17 °C Budapest

Nem tudsz dolgozni a sztrájk miatt?

Pénzcentrum
2007. december 17. 11:15

Mi a teendő, ha valaki a sztrájk miatt nem tud megjelenni munkahelyén? A Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján található tájékoztatás alapján Munka Törvénykönyve elháríthatatlan oknak minősíti, ha valaki a sztrájk miatt nem tud megjelenni munkahelyén. A távollét idejét később is le lehet dolgozni, de szabadságot is kivehet erre az időre a dolgozó.

1. Ha a munkavállaló a sztrájk miatt nem tud munkahelyén megjelenni, ez elháríthatatlan oknak minősül, mentesül a munkavégzési kötelezettség alól és a távollétet igazolt távollétnek kell tekinteni (Mt. 107.§ g) pont). Minden esetben egyedileg mérlegelendő, hogy a sztrájk ténylegesen akadályozta-e a munkavállalót, hogy megjelenjen a munkahelyén (ha például a munkáltató telephelye egyébként a munkavállaló lakóhelyéről nem túl hosszú idő alatt gyalog is elérhető, ez az ok nem áll fenn).

2. Nincs akadálya, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodjon, hogy a távollét idejét a munkavállaló később ledolgozza.

3. Nincs akadálya, hogy a sztrájk napjára a munkáltató szabadságot adjon ki, illetve a munkavállaló szabadságot vegyen ki. A törvény szerint, ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, erről haladéktalanul értesítenie kell a munkáltatót, és legfeljebb 3 munkanapot - együtt vagy külön - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a 15 napos előzetes bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével kell kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul igazolni köteles (Mt. 134. §).

4. A sztrájk miatti távollét idejére - mivel munkavégzés nem történik - munkabér a törvény alapján kötelezően nem jár. A munkáltató azonban mérlegelés alapján fizethet személyi alapbért erre az időre, ebben az esetben azonban minden munkavállalója számára azonosan kell döntenie erről, az egyenlő bánásmód alapján.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?