17 °C Budapest

Tízmilliós különbségek a vezetői bérekben

Pénzcentrum
2007. október 25. 09:30

A magyar vezetők jobban keresnek mint román, bolgár vagy szlovák kollégáik, derül ki a Hewitt átfogó kompenzáció kutatásából, melynek keretében csaknem ezer cég, felsővezetőinek bére került nagyító alá. A vizsgált, európai vállalatok között vidéki kis- és középvállalkozások és multinacionális nagyvállalatok is vannak - írja a Világgazdaság.


A hazai vezérigazgatók több mint tízszer annyit vihetnek haza, mint titkárnőjük: míg egy topmenedzser itthon bruttó 27,7-47,7 millió forintot keres évente, addig titkárnője már csak 2,9-4 millió forintos kompenzációban részesül. Azonban nem csak a különböző pozíciókban, de a vezérigazgatói székekben ülök fizetése is jelentős szórást mutat, az átlagos tízszeres helyett, egyes nagyvállalatok esetében, akár 100-szoros eltérés is lehet egy titkárnő és a főnöke között.


A legnagyobb tőkeerejű tőzsdecégek esetében például a vezetők évi jövedelme a cég sikerességétől függő prémiumot nem számítva, is eléri az 500-600 millió forintot. A vezérigazgatókat általában a pénzügyi, értékesítési és marketingterületen dolgozó vezetők keresnek a legtöbbet. Utóbbiak akkor, ha az értékesítési és a marketingterületért egyszerre vállalnak felelősséget.


A Hewitt felmérése rávilágít arra is, hogy a legtöbbet a brit és a német felsővezetők vihetik haza Európában, míg egy legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező bolgár felsővezető majdhogynem annyit keres, mint egy jól fizetett titkárnő itthon.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm