16 °C Budapest

Zárt határok: még 2 évig kitiltanának a németek!

Pénzcentrum
2008. április 28. 13:00

A félelem az olcsóbb külföldi munkaerőtől szinte minden nyugati országban jelen van, így Németországban is. Ennek köszönhetően a német munkapiac várhatóan még 2011-ig védve lehet a keleti országokból beáramló olcsó munkaerőtől. Ezt egyelőre Brüsszel sem ellenzi, de Lengyelországból már érkezik kritika.

A jelenlegi tervek szerint Németország még várhatóan 2011-ig meg fogja különböztetni a keleti uniós tagokból származó munkavállalókat. A Munkaügyi Minisztérium ugyanis szeretné elérni, hogy a 2009-ben sorra kerülő teljes liberalizációt további két évre kitolják.

A halasztás a lengyel, cseh és más kelet európai munkavállalók szabad áramlását érintően egyelőre még csak javaslat, amit Brüsszelben kell indítványozni. Brüsszel szerint azonban az indítvány elfogadásához Berlinnek be kell mutatnia, hogy a keleti országok komoly zavaró tényezőt jelenthetnek a német munkaerőpiacon.

Ez azt jelenti, hogy egy közvetett utalás a munkanélküliek számának emelkedésére nem elegendő, sokkal inkább olyan bizonyítékra lenne szükség, ami szilárdan megmutatja, hogy a határnyitásnak köszönhetően aggasztóan sokan veszítenék el munkájukat a külföldi olcsóbb munkaerő miatt. A munkaügyi miniszter Olaf Scholz már februárban kijelentette, hogy a határidő meghosszabbítására törekszenek, indokként pedig a több, mint 3 millió munkanélkülit hozta fel.

Lengyelországban a bejelentést egyelőre jól fogadták, de ezzel szemben az egész kezdeményezést mindössze egy politikai megmozdulásnak tartják Berlin részéről. A hivatalos vélemény szerint Lengyelország amellett van, hogy egyetlen uniós állampolgárt se különböztessenek meg, soroljanak hátrányos helyzetbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Német-Lengyel Kereskedelmi Kamara egyik szakértője szerint sem biztos, hogy jó ötlet a további két éves zárlat, ezzel a lépéssel Németország saját magának árthat. Ugyanis a magasan képzett lengyel és más országokból származó munkaerő nem fog várni a 2011-es piacnyitásra, hanem elmennek olyan országokba dolgozni, ahol már 2009-től fogadják őket, mint Írország, Svédország, vagy Hollandia.

Minden esetre Németország egyik legfontosabb feladata, hogy előkészítse a munkaerő akadályoktól mentes, szabad áramlását. Ennek egyik legfontosabb feladata a törvény által szabályozott minimálbér megteremtése számos ágazatban, hogy ezzel is megpróbálják kiküszöbölni a keletről beáramló nagyon alacsony bérért dolgozó munkaerő hatásait.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm