Zárt határok: még 2 évig kitiltanának a németek!

Pénzcentrum
2008. április 28. 13:00

A félelem az olcsóbb külföldi munkaerőtől szinte minden nyugati országban jelen van, így Németországban is. Ennek köszönhetően a német munkapiac várhatóan még 2011-ig védve lehet a keleti országokból beáramló olcsó munkaerőtől. Ezt egyelőre Brüsszel sem ellenzi, de Lengyelországból már érkezik kritika.

A jelenlegi tervek szerint Németország még várhatóan 2011-ig meg fogja különböztetni a keleti uniós tagokból származó munkavállalókat. A Munkaügyi Minisztérium ugyanis szeretné elérni, hogy a 2009-ben sorra kerülő teljes liberalizációt további két évre kitolják.

A halasztás a lengyel, cseh és más kelet európai munkavállalók szabad áramlását érintően egyelőre még csak javaslat, amit Brüsszelben kell indítványozni. Brüsszel szerint azonban az indítvány elfogadásához Berlinnek be kell mutatnia, hogy a keleti országok komoly zavaró tényezőt jelenthetnek a német munkaerőpiacon.

Ez azt jelenti, hogy egy közvetett utalás a munkanélküliek számának emelkedésére nem elegendő, sokkal inkább olyan bizonyítékra lenne szükség, ami szilárdan megmutatja, hogy a határnyitásnak köszönhetően aggasztóan sokan veszítenék el munkájukat a külföldi olcsóbb munkaerő miatt. A munkaügyi miniszter Olaf Scholz már februárban kijelentette, hogy a határidő meghosszabbítására törekszenek, indokként pedig a több, mint 3 millió munkanélkülit hozta fel.

Lengyelországban a bejelentést egyelőre jól fogadták, de ezzel szemben az egész kezdeményezést mindössze egy politikai megmozdulásnak tartják Berlin részéről. A hivatalos vélemény szerint Lengyelország amellett van, hogy egyetlen uniós állampolgárt se különböztessenek meg, soroljanak hátrányos helyzetbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Német-Lengyel Kereskedelmi Kamara egyik szakértője szerint sem biztos, hogy jó ötlet a további két éves zárlat, ezzel a lépéssel Németország saját magának árthat. Ugyanis a magasan képzett lengyel és más országokból származó munkaerő nem fog várni a 2011-es piacnyitásra, hanem elmennek olyan országokba dolgozni, ahol már 2009-től fogadják őket, mint Írország, Svédország, vagy Hollandia.

Minden esetre Németország egyik legfontosabb feladata, hogy előkészítse a munkaerő akadályoktól mentes, szabad áramlását. Ennek egyik legfontosabb feladata a törvény által szabályozott minimálbér megteremtése számos ágazatban, hogy ezzel is megpróbálják kiküszöbölni a keletről beáramló nagyon alacsony bérért dolgozó munkaerő hatásait.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?