Eleged van a munkádból? - Költözz a szomszédba!

Pénzcentrum
2008. május 22. 05:55

Várnak minket az oszták munkaadók! Külföldi munkavállalással foglalkozó körképünk mostani részében a szomszédos Ausztriával foglalkozunk. Sokuknak megfordul a fejében, hogy külföldön keressen munkát a magasabb fizetések, jobb életkörülmények, vagy akár csak kalandvágy reményében, de még többen vannak azok, akik nem szívesen hagynának itthon csapot papot, és költöznének távolabbi országba. A szomszédos Ausztria a kevésbé vállalkozó kedvűek számára is megoldási alternatíva lehet.

Forrás: Eurostat

A munkavállalás általános feltételei

Az Ausztriában munkát vállalni szándékozó magyar állampolgároknak továbbra is munkavállalási engedélyre (Beschäftigungsbewilligung) van szükségük, amit a munkaerő-piaci vizsgálatot követően csak abban az esetben kaphat meg az illető, ha az adott munkára nincs helyi, alkalmas jelentkező. Ezt az engedélyt közvetlenül a munkáltatónak kell kérvényeznie a területileg illetékes munkaügyi hivatalnál. Az engedélyt egy éves időtartamra adják, ezek után, amennyiben a munkavállaló 14 hónapból 52 hétig hivatalosan munkaviszonnyal rendelkezett, Ausztrián belül szabadon munkát vállalhat. Az ezt igazoló engedélyt az illetékes Foglalkoztatási Szolgálat (Arbeitsmarktservice) adja ki a munkavállaló kérésére.

2008. január elsejétől 50 hiányszakma esetében könnyítettek a magyar állampolgárokkal szembeni korlátozásokon, ami azt jelenti, hogy munkaerőpiaci vizsgálat nélkül, gyorsított eljárásban adják ki a munkavállalási engedélyeket. Ehhez az szükséges, hogy a kérvényező az adott tevékenységnek megfelelő szakképzettséggel rendelkezzen. Az érintett szakmák között szerepelnek a kőművesek, lakatosok, ácsok, burkolók, lakatosok, villanyszerelők, hentesek, szakácsok mellett az okleveles gépészmérnökök, adatfeldolgozó mérnökök, és egyéb műszaki szakemberek is. (A részletes lista az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján megtalálható.)

Továbbra is hatályban vannak a Magyarországgal kötött kétoldalú egyezmények, mely a gyakornokok cseréjét, valamint a határmenti ingázók munkavállalását szabályozzák.

Ausztriában a rendes munkaidő heti 40 óra, azonban vannak olyan ágazatok, ahol rövidebb (például 38,5 órát) időt kötnek ki a kollektív szerződésben. Törvényi előírás szerint az alapszabadság évi 30 munkanap, ami 25 évnyi munkaviszony után 36 napra emelkedik. A 25 éves munkaviszonyba azonban nem csak az éppen aktuális munkahelyen eltöltött évek számítanak bele, hanem a korábbi munkavállalásból származók, valamint a szakoktatásban (szakiskola, egyetem) eltöltött évek is (maximum 4 év).


A béreket illetően Ausztriában nincsen központilag megállapított minimálbér, helyette ágazati béregyezményekben kötik ki évente az aktuális minimálbéreket. 2006-ban az osztrák nettó átlagbér évi 18 548 euró (mai árfolyamon számolva 4,6 millió forint) volt, a legtöbbet a Bécsben dolgozók vihették haza, míg legkevesebbet a Tirol tartományban élők. Ez havonta 385,5 ezer forint nettó átlagbért jelent.

A személyi jövedelemadó alapja Ausztriában az egy naptári év alatt szerzett jövedelem. Az szja-t és a tb-járulékot a munkáltató vonja le a bruttó bérből. Az szja mértéke sávosan változik, mértékét a mellékelt táblázat tartalmazza. A hazánk és Ausztria között érvényben lévő, kettős adóztatás elkerülését lehetővé tevő egyezmény értelmében a megszerzett jövedelem csak az egyik országban adózik.


Drágább-e az osztrák élet?

Az ÁFSZ és az EURES kiadványa szerint a városokban könnyű szerrel lehet találni bér-, szövetkezeti és saját tulajdonú lakásokat, vidéken pedig családi házaknál kínálnak lakhatási lehetőséget. Az egyes termékek és szolgáltatások árai pedig a következőképpen alakultak az elmúlt évben a szomszédos országban.


Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) portálján a cikk készítésének időpontjában (2008. május 20.) 46 715 ausztriai álláslehetőség került meghirdetésre. Ezen belül a legtöbb (11 351) Felső-Ausztriában, Bécsben pedig 6079.

Amit mindenképp tudnunk kell, mielőtt felvesszük a nyúlcipőt!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tavalyi évben került megrendezésre az Európai Bizottság TAIEX Irodájának és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának közös szervezésében A munkaerő szabad áramlása az Európai Unióban című szeminárium, amelyen Irvine-Jankovics Katalin, az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) tanácsadója rávilágított arra, hogy milyen nehézségekkel kell szembesülnie annak, aki külföldön vállal munkát, illetve milyen előnyökkel járhat ez.

Egyrészt igen előnyös lehet a külföldi munka végzése további szakmai előmenetelünk szempontjából, másrészt új készségek elsajátítását segítheti, azt már nem is említve, hogy a nyelvismeretünkön is rengeteget fejleszthetünk.

A tanácsadó emellett kiemelte, hogy számos nehézséggel is tisztában kell lenniük azoknak, akik kimennek Magyarországról valamilyen munkát vállalni egy másik országba. A fogadó ország anyanyelv-ismeretének hiánya például nehézségeket okozhat mindennapi életünk során, ugyanakkor a jó nyelvérzékkel rendelkezőknek nincs okuk az aggodalomra.

Irvine-Jankovics Katalin tapasztalata alapján a külföldi munkavállalást gyakorta akadályozza az adott ország anyanyelvének ismeretének hiánya, ez alól kivételt egyes skandináv országok jelentenek, ahol az alapvető előírás a német, illetve angol nyelvre vonatkozik, emellett csupán az adott ország nyelvének megtanulására vonatkozó hajlandóságát szokták preferálni.

Gondot okozhat még az esetlegesen ismeretlen munkaerőpiac, hiszen amennyiben a munkavállaló nincs tisztában azzal, hogy milyen szabályok is vonatkoznak rá, a munkaadóra, illetve magára a munkára, az jelentősen megnövelheti a külföldi munkavállalás kockázatait.

Sokaknak maga a kiutazás, illetve az első fizetésig tartó időszak mindennapjainak finanszírozása is akadályozó tényezőt jelenthet - hívta fel a figyelmet az EURES-tanácsadó. Egy másik oldalt sem árt figyelembe vennünk, mielőtt esetleg elfogadjuk a számunkra sokat jelentő állást. Mégpedig azt, hogy egy teljesen ismeretlen kultúrába kell beilleszkednünk, az embereket egészen más gondolkodásmód jellemzi, mint itthon. Amennyiben családunkat nem tudjuk magunkkal vinni, arra is fel kell készülnünk, hogy majd a honvágy érzése mardossa szívünket.

Eddigi állomásaink:
Írország
Egyesült Királyság
Szlovénia
Hollandia
Görögország
Málta

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?