20 °C Budapest

Elhagytad az irataidat? Rámehet a gatyád is!

Pénzcentrum
2008. április 14. 05:55

Nem olcsó mulatság! Az eljárásokkal kapcsolatos illetékek szabályai korántsem egyszerűek, szinte minden egyes eljárás után más és más összeget kell megfizetni. Nem is gondolnánk, hogy ha elhagyjuk az iratainkat, az is ebbe a kategóriába esik, ugyanis egy új személyit is állmigazgatási eljárás keretein belül kaphatunk. De vajon mennyiért?

Általánosságban elmondható, hogy az államigazgatási eljárások után 2200 forint illetéket kell fizetni, ami akkor is fennáll, ha a kérelmet elutasítják, vagy csak részben adnak helyt neki. Az általános mértéktől viszont vannak eltérő fizetési kötelezettségek is. Az első fokú államigazgatási határozat elleni fellebbezés illetéke az érintett vagy vitatott összeg minden megkezdett 10 000 forintja után 400 forint (minimum 5000, maximum 500 ezer forint).

Abban az esetben, ha az eljárás tárgyának értéke pénzben nem állapítható meg, akkor 5000 forintot kell fizetni. Ezen felül a meghatározott felügyeleti intézkedés iránti kérelem illetéke 15 000 forint, végzés elleni fellebbezésért 3000 forint a fizetési kötelezettség, a végrehajtási kifogás illetéke pedig 5000 forint.

Az illeték alapja az eljárás tárgyának értéke, de ha ezt nem lehet megállapítani, akkor általában megadnak egy meghatározott összeget. Ez alól az eljárás alól is van alanyi és tárgyi mentesség, ha ez fennáll, akkor nem kell megfizetni a kiszabott illeték összegét (Semmi sincs ingyen: az igazság ára...).

Speciális helyzet...

Vannak olyan elsőfokú eljárások, amelyek után nem az általános 2200 forintot kell megfizetni. Számos ilyen különlegesség létezik, mint például a szabálysértési eljárás is. A becsületsértés és magánlaksértés miatt indított ügyben az illeték 3000 forint, a meghozott határozat elleni panaszé pedig 3500 forint.

Az állampolgársággal kapcsolatos ügyek sem a hagyományos szabályokat követik, ezeknél is más-más összeget kell befizetni. A magyar állampolgársági igazolvány kiállításárét 1500 forintot kérnek, viszont mentes a honosítás, az állampolgárság visszaszerzése vagy az erről történő lemondás miatt indított eljárás.

Másolat és hitelesítés

Ha az eljárás során másolatot kell készíteni valamilyen dokumentumról, attól függetlenül, hogy az hitelesített vagy hitelesítetlen, akkor oldalanként 100 forintot, külföldi iratok esetén oldalanként 300 forintot kell fizetni, de ugyanez a helyzet a kivonatok esetén is. A nem hitelesített fénymásolatok pedig oldalanként 100 forintba kerülnek. Bár ha az adott eljárás illetékmentes, akkor a másolatokért sem kell illetéket fizetni. De ha esetleg fordításra is szükségünk lenne, akkor azt nem fogjuk olcsón megúszni, ugyanis oldalanként 1000 forint az eljáró hatóság által készített fordítás illetéke.

A hatósági hitelesítés sem kerül sokkal kevesebbe, a másolatok, kivonatok, fordítások hitelesítése oldalanként 100 forint, iraton levő aláírás után aláírásonként 500 forint, külföldi iratokon levő aláírásért pedig 1000 forintot is elkérnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Másolatot viszont az állami levéltár is készíthet egy eljárásban felmerült dokumentumról. Az egyszerű vagy hiteles másolatért, illetve az ügyfél által készített másolatnak és fénymásolatnak a levéltár által történő hitelesítéséért oldalanként 200, de legalább 2000 forint illetéket kell fizetni.

Útlevél

A fentiek mellett számos olyan eset van, amikor szintén nem úszhatjuk meg kiadások nélkül. Ha útlevelet szeretnénk, nem megy ingyen, egyes okmányok kiadásával kapcsolatos eljárások ugyanis szintén illetékkötelesek. Magánútlevél esetén 6 ezer forintot, ha viszont 10 évig érvényes, akkor 10 ezer forintot kell befizetni. Bár 18 év alatt és a nyugdíjkorhatár felett van kedvezmény, ezekben az esetekben csak 1500 forint a díj.

Ezen túlmenően viszont illetékmentes a diplomata-útlevél, a külügyi szolgálati útlevél, a határátlépési igazolvány, illetve az úti okmányok cseréje is, de ez csak akkor, ha erre azért került sor, mert rosszul tartalmaz valamilyen külön törvényben meghatározott adatot. Ha viszont idegen nyelvű bejegyzést szeretnénk útlevelünkbe, akkor azt csak külön pénzért kérhetjük, ennek díja 2000 forint.

Személyi igazolvány

Ha személyi igazolványt szeretnénk csináltatni, akkor az általában 1500 forintba kerül. Viszont ha az eljárásban nem adhatnak ki állandó személyi igazolványt valamilyen okból kifolyólag, akkor egy ideiglenes kiállítására lesz szükség, ami összesen 3000 forintunkba kerül. A gyerekek itt is kivételt jelentenek, illetékmentes a 14 évét betöltő gyerekek első személyi igazolványa, de csak akkor, ha abban az évben kéri, amikor betölti a 14 évet, de nem kell fizetniük a nyugdíjasoknak sem 70 év felett.

Emellett illetékmentes a személyi kiadásához szükséges anyakönyvi kivonat kiállítása is. A lakcímkártya kiállításáért viszont már fizetni kell, ha az nem a személyi azonosítót vagy a lakcímet érintő adatváltozás miatt van, 500 forintot. Ha amiatt kellene új lakcímkártya, mert a régi elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott, akkor 1000 forintot.

Ha egyszerre kérjük, kedvezmény is jár?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?