Kifogytál a munkából? Megmutatjuk, hogyan szerezz pénzt a segély mellé!

Pénzcentrum
2008. február 25. 12:00

Sok vállalkozó szembesül az üzletmenet során azzal a ténnyel, hogy csökken a munka mennyisége. Ennek köszönhetően sokan vannak olyanok is, akik egy idő után lehúzhatják a rolót. Találni egy állást, vagy egy új területre történő belépni azonban nem könnyű, így előfordulhat, hogy az illető sokáig munka nélkül van. De mit lehet ilyenkor tenni? A vállalkozó miből fogja kifizetni a számlákat, vagy eltartani a családját?

Egyéni és társas vállalkozások számára megoldás lehet a vállalkozói járadék. Biztosan sokan gondoltak arra a még jól működő üzlet mellett, hogy a vállalkozói járulék kifizetése mindössze egy felesleges kiadás, úgysem fordulhat elő az, hogy nem lesz elég munka, ami miatt előbb utóbb a vállalkozó járadékra kellene szorulni. De ha megtörténik, akkor már utólag késő bánkódni, időben kellett volna gondolkodni...

Minden olyan egyéni és társas vállalkozót megillet a vállalkozói járadék, aki az egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem 4 százalékát befizette vállalkozói járulékként mielőtt munkanélkülivé vált. Mentesül a járulékfizetés alól az a vállalkozó, aki egyidejűleg heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, nappali tagozaton tanul, illetve nyugdíjban (öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági) részesül, vagy arra jogosulttá válik.

Ki kaphat ilyet?

Vállalkozói járadékot az kaphat, aki munkát keres, az álláskeresést megelőző 4 éven belül minimum 365 napig egyéni vagy társas vállalkozó volt, és ez alatt az idő alatt fizette is a vállalkozói járulékot. További feltétel még, hogy az illető nem lehet nyugdíjas, nem részesülhet táppénzben a járadék folyósításának ideje alatt, és az is, hogy az illetékes munkaügyi központ nem tudott neki megfelelő munkát ajánlani.

A munkaügyi központ által felajánlott munkát viszont el kell fogadni, amennyiben az a képzettségi szintnek megfelel, a korábban vállalkozóként ellátott munkakör képzettségi szintjének megfelel. Emellett a munkavállalónak egészségi állapota szerint a munka elvégzésére alkalmasnak kell lennie, de a várható keresetre is vannak kitételek, annak összege a vállalkozói járadék összegénél, vagy a kötelező legkisebb minimálbérnél nem lehet alacsonyabb. 2008-ban így a 69 ezer forintot meg kell haladnia az ígért munkabérnek.

Az új állás esetén még a távolság sem mindegy. Összességében nem utazhat többet a dolgozó 3 óránál, és ha 10 év alatti gyereke van, akkor két óránál. Vagyis lehet akármilyen jó állás, azt valószínűleg nem fogja felajánlani a munkaügyi központ, így az álláskereső jogosulttá válik a vállalkozó járadékra.

Mekkora a járadék összege?

A járadékra nincs egy fix összeg meghatározva, az attól függ, hogy korábban az egyéni vagy társas vállalkozó mekkora összeget fizetett be vállalkozói járulékként. Az elmúlt 4 éven belül annak az évnek a jövedelmét kell alapul venni, amikor a jogosult még vállalkozóként dolgozott, és amelyben legalább hat hónapig fizette a vállalkozói járulékot.

Ha ilyen év nincs, akkor a járadék alapja az álláskeresővé válást megelőző évben hatályos legkisebb munkabér. Ha valaki 2008-ban vált munkakeresővé, akkor a 2007-ben hatályos minimálbérre számítják a járadékot, vagyis 65,5 ezer forint.

A járadék alapja, a fenti összeg havi átlagának 65 százaléka. Alsó határa a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 90 százaléka, felső határa pedig ennek a kétszerese, ami azt jelenti, hogy 2008-ban 25 650 és 51 300 forint. Ha a járadékfizetést valamilyen indokból több, mint 540 napig szüneteltetik, akkor az újabb kifizetésnél már nem a korábbi összeget kapja a vállalkozó, hanem az ismételt folyósítás kezdő napján hatályos öregségi nyugdíjminimumra számított összeget.

Meddig lehet kapni?

A jövedelem esetében már meg kellett vizsgálni, hogy az álláskereső a munkanélkülivé válás előtti 4 évben mennyi ideig fizette a vállalkozói járadékot. A folyósítás ideje is ettől az időtartamtól függ. 5 járulékfizetési nap egy járadékfizetési napnak felel meg, és ha a számítás során töredéknap keletkezik akkor a kerekítés szabályai szerint kell a végeredményt meghatározni.

Van viszont kikötés a fentiek mellett a járadékfolyósítás időtartamára, mégpedig az, hogy a leghosszabb időtartam ami alatt valaki járadékra jogosult, 270 nap, vagyis 9 hónap. A folyósítás kezdete a munkaügyi központba történő bejelentkezést követő naptári nap.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kettős jogosultság

Ha valaki kifizette egyéni és társas vállalkozásként a vállalkozói járulékot, majd ezután munkanélkülivé vált, akkor jogosult a vállalkozói járadékra a már említett feltételek teljesítésével, amelyek között szerepel az is, hogy regisztrálni kell a munkaügyi központban. Ebben az esetben viszont jogos a felvetés, hogy kaphat-e a munkanélküli egyszerre álláskeresési, és vállalkozói járadékot is. A válasz az, hogy kaphat, a kettő ugyanis független egymástól. Ha már az illető korábban befizette a 4 százalékot a jövedelme után, akkor jogosult a járadékra.

Járadék megszüntetése

Korábban már szó volt a járadék fizetésének időtartamáról, de arról nem, hogy hogyan szűnik meg a vállalkozói járadék folyósítása. Meg kell szüntetni, ha azt az álláskereső kéri. Ha elkezd dolgozni, a járadék folyósítása szintén megszűnik, de akkor is megvonják a folyósítást, ha az álláskeresési megállapodás valamilyen neki felróható okból nem teljesül. Nem jár abban az esetben sem tovább a járadék, ha az illető olyan képzésben vesz részt, melyben a minimálbér összegét elérő támogatásban részesül, vagy kimerítette a járadékfolyósítás idejét.

Hányan fizetik?

Korábban már voltak arra vonatkozó adatok, hogy 2-3 ezren vették igénybe a tavalyi év során ezt a fajta járadékot, ezzel szemben több százezren fizették be a szóban forgó összeget. Viszont ez nem jelentett akkora összeget a cégeknek, ugyanis a legtöbben csak a minimálbér után fizették meg a szóban forgó 4 százalékot.

A Pénzcentrum a pontos adatokról az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt kérdezte. A kapott információk szerint 2007-et érintően közel 300 ezer bevallásban szerepeltettek vállalkozói járulékot az egyéni és társas vállalkozások. Ebből az adónemből 2007-ben havi1,1-1,2 milliárd forint, vagyis éves szinten 14 milliárd forint bevétel folyt be. 2006-ban ez 11,2 milliárd forint volt. A kifizetés nagyságrendjéről viszont nem tudtak információval szolgálni, mivel a járadékot a Munkaerőpiaci és Kulturális Alap folyósítja.

Bár azt nem lehet tudni, hogy hányan is veszik igénybe a szóban forgó járadékot, a befizetésekből azért lehet látni, hogy sok vállalkozó fejében megfordul, hogy mi történik ha munka nélkül marad. Ennek alapján sokan nem bízzák a véletlenre a sorukat, és igyekeznek felkészülni a kellemetlenebb helyzetekre is...

További részletek elérthetőek az Általános Foglalkoztatási Szolgálat honlapján is (www.afsz.hu)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem