemezni, mert jelentős vagyon van felesége nevén is. A Cindy McCain tuldajonában álló - édesapjától örökölt - Hensley & Company vállalattól 437.161 dollár jövedelmük származott (ez nem szerepel a fenti táblázatban). McCain felesége, a vállalat (amely egyébként az egyik legnagyobb sörszállítmányozó az USA-ban) elnöke - aki még május elején úgy nyilatkozott, hogy nem hozza nyilvánosságra adóbevallását - 6.1 millió dolláros vagyonról számolt be május végén (2006. évre vonakozóan).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Bőségesen jutott jótékonyságra is az elmúlt években: 2006-ban 130 ezer dollárt (McCain jövedelmének 19%-a), 2007-ben 105 ezer dollárt adományoztak (McCain 2007-es jövedelmének 27.2%-a) a John és Cindy McCain Családi Alapítvány nevű szervezetnek, mely az összeget jótékony célokra használta fel.

A jelentős vagyon ellenére nem McCain volt a legtehetősebb republikánus politikus az elnökjelölti csatában, ugyanis Mitt Romney eszközeinek értéke 190-250 millió dollárra becsülhető. Romney az 1980-as években indított - tanácsadással és befektetésekkel foglalkozó - vállalkozásával lett sikeres üzletember.

Futottak még (de mennyire)!

Barack Obama nincs egyedül az elnökjelöltek között a könyvírás területén, hiszen Hillary Clinton Living History című (2003-ban bestseller-ré vált) könyvével jelentős jövedelemet ért el : egyes vélemények szerint közel 10 millió dollárt). Igaz az ebből származó bevételek fokozatosan csökkentek. Ennek ellenére az elnökjelöltségért harcoló (de a versenyben alulmaradt) Clinton sem panaszkodhat, mivel a 2000-2007-ig tartó időszakban 109 millió dollár jövedelemre tettek szert férjével közösen. Csak a 2007-es évben 20.4 millió dollárral nőtt jövedelmük, melynek nagyobb része a volt amerikai elnök, Bill Clinton beszédeinek köszönhető. Az exelnök tekintélyének mércéje, hogy még mindig megdöbbentően magas összegeket gyűjt személyes megjelenésével: egy szeptemberi londoni beszédéért 450 ezer dollárt kaszált, de nem ritka a 200 ezer dolláros egyszeri juttatás sem (vállalatoknak tartott előadásaiért cserébe).

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem