18 °C Budapest

A magyar gazdasági növekedés gátja az adórendszer: változtatni kéne?

Pénzcentrum
2008. február 29. 12:00

Drága a munkaerő... Az unióba való csatlakozással Magyarország szintén megnyitotta a kapuit, ami nem csak azt jelenti, hogy külföldi munkások érkezhetnek ide dolgozni, hanem azt is, hogy az itthoni szakemberek előtt is megjelent a lehetőség, hogy másik országba menjenek dolgozni. Emiatt, és a külföldi befektetők miatt is folyamatosan mérni kell az ország versenyképességét, hogy ne maradjunk le az Európai Unió többi országától.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2007-re is elkészítette tanulmányát, ami az ország versenyképességét a többi uniós országgal hasonlítja össze. A környező országok által fizetendő munkaerőköltségek és adók a magyar versenyképességre is jelentős hatással vannak. Ha magasabb itthon az adóteher, a külföldi működő tőke továbbállhat azokba az államokba, ahol ez lényegesen alacsonyabb, munkanélküliek ezreit hagyva maga mögött. Így komoly hatásai vannak az adott ország adórendszerének, és a munkaerő költségeinek arra, hogy a beruházók vonzónak találják-e vagy sem...

Munkaerőköltségek

A vállalatok szempontjából a nemzetközi versenyben való részvétel kiemelkedő fontosságú, főleg amióta megszűntek a határok. Ennek lényeges eleme a munkaerőköltség, mint a vállalatok által fizetett egyik legnagyobb költségnem. Ha túl magas béreket fizet ki egy cég az alkalmazottaknak, akkor ugyanakkora keret esetén kevesebb alkalmazottat fog tudni foglalkoztatni, ami rontja a termelékenységet. Ugyanaz a mennyiség több időbe, erőforrásba, és munkába kerül a vállalkozásnak, amit természetesen az adott termék vagy szolgáltatás árában próbálnak majd visszaforgatni, ezzel magasabb árszínvonalat kialakítva a szomszédoknál.

Ebből az látszik, hogy egy cégnek az a megfelelő, ha alacsonyak a munkaerő után fizetendő költségek. Ezzel ellentétes viszont az a tény, hogy az unióba való csatlakozással megjelent az országgal szemben a felzárkózás követelménye, ami a bérek uniós szintre emelését is jelenti. Így a két hatást együtt kellene hatékonyan érvényesíteni a cégeknek, ami viszont nagyon nehéz feladat.

A felzárkózási-utolérési hatásokkal összefüggésben a legdinamikusabb növekedés Romániában volt, majd Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Észtország következett, a magyartól nem jelentős mértékben elmaradó ütemekkel.


Adózás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A versenyképesség mérésének eredményeit alapvetően befolyásolják a munkaerőköltségek mellett az adók szintje is. Ha túl sok adót kell fizetni egy vállalatnak az jelentősen rontja a külföldiekkel szembeni helyzetét. Itthon a környező országokat tekintve magas az adóterhelés, ezt mindössze Szlovákia múlja csak felül. Ahhoz, hogy az ország helyt tudjon állni az egyre éleződő versenyben, jelentősen csökkenteni kell az adók mértékét.


Bár az uniós átlag magasabb a 2005-ös magyar eredményeknél, a környező országokat, például a visegrádi államokat tekintve még így is 5 százalékponttal magasabb. Szlovákiában még ettől is magasabb, közel 40,5 százalék a terhelés, Csehországban viszont csak 36,3 százalék.

Az ábrán az is látszik, hogy Ausztria, Finnország és Franciaország kiemelkedően magas értékeket ért el. Ezért cserébe viszont lényegesen magasabb színvonalú szociális ellátást tudnak biztosítani az állampolgáraiknak, mint mondjuk Magyarország, így ott a magas adóteher nem jelent akkora problémát.

Mindenki csökkent, nekünk sem ártana...

Az EU tagállamaira az 1995-2005 időszak első felében az adószint kisebb mértékű emelkedése volt a jellemző, a rákövetkező években viszont inkább mérsékelték azokat. Ez utóbbiban már szerepet játszottak az újonnan belépő országok is, ahol felismerték, hogy az adózási rendszer komoly hatással van a külföldi befektetők döntéseire, a tőkebeáram¬lásra, ha egyébként a többi feltétel kedvező. Ennek itthon is volt érezhető hatása, sokan alapítottak például Szlovákiában céget a kedvezőbb adóterhek miatt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem