12 °C Budapest

Több pénz van a pénztárcánkban

Pénzcentrum
2007. december 19. 09:58

2007. január és október között az öt főnél többet foglalkoztató vállalkozások, valamint a költségvetési intézmények esetében átlagosan 2 millió 769 ezer fő volt az alkalmazásban állók létszáma. Az év tizedik hónapjában május óta először emelkedett a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak létszáma - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


A foglalkoztatottak létszámában bekövetkezett 6 327 fős emelkedés a versenyszférában bekövetkezett emelkedésnek köszönhető, a költségvetési szférában tovább csökkent az alkalmazottak száma.

A nettó átlagkereseteket tekintetében emelkedést lehetett tapasztalni szeptemberhez képest, mind két szektorban. A vállalkozások esetében azonban az előző év azonos időszakához képest 5,9 százalékra mérséklődött az emelkedés üteme. Októberben a versenyszférában dolgozók átlagosan havi nettó 110 005 forintot kereshettek, míg a költségvetésben (ahol szintén emelkedett a jövedelem éves és havi szinten is) 119 856 forintot.


A reálbérek csökkenésének üteme ugyan mérséklődött az előző hónaphoz képest, azonban a 8,1 százalékos infláció mellett még mindig 5,2 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához képest. Hogy miért fontos a reálbéreket vizsgálni? Ez az a termékmennyiség, amelyet adott munka elvégzéséért kapott pénzünkért vásárolhatunk.


A KSH szerint a nettó keresetek alacsony emelkedésében szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék 2006. szeptemberi, valamint az egészségbiztosítási járulék januárban történt emelése.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A bruttó keresetek tekintetében az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az építőiparban (17,0%), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások (11,9%), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (10,2%) a kereskedelem, javítás (10,1%) gazdasági ágakban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?