Több pénz van a pénztárcánkban

Pénzcentrum
2007. december 19. 09:58

2007. január és október között az öt főnél többet foglalkoztató vállalkozások, valamint a költségvetési intézmények esetében átlagosan 2 millió 769 ezer fő volt az alkalmazásban állók létszáma. Az év tizedik hónapjában május óta először emelkedett a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak létszáma - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.


A foglalkoztatottak létszámában bekövetkezett 6 327 fős emelkedés a versenyszférában bekövetkezett emelkedésnek köszönhető, a költségvetési szférában tovább csökkent az alkalmazottak száma.

A nettó átlagkereseteket tekintetében emelkedést lehetett tapasztalni szeptemberhez képest, mind két szektorban. A vállalkozások esetében azonban az előző év azonos időszakához képest 5,9 százalékra mérséklődött az emelkedés üteme. Októberben a versenyszférában dolgozók átlagosan havi nettó 110 005 forintot kereshettek, míg a költségvetésben (ahol szintén emelkedett a jövedelem éves és havi szinten is) 119 856 forintot.


A reálbérek csökkenésének üteme ugyan mérséklődött az előző hónaphoz képest, azonban a 8,1 százalékos infláció mellett még mindig 5,2 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához képest. Hogy miért fontos a reálbéreket vizsgálni? Ez az a termékmennyiség, amelyet adott munka elvégzéséért kapott pénzünkért vásárolhatunk.


A KSH szerint a nettó keresetek alacsony emelkedésében szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék 2006. szeptemberi, valamint az egészségbiztosítási járulék januárban történt emelése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bruttó keresetek tekintetében az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az építőiparban (17,0%), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások (11,9%), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (10,2%) a kereskedelem, javítás (10,1%) gazdasági ágakban.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25