20 °C Budapest

Nem tudsz dolgozni a sztrájk miatt?

Pénzcentrum
2007. december 17. 11:15

Mi a teendő, ha valaki a sztrájk miatt nem tud megjelenni munkahelyén? A Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján található tájékoztatás alapján Munka Törvénykönyve elháríthatatlan oknak minősíti, ha valaki a sztrájk miatt nem tud megjelenni munkahelyén. A távollét idejét később is le lehet dolgozni, de szabadságot is kivehet erre az időre a dolgozó.

1. Ha a munkavállaló a sztrájk miatt nem tud munkahelyén megjelenni, ez elháríthatatlan oknak minősül, mentesül a munkavégzési kötelezettség alól és a távollétet igazolt távollétnek kell tekinteni (Mt. 107.§ g) pont). Minden esetben egyedileg mérlegelendő, hogy a sztrájk ténylegesen akadályozta-e a munkavállalót, hogy megjelenjen a munkahelyén (ha például a munkáltató telephelye egyébként a munkavállaló lakóhelyéről nem túl hosszú idő alatt gyalog is elérhető, ez az ok nem áll fenn).

2. Nincs akadálya, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodjon, hogy a távollét idejét a munkavállaló később ledolgozza.

3. Nincs akadálya, hogy a sztrájk napjára a munkáltató szabadságot adjon ki, illetve a munkavállaló szabadságot vegyen ki. A törvény szerint, ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, erről haladéktalanul értesítenie kell a munkáltatót, és legfeljebb 3 munkanapot - együtt vagy külön - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a 15 napos előzetes bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével kell kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul igazolni köteles (Mt. 134. §).

4. A sztrájk miatti távollét idejére - mivel munkavégzés nem történik - munkabér a törvény alapján kötelezően nem jár. A munkáltató azonban mérlegelés alapján fizethet személyi alapbért erre az időre, ebben az esetben azonban minden munkavállalója számára azonosan kell döntenie erről, az egyenlő bánásmód alapján.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?