15 °C Budapest

Bérolló: Hatszor annyit keres egy középvezető, mint egy titkárnő

Pénzcentrum
2008. május 14. 09:00

Magyarországon hatszor annyi fizetést kap egy átlagos méretű vállalat középvezetője, mint egy középiskolát végzett titkárnő. A fejlődő országokban ennél jóval nagyobb a bérolló, Kínában közel 12-szeres a különbség - írja a Világgazdaság.

A Hay Group által készített, 61 ország bérollóit vizsgáló tanulmány kifejezetten erre a két munkakörre, illetve a hierarchiai szint fizetési különbségeire helyezi a hangsúlyt. Hazánk elmúlt évek lassuló gazdasági konjunktúrája mellett is meg tudta őrizni a 24. helyet a rangsorban, tehát stabilizálódni látszik a 6,2 körüli szorzó.

Ez az érték nagyjából összhangban van a közép-kelet európaiakkal, egyedül Románia (9,8-szeres), illetve Lengyelország (9,1-szeres) esetében nagyobb a bérolló a két munkakör között.

Hazánkban a magas adószint, illetve bérekre jutó terhek miatt a vállalatok nem hajtanak végre nagyobb változásokat, még ha a munkaerő piaci okok erre ösztönöznék is őket - nyilatkozta a lapnak Jakabos Tünde a Hay Group budapesti irodájának képviseletében.

A menedzseri és titkárnői fizetések közötti különbségek a fejlődő országokban, azon belül is Kínában a legnagyobbak. Mivel a robbanásszerű fejlődést mutató országokban, így Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában is egyre nagyobb szükség van magasan képzett munkaerőre, így ezen munkakörök globalizálódása miatt az ottani vállalatoknak nemzetközileg is versenyképes fizetést kell biztosítaniuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben az alacsonyabb képzettséget igénylő munkakörök esetén, mint például az adminisztratív dolgozók béreit tekintve elsősorban az adott ország megélhetési költségei a mérvadóak. Ezért olyan kiugróan magasak a fejlődő, még alacsonyabb életszínvonalat felmutató országok bérollói.

A nyugat-európai bérolló 5 százalék körül látszik stabilizálódni, míg az Egyesült Államokban az elmúlt évben közel 20 százalékkal nőttek a két munkakörben dolgozók közötti fizetési különbségek. Ezzel az USA a tavalyi 50. helyről a 43. helyre lépett, és a harmadik leggyorsabban növekvő bérollót mutatta fel idén, Guatemala-t és Dél-Koreát követve.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04