27 °C Budapest

Táppénz a közszférában: többet lógnak, mint máshol?

Pénzcentrum
2008. május 15. 10:05

Rekord szintre emelkedett a különbség Nagy-Britanniában a magán és közszférában dolgozók betegszabadságon töltött napjainak számában a CBI és az AXA közös tanulmánya szerint. A közszférában vannak olyan területek, ahol átlagosan több, mint 12 napot töltöttek betegszabadságon a dolgozók.

Bár 2007-ben az összes táppénzes napok száma az előző évekhez képest csökkent, a hiányzások még mindig 13,2 milliárd fontnyi (4150 milliárd forint) kiesést jelentenek a termelésben. A dolgozók átlagosan 6,7 napot töltöttek otthon betegen 2007-ben, a 2006-os 7 nappal szemben.

A különbség a magán és a közszféra között ráadásul tovább nőtt, mint az a korábbi években bármikor tapasztalható volt. A közszférában dolgozók ugyanis átlagosan 9 napot betegek, miközben a versenyszférában ez mindössze 5,8 nap. A kutatás azt is megmutatta, hogy ezzel a magánszektor versenyképessége és teljesítménye emelkedett, miközben az állami munkahelyeken dolgozóké nem változott.

A táppénzen töltött napok számában viszont azok a napok is szerepelnek, amelyeket azért töltenek otthon a dolgozók, legalábbis a foglalkoztató szerint, hogy meghosszabbítsák a szabadságot, vagy a hétvégét. A hosszú távú, vagyis a 20 napnál hosszabb hiányzások az összes időkiesés 40 százalékát adták 2007-ben.

Abban minden szakértő egyetért, hogy ha valaki beteg, annak szüksége van otthon töltött időre, hogy kipihenje magát. A munkaadónak viszont meg kell tudni küzdenie a nem valódi betegségek miatt hiányzásokkal és azzal is, hogy valaki egy hosszabb betegség után vissza tudjon rázódni a mindennapi rutinmunkába.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ráadásul azok, akik egészségesen maradnak otthon, a munkájukat a kollégákra hárítják, ezzel többletterhelést okozva nekik, arról nem is beszélve, hogy az adófizetőknek és a munkaadónak évente 1 milliárd font (314,4 milliárd forint) költséget okoznak. Emiatt egyre több munkaadó alkalmazza azt a technikát, hogy ha a dolgozó mondjuk hátfájás miatt kell, hogy otthon maradjon, akkor ideiglenesen otthoni, rugalmasan végezhető munkát adnak neki, amivel jelentősen csökkenthetőek a hosszú távú hiányzás okozta negatív hatások.

A közszférában a legmagasabb hiányzási arányt az egészségügyben dolgozók produkálták, 12,6 napot, a rendőrség ezzel szemben már csak 9,9 napot, az oktatásban alkalmazottak pedig 7,5 napot. De nem csak szakmák szerint van jelentős különbség a táppénzen töltött napok számában, hanem területileg is. Észak-nyugaton 8,9 nap volt az átlagos hiányzás, viszont Walesben már csak 7,6 nap. A legalacsonyabb arány Dél-Angliában volt 5,6 nappal és Észak-Írországban 5,7 nappal.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?