Hova vidd a pénzed: biztonságos bankok, amik ellenállnak az EU-nak...

Pénzcentrum
2008. február 19. 13:00

Közép-Európa szívében Svájc és Ausztria között nem is gondolnánk, hogy milyen paradicsom fekszik. Liechtenstein Európa egyik legkisebb adóparadicsoma, közel 74 ezer multinacionális vállalat van ide bejegyezve a társasági adó hihetetlenül alacsony szintje miatt.

Az alacsony adók mellett az is vonzó lehet, hogy a pénzügyi szektor 30 százalékos megtérülést is produkál. Az uniós erőfeszítések ellenére, hogy szabályozni tudják az adóparadicsomokat, még mindig vonzza a gazdagokat, és az adókerülőket.

2005. január 1-vel ugyan sikerült kiharcolni egy szerződést, aminek köszönhetően néhány adóparadicsom a megtakarítások és tőkejövedelmek után 15 százalék adót szed 2008 júniusáig, majd ezt megemeli 35 százalékra. A bankok az összegyűjtött adókat visszautalják a megtakarítás tulajdonosának országába. 2006-ban ez 120 - 150 millió eurós (30,6 - 38,25 milliárd forint) bevételt jelentett az adóparadicsomokban befektetett összegekből.

De nem mind az öt ország (Svájc, Monaco, San Marino, Andorra és Liechtenstein) egyezett bele abba, hogy kiadja az ügyfelei adatait. Három közülük Monaco, Lichtenstein és Andorra még mindig az OECD feketelistáján vannak.

A külföldiek és a hazai polgárok közötti különbségtételt alapvetően elutasították ezekben az országokban, és semmilyen információt nem adnak ki a megtakarításokról, és egyéb, a külföldiek által elhelyezett jövedelmekről. Ráadásul az unió gazdaságilag sem nagyon tud hatni rájuk, ugyanis a hihetetlen alacsony kulcsoknak, és a bankok titoktartásának köszönhetően stabil gazdasági helyzetet tudtak elérni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár azért vannak már jelek arra, hogy az országok sem örülnek az adóparadicsomok létezésének, ugyanis így ők is jelentős összegektől esnek el. Spanyolország például már egyezkedik Andorrával, ahol nem vezettek be a vállalatokra semmilyen direkt adót, hogy lekerüljön a "kedvezményezettek listájáról".

Ugyan a fent említettek mellett még Ciprus, Gibraltár és Guernsey is nagyon kedvező adóelőnyöket nyújthat, mégis Svájc a legkedveltebb. Ennek az az oka, hogy ott a bankszámlaadatok törvényileg védettek, azokat nem lehet kiadni, és a külföldiek fix adót fizetnek. Bár az ingatlanárak nem olyan alacsonyak, 4-szer, 5-ször magasabb bérleti díjon lehet megkapni egy lakást, mint a többi európai országban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm