11 °C Budapest

Lakóingatlan bérbeadásának áfa bejelentése

Pénzcentrum
2008. április 15. 09:45

Az ingatlanok bérbeadásával kapcsolatos áfa kötelezettség bejelentésének és az egyéb, az áfával kapcsolatos 2008. évre vonatkozó bejelentések megváltoztatására már csak szerdáig, vagyis április 16-ig van lehetőség az APEH közleménye szerint.

Az ingatlan bérbeadás adókötelessé tételére vonatkozó módosított szabály a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adóalanyoknak lehetőségük nyílt arra, hogy amennyiben ingatlan bérbeadási tevékenységük keretében többféle ingatlant is bérbe adnak - amelyek között lakóingatlan is van -, akkor a lakóingatlan bérbeadása tekintetében az egyéb ingatlan bérbeadásától eltérően adózzanak 2008. március 18-ától.

Az ehhez kapcsolódó átmeneti rendelkezés szerint ha a belföldön nyilvántartásba vett adóalany a módosító törvény kihirdetését követő napig - azaz 2008. március 18-áig - az állami adóhatóságnak nyilatkozott arról, hogy az ingatlan bérbeadására irányuló szolgáltatásnyújtását adókötelessé teszi, nyilatkozatát a módosító törvény kihirdetését követő naptól számított 30 napon belül, azaz 2008. április 16-áig - a lakóingatlan bérbeadására vonatkozóan megváltoztathatja. A lakóingatlan-bérbeadás adó alóli mentességére vonatkozó nyilatkozat - vagyis az adómentesség - a módosító törvény kihirdetését követő naptól, 2008. március 18-ától kezdődően alkalmazandó.

Amennyiben a belföldön nyilvántartásba vett adóalany a módosító törvény kihirdetését követő napig nem tett ilyen nyilatkozatot, azaz ingatlanjait adómentesen adta bérbe, akkor a módosító törvény kihirdetését követő naptól számított 30 napon belül - azaz 2008. április 16-áig - nyilatkozhat arról, hogy az ingatlan bérbeadását, haszonbérbe adását a lakóingatlan bérbeadása kivételével adókötelessé teszi. Ez a nyilatkozat is a módosító törvény kihirdetését követő naptól, 2008. március 18-ától kezdődően alkalmazandó.

Az erre vonatkozó jogszabályi előírás a következő. Abban az esetben, ha az adózó az áfatörvényben, illetve ehhez kapcsolódóan az adózás rendjéről szóló törvényben előírt 2007. november 16. és 2008. február 15. napja közötti időszakban teljesítendő bejelentési, változásbejelentési kötelezettségét elmulasztotta, vagy teljesített bejelentésének tartalmát megváltoztatja, a mulasztás pótlását, illetve a választási jogának felülbírálatát bejelentheti a módosító törvény kihirdetését követő naptól számított 30 napon belül - azaz 2008. április 16-áig. E bejelentések teljesítését az áfatörvény és az adózás rendjéről szóló törvény alkalmazásában úgy kell tekinteni, mintha azt az adózó a törvényes határidőben teljesítette volna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A módosító törvényben foglalt rendelkezések nem alkalmazhatók a 2008. február 15. napjáig teljesíthető nyilatkozat pótlására, illetve a nyilatkozat módosítására. Ez a rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a lakóingatlan és lakóingatlannak nem minősülő egyéb ingatlan bérbeadási tevékenységre egyformán kíván az adóalany adómentességet alkalmazni, vagy adófizetési kötelezettséget választani, és az ezzel kapcsolatos bejelentését korrigálja, vagy pótolja. A módosító törvény által biztosított lehetőségen alapuló változtatások szerinti adózási módot 2008. január 1-jétől (illetve 2008. évközi tevékenység kezdés esetén annak időpontjától) kezdődően kell alkalmazni.

Ezeket az előző bekezdésekben említett "korrekciós" nyilatkozatokat - az adóhatóság által az adat- és változásbejelentésre rendszeresített nyomtatványokon - legkésőbb a határidő utolsó napján - 2008. április16-án - kell az adóhatósághoz benyújtani vagy postára adni. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye, azaz a határidő elmulasztása jogvesztő.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?