12 °C Budapest

Eleged van a munkádból? - Költözz a szomszédba!

Pénzcentrum
2008. május 22. 05:55

Várnak minket az oszták munkaadók! Külföldi munkavállalással foglalkozó körképünk mostani részében a szomszédos Ausztriával foglalkozunk. Sokuknak megfordul a fejében, hogy külföldön keressen munkát a magasabb fizetések, jobb életkörülmények, vagy akár csak kalandvágy reményében, de még többen vannak azok, akik nem szívesen hagynának itthon csapot papot, és költöznének távolabbi országba. A szomszédos Ausztria a kevésbé vállalkozó kedvűek számára is megoldási alternatíva lehet.

Forrás: Eurostat

A munkavállalás általános feltételei

Az Ausztriában munkát vállalni szándékozó magyar állampolgároknak továbbra is munkavállalási engedélyre (Beschäftigungsbewilligung) van szükségük, amit a munkaerő-piaci vizsgálatot követően csak abban az esetben kaphat meg az illető, ha az adott munkára nincs helyi, alkalmas jelentkező. Ezt az engedélyt közvetlenül a munkáltatónak kell kérvényeznie a területileg illetékes munkaügyi hivatalnál. Az engedélyt egy éves időtartamra adják, ezek után, amennyiben a munkavállaló 14 hónapból 52 hétig hivatalosan munkaviszonnyal rendelkezett, Ausztrián belül szabadon munkát vállalhat. Az ezt igazoló engedélyt az illetékes Foglalkoztatási Szolgálat (Arbeitsmarktservice) adja ki a munkavállaló kérésére.

2008. január elsejétől 50 hiányszakma esetében könnyítettek a magyar állampolgárokkal szembeni korlátozásokon, ami azt jelenti, hogy munkaerőpiaci vizsgálat nélkül, gyorsított eljárásban adják ki a munkavállalási engedélyeket. Ehhez az szükséges, hogy a kérvényező az adott tevékenységnek megfelelő szakképzettséggel rendelkezzen. Az érintett szakmák között szerepelnek a kőművesek, lakatosok, ácsok, burkolók, lakatosok, villanyszerelők, hentesek, szakácsok mellett az okleveles gépészmérnökök, adatfeldolgozó mérnökök, és egyéb műszaki szakemberek is. (A részletes lista az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján megtalálható.)

Továbbra is hatályban vannak a Magyarországgal kötött kétoldalú egyezmények, mely a gyakornokok cseréjét, valamint a határmenti ingázók munkavállalását szabályozzák.

Ausztriában a rendes munkaidő heti 40 óra, azonban vannak olyan ágazatok, ahol rövidebb (például 38,5 órát) időt kötnek ki a kollektív szerződésben. Törvényi előírás szerint az alapszabadság évi 30 munkanap, ami 25 évnyi munkaviszony után 36 napra emelkedik. A 25 éves munkaviszonyba azonban nem csak az éppen aktuális munkahelyen eltöltött évek számítanak bele, hanem a korábbi munkavállalásból származók, valamint a szakoktatásban (szakiskola, egyetem) eltöltött évek is (maximum 4 év).


A béreket illetően Ausztriában nincsen központilag megállapított minimálbér, helyette ágazati béregyezményekben kötik ki évente az aktuális minimálbéreket. 2006-ban az osztrák nettó átlagbér évi 18 548 euró (mai árfolyamon számolva 4,6 millió forint) volt, a legtöbbet a Bécsben dolgozók vihették haza, míg legkevesebbet a Tirol tartományban élők. Ez havonta 385,5 ezer forint nettó átlagbért jelent.

A személyi jövedelemadó alapja Ausztriában az egy naptári év alatt szerzett jövedelem. Az szja-t és a tb-járulékot a munkáltató vonja le a bruttó bérből. Az szja mértéke sávosan változik, mértékét a mellékelt táblázat tartalmazza. A hazánk és Ausztria között érvényben lévő, kettős adóztatás elkerülését lehetővé tevő egyezmény értelmében a megszerzett jövedelem csak az egyik országban adózik.


Drágább-e az osztrák élet?

Az ÁFSZ és az EURES kiadványa szerint a városokban könnyű szerrel lehet találni bér-, szövetkezeti és saját tulajdonú lakásokat, vidéken pedig családi házaknál kínálnak lakhatási lehetőséget. Az egyes termékek és szolgáltatások árai pedig a következőképpen alakultak az elmúlt évben a szomszédos országban.


Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) portálján a cikk készítésének időpontjában (2008. május 20.) 46 715 ausztriai álláslehetőség került meghirdetésre. Ezen belül a legtöbb (11 351) Felső-Ausztriában, Bécsben pedig 6079.

Amit mindenképp tudnunk kell, mielőtt felvesszük a nyúlcipőt!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tavalyi évben került megrendezésre az Európai Bizottság TAIEX Irodájának és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának közös szervezésében A munkaerő szabad áramlása az Európai Unióban című szeminárium, amelyen Irvine-Jankovics Katalin, az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) tanácsadója rávilágított arra, hogy milyen nehézségekkel kell szembesülnie annak, aki külföldön vállal munkát, illetve milyen előnyökkel járhat ez.

Egyrészt igen előnyös lehet a külföldi munka végzése további szakmai előmenetelünk szempontjából, másrészt új készségek elsajátítását segítheti, azt már nem is említve, hogy a nyelvismeretünkön is rengeteget fejleszthetünk.

A tanácsadó emellett kiemelte, hogy számos nehézséggel is tisztában kell lenniük azoknak, akik kimennek Magyarországról valamilyen munkát vállalni egy másik országba. A fogadó ország anyanyelv-ismeretének hiánya például nehézségeket okozhat mindennapi életünk során, ugyanakkor a jó nyelvérzékkel rendelkezőknek nincs okuk az aggodalomra.

Irvine-Jankovics Katalin tapasztalata alapján a külföldi munkavállalást gyakorta akadályozza az adott ország anyanyelvének ismeretének hiánya, ez alól kivételt egyes skandináv országok jelentenek, ahol az alapvető előírás a német, illetve angol nyelvre vonatkozik, emellett csupán az adott ország nyelvének megtanulására vonatkozó hajlandóságát szokták preferálni.

Gondot okozhat még az esetlegesen ismeretlen munkaerőpiac, hiszen amennyiben a munkavállaló nincs tisztában azzal, hogy milyen szabályok is vonatkoznak rá, a munkaadóra, illetve magára a munkára, az jelentősen megnövelheti a külföldi munkavállalás kockázatait.

Sokaknak maga a kiutazás, illetve az első fizetésig tartó időszak mindennapjainak finanszírozása is akadályozó tényezőt jelenthet - hívta fel a figyelmet az EURES-tanácsadó. Egy másik oldalt sem árt figyelembe vennünk, mielőtt esetleg elfogadjuk a számunkra sokat jelentő állást. Mégpedig azt, hogy egy teljesen ismeretlen kultúrába kell beilleszkednünk, az embereket egészen más gondolkodásmód jellemzi, mint itthon. Amennyiben családunkat nem tudjuk magunkkal vinni, arra is fel kell készülnünk, hogy majd a honvágy érzése mardossa szívünket.

Eddigi állomásaink:
Írország
Egyesült Királyság
Szlovénia
Hollandia
Görögország
Málta

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem