Lakóingatlan bérbeadásának áfa bejelentése

Pénzcentrum
2008. április 15. 09:45

Az ingatlanok bérbeadásával kapcsolatos áfa kötelezettség bejelentésének és az egyéb, az áfával kapcsolatos 2008. évre vonatkozó bejelentések megváltoztatására már csak szerdáig, vagyis április 16-ig van lehetőség az APEH közleménye szerint.

Az ingatlan bérbeadás adókötelessé tételére vonatkozó módosított szabály a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adóalanyoknak lehetőségük nyílt arra, hogy amennyiben ingatlan bérbeadási tevékenységük keretében többféle ingatlant is bérbe adnak - amelyek között lakóingatlan is van -, akkor a lakóingatlan bérbeadása tekintetében az egyéb ingatlan bérbeadásától eltérően adózzanak 2008. március 18-ától.

Az ehhez kapcsolódó átmeneti rendelkezés szerint ha a belföldön nyilvántartásba vett adóalany a módosító törvény kihirdetését követő napig - azaz 2008. március 18-áig - az állami adóhatóságnak nyilatkozott arról, hogy az ingatlan bérbeadására irányuló szolgáltatásnyújtását adókötelessé teszi, nyilatkozatát a módosító törvény kihirdetését követő naptól számított 30 napon belül, azaz 2008. április 16-áig - a lakóingatlan bérbeadására vonatkozóan megváltoztathatja. A lakóingatlan-bérbeadás adó alóli mentességére vonatkozó nyilatkozat - vagyis az adómentesség - a módosító törvény kihirdetését követő naptól, 2008. március 18-ától kezdődően alkalmazandó.

Amennyiben a belföldön nyilvántartásba vett adóalany a módosító törvény kihirdetését követő napig nem tett ilyen nyilatkozatot, azaz ingatlanjait adómentesen adta bérbe, akkor a módosító törvény kihirdetését követő naptól számított 30 napon belül - azaz 2008. április 16-áig - nyilatkozhat arról, hogy az ingatlan bérbeadását, haszonbérbe adását a lakóingatlan bérbeadása kivételével adókötelessé teszi. Ez a nyilatkozat is a módosító törvény kihirdetését követő naptól, 2008. március 18-ától kezdődően alkalmazandó.

Az erre vonatkozó jogszabályi előírás a következő. Abban az esetben, ha az adózó az áfatörvényben, illetve ehhez kapcsolódóan az adózás rendjéről szóló törvényben előírt 2007. november 16. és 2008. február 15. napja közötti időszakban teljesítendő bejelentési, változásbejelentési kötelezettségét elmulasztotta, vagy teljesített bejelentésének tartalmát megváltoztatja, a mulasztás pótlását, illetve a választási jogának felülbírálatát bejelentheti a módosító törvény kihirdetését követő naptól számított 30 napon belül - azaz 2008. április 16-áig. E bejelentések teljesítését az áfatörvény és az adózás rendjéről szóló törvény alkalmazásában úgy kell tekinteni, mintha azt az adózó a törvényes határidőben teljesítette volna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A módosító törvényben foglalt rendelkezések nem alkalmazhatók a 2008. február 15. napjáig teljesíthető nyilatkozat pótlására, illetve a nyilatkozat módosítására. Ez a rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a lakóingatlan és lakóingatlannak nem minősülő egyéb ingatlan bérbeadási tevékenységre egyformán kíván az adóalany adómentességet alkalmazni, vagy adófizetési kötelezettséget választani, és az ezzel kapcsolatos bejelentését korrigálja, vagy pótolja. A módosító törvény által biztosított lehetőségen alapuló változtatások szerinti adózási módot 2008. január 1-jétől (illetve 2008. évközi tevékenység kezdés esetén annak időpontjától) kezdődően kell alkalmazni.

Ezeket az előző bekezdésekben említett "korrekciós" nyilatkozatokat - az adóhatóság által az adat- és változásbejelentésre rendszeresített nyomtatványokon - legkésőbb a határidő utolsó napján - 2008. április16-án - kell az adóhatósághoz benyújtani vagy postára adni. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye, azaz a határidő elmulasztása jogvesztő.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem