2 °C Budapest

Már az adónkat is lopják: fiktív visszaigánylésekre fizet az adóhatóság...

Pénzcentrum
2008. március 13. 11:00

Adót fizetni nem kellemes dolog. Ám ha egy csaló más személyi adatait felhasználva hamis adóbevallást küld be, hogy ő kapja meg a visszajáró adót a jogosult helyett, akkor az még inkább fájhat.

Nemrégen 10 év börtönt kapott az USA-ban egy hölgy, aki több fiktív és hamis adóbevallást küldött vissza mások nevében. Ezek során több, mint 187 ezer dollár (majdnem 32 millió forint) jogosulatlan adó-visszatérítést utaltak át 5 különböző bankszámlájára. 87 ezer dollárt aképpen, hogy különböző gyerekek személyi adatait használta fel úgy, mintha saját gyerekei lennének. A csaló személynevek, TB-számok, és egyéb érzékeny személyes adatok felhasználásával jutott a nem kevés pénzhez. Egy egészségügyi vállalatot alapított és működtetett, amelyen keresztül jutott az adatok birtokába. Aztán a megszerzett adatokat felhasználva elektronikusan adta be a jövedelembevallásokat. A bíróság ítéletében a börtönbüntenés mellet majdnem 88 ezer dollár pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte. Ügyvédje azt mondta, fellebbezni fognak...

Egyre többen jelentkeznek az Egyesült Államok adóhivatalában azzal, hogy hasonló csalás áldozatai lettek. Az adóhivatal egyik vezetője szorgalmazza, hogy a hivatal tegyen meg többet az áldozatok megsegítése érdekében. A legsúlyosabb következmény, hogy késhet az adó-visszatérítések kifizetése vagy akár el is utasíthatják azok teljesítését.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 2003-ban 8 ezer, 2006-ban 15 ezer, 2007-ben pedig több, mint 20 ezer reklamációt kapott hasonló esetek kapcsán. Ám úgy gondolják, hogy ezek a számok alábecslik a probléma valódi nagyságát.

Vannak más módjai is a hamis személyi adatokkal való visszaélésnek. Előfordul, hogy valakinek megtudják a TB-számát, majd azzal munkát vállalnak, és később az adóhivatal jelentkezik, hogy a TB-szám eredeti tulajdonosa miért nem vallotta be minden jövedelmét. Persze hogyan is tehette volna, ha nem ő dolgozott és nem ő kapta meg a bért. Azaz nem is tudott arról, hogy az ő nevében másvalaki jövedelemhez jutott.

Az adóhivatal megpróbál minden tőle telhetőt megtenni a csalások megakadályozása érdekében, de tanácstalanok abban a tekintetben, hogy milyen új eljárásokkal azonosíthatnák azt, hogy valóban az érintett személy nyújtotta-e be adóbevallását.

Nincs biztos megoldás arra, hogy hogyan lehet megakadályozni azt, hogy illetéktelenek (netalántán csalók) birtokába jussanak személyi adataink. Ám van néhány szabály, melyeket betartva csökkenthető ennek esélye:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gyakoriak az adathalász e-mailek (pishing) melyeket az adóhivatal nevében küldenek ki, rendkívüli adó-visszatérítést ígérve. Egy formanyomtatvány kitöltését kérik, ahol pont ezeket a személyes adatokat kell begépelni. Az adóhivatal felhívja a figyelmet, hogy sohasem küldenek e-mailt semmilyen adóval kapcsolatos dologról az adózóknak, és nem kérnek ilyen módon adatokat.

Figyelni kell arra is, hogy megbízható embert bízzunk meg az adóbevallásunk kitöltésével. Kérjünk meg egy ismerőst, hogy ajánljon valakit, akivel már régóta kapcsolatban áll. Ha pedig egy nagyobb céghez fordul valaki, akkor érdemes leellenőrizni, hogy az az ember, aki a cég alkalmazottjának adja ki magát, tényleg az-e.

Ezen kívül mindenképpen meg kell próbálni nem tárolni személyes adatokat számítógépeken vagy PDA-n. Ha pedig jelszót kell alkalmazni akár saját gépen, akár weboldalakon, akkor az ne a születési dátumunk legyen...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem