8 °C Budapest

Táppénz a közszférában: többet lógnak, mint máshol?

Pénzcentrum
2008. május 15. 10:05

Rekord szintre emelkedett a különbség Nagy-Britanniában a magán és közszférában dolgozók betegszabadságon töltött napjainak számában a CBI és az AXA közös tanulmánya szerint. A közszférában vannak olyan területek, ahol átlagosan több, mint 12 napot töltöttek betegszabadságon a dolgozók.

Bár 2007-ben az összes táppénzes napok száma az előző évekhez képest csökkent, a hiányzások még mindig 13,2 milliárd fontnyi (4150 milliárd forint) kiesést jelentenek a termelésben. A dolgozók átlagosan 6,7 napot töltöttek otthon betegen 2007-ben, a 2006-os 7 nappal szemben.

A különbség a magán és a közszféra között ráadásul tovább nőtt, mint az a korábbi években bármikor tapasztalható volt. A közszférában dolgozók ugyanis átlagosan 9 napot betegek, miközben a versenyszférában ez mindössze 5,8 nap. A kutatás azt is megmutatta, hogy ezzel a magánszektor versenyképessége és teljesítménye emelkedett, miközben az állami munkahelyeken dolgozóké nem változott.

A táppénzen töltött napok számában viszont azok a napok is szerepelnek, amelyeket azért töltenek otthon a dolgozók, legalábbis a foglalkoztató szerint, hogy meghosszabbítsák a szabadságot, vagy a hétvégét. A hosszú távú, vagyis a 20 napnál hosszabb hiányzások az összes időkiesés 40 százalékát adták 2007-ben.

Abban minden szakértő egyetért, hogy ha valaki beteg, annak szüksége van otthon töltött időre, hogy kipihenje magát. A munkaadónak viszont meg kell tudni küzdenie a nem valódi betegségek miatt hiányzásokkal és azzal is, hogy valaki egy hosszabb betegség után vissza tudjon rázódni a mindennapi rutinmunkába.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ráadásul azok, akik egészségesen maradnak otthon, a munkájukat a kollégákra hárítják, ezzel többletterhelést okozva nekik, arról nem is beszélve, hogy az adófizetőknek és a munkaadónak évente 1 milliárd font (314,4 milliárd forint) költséget okoznak. Emiatt egyre több munkaadó alkalmazza azt a technikát, hogy ha a dolgozó mondjuk hátfájás miatt kell, hogy otthon maradjon, akkor ideiglenesen otthoni, rugalmasan végezhető munkát adnak neki, amivel jelentősen csökkenthetőek a hosszú távú hiányzás okozta negatív hatások.

A közszférában a legmagasabb hiányzási arányt az egészségügyben dolgozók produkálták, 12,6 napot, a rendőrség ezzel szemben már csak 9,9 napot, az oktatásban alkalmazottak pedig 7,5 napot. De nem csak szakmák szerint van jelentős különbség a táppénzen töltött napok számában, hanem területileg is. Észak-nyugaton 8,9 nap volt az átlagos hiányzás, viszont Walesben már csak 7,6 nap. A legalacsonyabb arány Dél-Angliában volt 5,6 nappal és Észak-Írországban 5,7 nappal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem